In kort bestek…(172) Nieuwe Oostenrijkse permanente serie - Postzegelblog

In kort bestek…(172) Nieuwe Oostenrijkse permanente serie

0

Fiaker-Melone-Wien.jpgIn een aantal landen zijn permanente zegels ook echt permanent. Denk aan de Machinzegel in Groot-Brittannië met de beeltenis van de koningin en om dicht bij huis te blijven aan de Beatrixzegels die, met een paar wijzigingen na, haar hele regeringsperiode hebben gelopen. Ook de Willem-Alexanderzegels zullen voorlopig ongewijzigd blijven. Zo niet in Oostenrijk, daar willen ze vaak na een paar jaar met een nieuwe serie komen.

Op 1 april was het dan ook weer zo ver. In 1930 en 1940 verschenen series gewijd aan kleding/volksdrachten, nu zijn op zestien zegels accessoires en ornamenten van traditionele drachten aan de orde.

Op de zegels met tussen haakjes de regio waar ze voorkomen: 5c., Astrachankappe (Seewinkel); 10c., Bodensee-Radhaube (Bodensee); 85c., Stinatzer Festtagskranz (Stinatz); 85c., Fisker-Malone/afb. (Wien); 85c., Hut mit Gamsradl (Ausseerland); 85c., Schuberkette mit Taschenuhr (Montafon); 100c., Kropfkette (Innviertel); 100c., Köchertasche (Salzburg); 135c., Taschenfeiti (Ybbstal); 135c., Schnürstiefel (Gailtal); 175c., Federkielstickerei (Osttirol); 180c., Modelstutzen (Ennstal); 210c., Tiroler Schütenhut (Pitztal); 275c., Waldmesser (Innergebirg); 275c., ’Ischler’-Rocktasche (Salzgammergut) en 430c., Scheibenbart (Ausseerland). Oplage onbepaald.

Denemarken heeft op 2 januari het jaar geopend met drie uitgiften, die alle drie hoog zullen scoren. Om te beginnen is deze keer voor de NORDEN-emissie voor het thema ’inheemse zoogdieren’ gekozen. Op 2 x 5 zelfklevende zegels alle in de waarde van 10,00 kr. een ree: (Capreolus capreolus), een egel (Erinaceus europaeus), een eekhoorn (Sciurus vulgaris), een hazelmuis (Muscardinus avellanarius) en een hermelijn (Mustela erminea).

De tweede 2-januariemissie is gewijd aan het Deense UNESCO Werelderfgoed. Ook hier gaat het om 2 x 5 zelfklevende zegels, deze alle vijf in de waarde van 30kr. Achtereenvolgens: het Parforce-Jachtlandschap in Noord-Seeland; het Slot Kronborg, Helsingor, Seeland; Stevens Klint, de steile kustinn Seeland; Grafheuvel, runenstenen en de kerk van Jelling, Jutland en Christiansfeld met onderkomen van de Hernhutter Broedergemeente, Zuid-Jutland.

Tot slot werd 2 januari de 80e verjaardag van koningin Margrethe postaal gevierd met de uitgifte van een velletje waarin vier 10,00 kr-zegels en een (grote) zegel van 30,00 kr. Op de vier 10,00 kr.zegels: vader koning Frederic IX en haar zussen; haar huwelijk met graaf Henri de Laborde de Monpezat; de doop van haar zoon prins Frederic en een foto en profil. Op de 30,00 kr.-zegel een foto en face.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Denemarken Groot Brittannië Koningshuizen UNESCONieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (3 stemmen, gemiddeld: 3,33 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Hero Wit schrijft als filatelistisch journalist al 50 jaar filatelistisch columns in verschillende kranten en vanaf de start ook voor Postzegelblog.