In kort bestek ( XXI) - Postzegelblog

In kort bestek ( XXI)

0

Op 23 augustus 1989 werd tussen Tallin en Vilnius een bijna 700 kilometer lange menselijke ketting gevormd uit protest tegen de Sowjetoverheersing en om de vrijheidsgedachte van de bevolking van de Baltische landen tot uitdrukking te brengen.

De Balti Kett werd 23 augustus door Estland herdacht met een gemeenschappelijke uitgifte samen met Letland en Litouwen. Op de zegels en een velletje de menselijke ketting. Estland gaf een zegel uit van 0,55 €/ oplage 48.000 en een velletje, 3 x 1,00 €/25.000.

 

Zegel Menselijke ketting

Verder in Estland: 11/9, een permanente zegel met het wapen van Saue (0,55/oplage 1 miljoen); 11/9, de giftige paddenstoel vezelkop, Inocybe erubescens (0,55/50.000) en 2/10, in verband met een tariefsverhoging een zegel van 1,20 € (oplage 1 miljoen) met daarop een 1,00 €- munt en een munt van 20 cent.

Zegel giftige paddenstoel

In januari 2015 zijn er veertig jaar vestreken sinds de eerste Faeröer-zegels verschenen. Tot dan werden er Deense zegels op de Faeröer-Eilanden gebruikt. Om veertig jaar Faeröer-zegels te vieren is besloten vier klassieke zegels opnieuw uit te geven, maar dan als automaatzegels. De vier hebben één ding gemeen, ze zijn alle gegraveerd door de beroemde graveur Szeslaz Slania (1921-2005), en ze verschenen in de periode 1984-1995. De vier zegels die 1 oktober als automaatzegels verschenen zijn: De Westward HO TN 54 uit de smakserie (10 september 1984), de ruïne van de kathedraal van Kirkjuböur (17 oktober 1988), de kerk van Torshavn (6 januari 1989), en oude volksgebruiken (12 september 1995).

Automaatzegels Faeröer

Groot-Brittannie heeft voor 2015 een bijzonder interessant uitgifteprogramma gepland. Hoogtepunten zullen zijn: 175 jaar Black Penny, 800ste ,verjaardag’ van de Magna Carta, de Slag bij Waterloo 200 jaar geleden, de Slag om Groot-Brittannië (Engeland) 75 jaar geleden, een serie grote komedianten, en rugbyzegels als Groot-Brittannië gast is van de achtste rugby cup.

Maar hier het ’volledige’ programma van bijzondere uitgiften: 6 januari, Alice in Wonderland; 20 januari, Smilers Refresh; 19 februari, Inventive Britain; 4 maart, Bridges; 1 april, Comedy Greats; 6 mei, Penny Black; 14 mei, First World War, 1915; 2 juni, Magna Carta; 18 juni, The Battle of Waterloo; 16 juli, The Battle of Britain; 18 augustus, Bees; 18 september, Rugby World Cup; 10 oktober, TBC, en 3 november, Christmas.

Zegel Hongarije WO I medailles

Een zegel van 440 HUF vol onderscheidingstekens/medailles heeft Hongarije 28 juli uitgegeven ter herdenking van het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog. Oplage 250.000 stuks. Verder onder andere op 6 augustus twee zegels in de reeks gecultiveerd fruit/flora (245 en 265 HUF/oplage 250.000), en op 22 september een velletje (20 ft/oplage 20.000) ter gelegenheid van het 60-jarig bestaan van de Donaucommissie die haar hoofdzetel in Boedapest heeft. In die commissie zitten Bulgarije, Duitsland, Hongarije, Kroatië, Moldavië, Oekraïne, Oostenrijk, Roemenië, Rusland, Servië en Slowakije.

Zegels Jersey oestervisserij

Jersey biedt op zes zegels en een miniatuurvelletje een overzicht van de voor het eiland belangrijke oestervisserij door de eeuwen heen: beelden van hoe het vroeger ging, en beelden van de huidige methoden. Het velletje is bijzonder sfeervol en laat de bedrijvigheid in de baai in vroeger tijden zien. Waarden van de zegels: 46p, 56p, 62p, 70p, 82p en 91p; in het velletje een zegel van 2 pond.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Nieuwtjes Bulgarije Duitsland Estland Groot Brittannië Jersey Kroatië Letland Litouwen Oostenrijk Roemenië Rusland Eerste Wereldoorlog Napoleon Onderscheidingen Padden en Kikkers ScheepvaartNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (4 stemmen, gemiddeld: 3,25 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Hero Wit schrijft als filatelistisch journalist al 50 jaar filatelistisch columns in verschillende kranten en vanaf de start ook voor Postzegelblog.