PostNL heeft 8 jaar de tijd gehad om de Olympische Spelen Tokyo 2020 in 2021 zegels uit te brengen. Het is mij en andere verzamelaars een raadsel waarom deze editie van de Spelen niet zegelwaardig zou zijn. Denk aan de symboliek van Tokyo (1964, Anton Geesink) en nu weer Tokyo (2020) met vele medaillekansen voor TeamNL. Wellicht zijn ze geschrokken van de negatieve reacties van het slechte ontwerp van het Rio 2016 blokje. Hoeveel keren deed Nederland niet mee aan de Spelen? Waarom geeft PostNL geen Tokyo 2020 zegels uit?
Gerelateerde artikelen
Nederland niet aanwezig tijdens de Olympische Spelen
Nederland heeft van alle Olympische Spelen van 1896 tot en met 2020, drie keer niet meegedaan. Waarom niet?
De eerste keer was de 1e Olympiade in Griekenland in 1896. Officieel deden 14 landen mee. Dit aantal van 14 landen, als officieel erkend door het IOC, kan betwijfeld worden. Zo bestonden er eigenlijk geen nationale teams en kwamen de sporters niet zozeer uit voor hun land maar eerder voor zichzelf of hun clubs. Verder waren destijds de grenzen tussen de landen minder nauwkeurig gedefinieerd dan tegenwoordig. Zo kan beredeneerd worden dat er tussen de 10 en 15 landen deelnamen. Het precieze aantal deelnemers aan deze eerste Spelen is niet bekend. Diverse bronnen spreken elkaar tegen. Het IOC houdt het op 241 deelnemers (mannen), Mallon & Widlund komen uit op 245 atleten. Er waren 43 onderdelen. Tijdens deze eerste Spelen kreeg de winnaar een zilveren medaille. De nummer twee kreeg brons. Voor de derde plaats lag er geen medaille klaar. Zie voor de 1896 zegels van Griekenland mijn vorige blog. In 1996 werd 100 jaar Olympische Spelen gevierd met de Atlanta 1996 Games. Griekenland bracht opnieuw de twaalf zegels van 1896 uit maar nu als ‘zegels op zegels’ in drie velletjes.
Nederland en België deden in 1904 in Saint Louis (USA) niet mee. Beide landen zagen vanwege de hoge kosten af van het sturen van een afvaardiging naar Saint Louis. Net als in 1900 in Parijs waren de Spelen in 1904 slechts een bijprogramma van een wereldtentoonstelling (World’s Fair) in Saint Louis. De Spelen werden over vijf maanden gespreid afgewerkt. Slechts bij 42 onderdelen deden atleten mee van buiten de Verenigde Staten. In 1903, een jaar voor de World’s Fair, werd een promotiezegel uitgegeven. In 1998 gaf USA uit de serie Celebrate the Century – 1900s een Saint Louis zegel uit. Wie wil weten waarom deze kinderen met hun ice cream op deze zegel staan, lees dan mijn eerdere blog: https://www.postzegelblog.nl/2019/08/09/zomertijd-is-ijstijd-met-heel-veel-smaken/
Naar aanleiding van het bloedige ingrijpen van de Sovjet-Unie in Hongarije in de herfst van 1956 besloot het Nederlandse NOC- samen met Spanje en Zwitserland als enige westerse landen – om geen team te sturen naar de spelen in Melbourne. Acties van de hockeyers en de zeilers om het NOC op andere gedachten te brengen leidden tot niets. Een halve eeuw later bood voorzitter Erica Terpstra namens het NOC*NSF haar verontschuldigingen aan de betrokken sporters aan voor deze beslissing en de botte wijze waarop deze aan de atleten was meegedeeld. In een uitzending van Netwerk (uitgezonden op 8 augustus 2008) bood de oud-secretaris van het NOC Claas van den Houten zijn excuses aan voor het telegram dat hij in 1956 verstuurd waarin hij de atleten opriep om zich terug te trekken. Nederland gaf wel zegels uit. Spanje en Zwitserland niet.
Olympische Spelen Rio 2016
PostNL heeft 7 (+1) jaar de tijd gehad om Olympische Spelen Tokyo zegels uit te brengen. Op 7 september 2013 koos het IOC Tokyo tot gaststad tijdens het 125e IOC-congres, 7 t/m 10 september 2013 in Buenos Aires (Argentinië). Helaas heeft PostNL deze jaren laten verlopen en geen enkel initiatief genomen om een ontwerper te zoeken voor de zegels van de Tokyo Spelen. Andere Europese landen gaven zelfs twee keer Spelen zegels uit in 2020 en in 2021: België en Duitsland.
