Collect: Rijke variatie in de vlinderpopulatie - Postzegelblog

Collect: Rijke variatie in de vlinderpopulatie

0

Fragiel, kleurrijk en intrigerend vanwege een leven vol bizarre metamorfoses. Alle stadia komen aan bod op het postzegelvel Beleef de natuur – vlinders. Inmiddels vormen deze gevleugelde insecten een kwetsbare en soms zelfs bedreigde diersoort, een van de redenen waarom Kars Veling van de Vlinderstichting hen al 35 jaar volgt.

Ecoloog Kars Veling is sinds 1990 in dienst van de Vlinderstichting en in de loop der tijd bij veel projecten betrokken geweest, waaronder de Jaarrond Tuintelling. De stichting werd opgericht vanuit de Wageningen Universiteit om te onderzoeken hoe het gesteld was met de vlinderstand in Nederland. “Zo ontstond een atlas die aangaf waar welke vlinders voorkwamen en waarom ze het moeilijk hadden. De volgende vraag was natuurlijk: wat kunnen we hieraan doen?”, vertelt hij. De Vlinderstichting zet in op voorlichting en advies aan gemeenten en natuurbeheerders, en op educatie. “Al sinds de jaren 80 sturen we elk jaar duizenden pakketjes met eitjes van koolwitjes die kinderen kunnen opkweken. Een vlinder uit een pop zien komen, dat vergeten ze nooit meer.” Daarnaast overlegt de Vlinderstichting ook met boeren om vlinders terug te brengen op de graslanden. “Zij verdienen hun geld met homogeen grasland. We kijken met hen naar de mogelijkheden om toch ruimte te maken voor vlinders, bijvoorbeeld door bloemen aan slootkanten en akkerranden te planten.”

Rode lijst

In Nederland leven ruim 2.400 soorten vlinders. De meeste daarvan zijn nachtvlinders en microvlinders. “Ooit telde ons land 76 dagvlindersoorten, de afgelopen honderd jaar zijn daarvan 15 soorten verdwenen. Twee derde van de overgebleven soorten staat op de zogenaamde rode lijst van ernstig bedreigde soorten”, aldus Veling. PostNL heeft in zijn ogen met Beleef de natuur – vlinders een hele mooie selectie gemaakt, waarin de variatie in de Nederlandse vlinderpopulatie naar voren komt. “Naast veelvoorkomende soorten zoals de kleine vos worden ook bedreigde soorten afgebeeld. Bijvoorbeeld het gentiaanblauwtje en de aardbeivlinder, die zijn zo zeldzaam dat je er echt naar moet zoeken”, aldus Veling. “En van de nachtpauwoog weten de meeste mensen niet eens dat deze in ons land voorkomt. Deze nachtvlinder kun je ’s nachts met een lamp spotten op de hei, en heel soms ook overdag als hij uitrust.” Een andere vlinder die het hart van Veling sneller laat kloppen, is de lieveling. “Deze nachtvlinder is beige met een purperen streepje en heeft natuurlijk zijn naam mee”, lacht hij.

Natuurlijke omgeving

Op het postzegelvel Beleef de natuur – vlinders zijn naast de al genoemde vlinders nog vijf andere vlindersoorten te zien: groentje, bruine vuurvlinder, icarusblauwtje, sint-jansvlinder en de phegeavlinder. Elke vlinder is afgebeeld tegen de achtergrond van zijn natuurlijke omgeving. Daarnaast heeft ontwerper Frank Janse uit Gouda in een aparte grafische laag op het postzegelvel nog eens zeven andere vlinderafbeeldingen toegevoegd in doorzichtige, mono-chrome tinten: de koninginnenpage (als rups en als vlinder), de kleine vos (pop), de koperuil, de rouwmantel, het groot avondrood en de gehakkelde aurelia. Bij elke vlinder staat een kort, soms humoristisch verhaaltje, waarin Janse naast de Latijnse naam ook zijn eigen associaties weergeeft.

Eigen eisen

Ook na ruim dertig jaar blijft Kars Veling de vlinders volgen. “Het zijn zulke ongelooflijk boeiende beestjes, alleen al vanwege hun hele levensloop van eitje naar pop tot vlinder. En elke vlinder stelt weer zijn eigen eisen aan de omgeving, vaak hebben ze één specifieke plant nodig. Soms loop ik door een gebied en denk: hier zou de vuurvlinder kunnen voorkomen en dan ga ik gericht op zoek. Zo leuk als je de vlinder dan ook daadwerkelijk ontdekt!”, zegt hij. Zo’n duizend vrijwilligers helpen de Vlinderstichting met het tellen van vlinders en noteren waar ze voorkomen. “Dat vertelt ons iets over hoe het gaat met de natuur en het landschap en helpt ons deze te behouden.”

Technische gegevens:

Postzegelformaat: 30×40 mm
Velformaat: 170 x 122 mm
Papier: normaal met fosforopdruk
Gomming: zelfklevend
Druktechniek: s offset
Drukkleuren: cyaan, magenta, geel en zwart
Oplage: 315.000 vellen
Verschijningsvorm: vel van 10 postzegels in 10 verschillende ontwerpen
Ontwerper: Frank Janse, Gouda
Drukkerij: Joh. Enschedé Security Print, Haarlem

Klik hier om het velletje “Beleef de natuur-vlinders” bij PostNL te bestellen.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Nederland Nederland VlindersNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (1 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)