In kort bestek…(167) 2020: Beethoven, oude postroutes, kunst, OS en VN - Postzegelblog

In kort bestek…(167) 2020: Beethoven, oude postroutes, kunst, OS en VN

0

Voor themaverzamelaars Muziek, Sport, Post en Kunst wordt 2020 een bijzonder druk jaar. Dat blijkt uit het uitgifte-programma van het merendeel van de Europese landen. Aan de 150e sterfdag van Ludwig van Beethoven wijden in de loop van dit jaar voor zover bekend al vijftien landen een zegel, dat zijn Bosnië, Bulgarije, Faeröer, Frankrijk, Hongarije, Gibraltar, Guernsey (zelf vier keer), Jersey, Letland, Liechtenstein, Oekraïne, Oostenrijk, Polen, Portugal, en Duitsland heeft zelfs 2 januari het uitgiftejaar geopend met een Beethovenzegel (afb).

De PostEuropzegels hebben dit jaar Oude postroutes als gemeenschappelijk thema, hetgeen goed is voor circa zestig uitgiften. Zeker elf landen laten al zegels noteren gewijd aan de Olympische Spelen in Tokio en, wat sport betreft, komen daar nog de EK-voetbalzegels bij. De SEPAC-zegels hebben dit jaar Nationale kunstverzamelingen als gemeenschappelijk thema. Het 75-jarig bestaan van de VN zal zeker worden gevierd door België, Bosnië, Bulgarije, Luxemburg, Polen, Portugal, Estland en Wit-Rusland. Om de jaarlijkse set Chinese horoscoop niet te vergeten waar nu het Jaar van de Rat kan worden genoteerd.

Duitsland heeft voor dit jaar 52 zegels gepland, 37 eenlingen en de overige zijn bijslagzegels, die veelal deel uitmaken van al jaren lopende reeksen, bij voorbeeld Für den Sport en Für die Jugend. Daar komen ongetwijfeld nog een paar bij, maar dan nog. Het Nederlandse uitgifteprogramma steekt daar uiterst negatief bij af. Schrik niet! PostNL heeft alleen al tot 1 juli 75 zegels op de uitgiftelijst gezet. Daarmee wordt zelfs niets ondergedaan voor landen als Frankrijk en Groot-Brittannië.

Maar terug naar Duitsland, waar het uitgiftejaar 2020 werd ingezet met zeven, overigens wel prijzige zegels, en één daarvan hoort thuis in de verzameling ’Links met Nederland’, want op een 155c-zegel staat het schilderij ‘’Mohnfeld’’ van Vincent van Gogh, het is de 17e zegel in de reeks Schätze aus deutschen Museen, verder: een aanvulling op de permanente Bloemenreeks, een 30c-zegel met daarop de bruine daglelie (Hemerocallis fulva); de 15e serie in de reeks Panoramen, 2 x 60c met het Rijndal en het slot Drachenburg; de genoemde Beethovenzegel (80c, portret); de 150e geboortedag van de beeldhouwer Barlach (270c, het beeldhouwerk Zwevende Engel) werd postaal herdacht en tot slot een 95c-zegel gewijd aan Pervrijheid (hand met microfoon).

Aangetipt: Noorwegen, 8/11, 16 kr-zegel in een velletje, 150e geboortedag van de Noorse koningen Maud van Groot-Brittannië en Ierland; Portugal, 2/10, een zegel van 90c en een velletje met 3,00c-zegel, 150e geboortedag van Gandhi.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Bulgarije Duitsland Frankrijk Jersey Letland Liechtenstein Nederland Oostenrijk Polen Portugal Rusland Verenigde Naties Schilderkunst VoetbalNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (5 stemmen, gemiddeld: 2,60 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Hero Wit schrijft als filatelistisch journalist al 50 jaar filatelistisch columns in verschillende kranten en vanaf de start ook voor Postzegelblog.