150 jaar Rode Kruis in Nederland - Postzegelblog

150 jaar Rode Kruis in Nederland

3

Op 22 mei 2017 geeft PostNL 150 jaar Rode Kruis in Nederland uit, een vel met zes postzegels in drie verschillende ontwerpen. Op alle postzegels staat de waardeaanduiding Nederland 1 voor post tot en met 20 gram en een bestemming in Nederland.
Dit postzegelvel van PostNL besteedt aandacht aan het 150-jarig bestaan van het Rode Kruis in Nederland. Op 19 juli 1867 tekende Koning Willem III op Paleis het Loo het koninklijk besluit nr. 60. Het eerste artikel van dit besluit luidt: “Er zal zijn eene Nederlandsche Vereeniging tot het verleenen van hulp aan zieke en gewonde krijgslieden in tijd van oorlog, hetzij Nederland er al dan niet in betrokken is.”

Dit maakte de oprichting van het Rode Kruis in Nederland mogelijk. De missie van het Rode Kruis is menselijk lijden te voorkomen en te verzachten, levens en gezondheid te beschermen en het respect voor de mens te waarborgen. Dat gebeurt in Nederland door onder meer EHBO-cursussen te geven, evenementenhulp, burgerhulp en noodhulp bij calamiteiten te bieden, en door actief betrokken te zijn bij de voorbereiding op noodsituaties. Wereldwijd biedt het Rode Kruis noodhulp bij rampen en in conflictgebieden. Ook spoort het Rode Kruis familieleden op als een land getroffen is door oorlog of rampen, en komt het in actie voor hulp bij stille rampen, wederopbouwprojecten en humanitair oorlogsrecht.

Beschrijving postzegelvel

CONCEPT Het postzegelvel 150 jaar Rode Kruis in Nederland telt zes postzegels in drie verschillende ontwerpen. Elke postzegel is opgebouwd uit een bewegend tekstvlak en een zwart-witfoto. In de tekstvlakken zijn de zeven grondbeginselen van het Rode Kruis uitgeschreven, in zwarte en rode letters. De rode letters in het midden vormen een rood kruis. Het bewegende patroon van de tekst is per ontwerp verschillend. Ook is per ontwerp een andere zwart-witfoto gebruikt. Op de tabs links en rechts staan vier andere zwart-witfoto’s van situaties waarin het Rode Kruis hulp verleent. Elke foto verwijst naar een van de zeven grondbeginselen van het Rode Kruis: vrijwilligheid, onafhankelijkheid, onpartijdigheid, menslievendheid, eenheid, neutraliteit en algemeenheid. Deze grondbeginselen zijn eveneens geschreven op de velrand boven en onder. Ook de naam van het postzegelvel, 150 jaar Rode Kruis in Nederland, is over de twee velranden verdeeld. Voor de typografie is gebruikgemaakt van twee lettertypes: de Helvetica Neue (D. Stempel AG, 1983) en de Akzidenz Grotesk (H. Berthold AG, 1896).

Technische gegevens

Zegelformaat 25 x 36 mm
Velformaat 75 x 144 mm
Papier normaal met fosforopdruk
Gomming synthetisch
Druktechniek offset
Oplage 110.000 vellen
Drukkerij Joh. Enschedé Security Print, Haarlem
Artikelnummer 370664
Soort postzegel postzegelvel met 6 postzegel in 3 verschillende ontwerpen
Drukkleuren postzegel geel, magenta, cyaan en zwart

Verkrijgbaarheid

De postzegels zijn, zolang de voorraad strekt, verkrijgbaar op de vestigingen van Bruna, in de Collect Club-winkel in Bussum en via www.postnl.nl/collectclub. De postzegels zijn ook telefonisch te bestellen bij de klantenservice van Collect Club op telefoonnummer 088 – 868 99 00.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Thematisch Nederland NieuwtjesNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (4 stemmen, gemiddeld: 4,25 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Tags bij dit artikel

Reacties (3) Schrijf een reactie

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)