De Spelen in Rio 2016 werd gehouden van 5 tot en met 21 augustus 2016. TeamNL is de ‘sportnaam’ voor het gehele Nederlandse team. Op 18 juli 2016 kwam PostNL met een uitgave voor de Olympische Spelen 2016. Het postzegelvelletje bevat drie postzegels met het embleem van TeamNL. ‘Door op een smartphone de postzegels te scannen met een Cee-app wordt doorgelinkt naar een website met achtergrondinformatie over de Nederlandse sporters die in Rio goud, zilver of brons hebben gewonnen,’ volgens een woordvoerder van PostNL. Wat ontbreekt in dit ontwerp is het logo van Rio 2016 en de nummers 1, 2 en 3 die horen bij goud, zilver en brons. De grote ‘1’ hoort bij de postale waarde ‘1’ en is verwarrend om deze ‘groot’ af te beelden. Zelf vind ik dit velletje één van de slechtste ontwerpen van Nederlandse Olympische Spelen zegels.
In plaats van nietszeggende omnibussen van persoonlijke zegels (Historisch Nederland, Anton Pieck, Fabeltjeskrant, Rien Poortvliet etc.) uit te geven jaar in jaar uit, kan PostNL nu nog de schade beperken door de gouden medaillewinnaars van TeamNL te voorzien van gouden medaillewinnaarszegels. Direct na de sluitingsceremonie van 8 augustus 2021 kan PostNL met de foto’s van de medailleceremonies van de sporters de persoonlijke zegels produceren. Advies aan PostNL: lees onderstaand bericht van uw collega van Australia Post.
Australië Tokyo 2020
De Spelen in Tokyo zullen 339 onderdelen bevatten, in 33 sporten. Ongeveer 12.000 atleten zullen strijden, en het Australische team bestaat uit ongeveer 470 van de meest vooraanstaande sporters. De Olympische Spelen van dit jaar zullen een heel ander globaal sportfestival zijn dan we gewend zijn, inclusief de afwezigheid van internationale toeschouwers van de tribunes. De postzegel ‘Ticket to Tokyo’ toont vier in elkaar grijpende abstracte figuren die de geest van de Olympische Spelen vertegenwoordigen (lees: verbinding).
Australië geeft bij elke Spelen zegels uit maar geeft van alle gouden medaillewinnaars een persoonlijke zegels vel uit. Australia Post zal binnen 72 uur na de medailleceremonie een velletje gouden medaillewinnaarszegels produceren. Australië heeft nu 17 gouden medaillewinnaars.
Anton Geesink Vijfje (5 euro munt)
Anthonius Johannes (Anton) Geesink (1934-2010) vergaarde wereldwijde roem toen hij 60 jaar geleden als eerste niet-Japanner het wereldkampioenschap judo won in de zwaarste klasse. Vele overwinningen en prijzen volgden, waaronder nog tweemaal de wereldtitel, eenentwintig keer het Europese kampioenschap en een gouden medaille tijdens de Olympische Spelen in Tokyo in 1964. In 1964 versloeg hij tegenstander Akio Kaminaga in de Budokan-hal tijdens Tokyo 1964. De Koninklijke Nederlandse Munt (KNM) slaat daarom een officiële herdenkingsmunt in opdracht van het ministerie van Financiën: het Anton Geesink Vijfje.
Ook buiten de judomat heeft Anton Geesink zijn sporen achtergelaten op de judosport. Hij nam verschillende initiatieven om de ingewikkelde spelregels van judo begrijpelijker te maken. De puntentelling werd bijvoorbeeld vereenvoudigd. Tevens bedacht Geesink de contrasterende kleuren van de tegenstanders. Waar beide judoka’s eerst wit droegen bij wedstrijden, draagt tegenwoordig een van de twee een blauw pak. Hierdoor zijn de judowedstrijden een stuk beter te volgen door de scheidsrechter en het publiek. Na het winnen van zijn olympische titel opende Geesink zijn eigen sportschool in Utrecht, waar hij zelf les gaf. De straat waarin de school staat, heet sindsdien de Anton Geesinkstraat. In de Utrechtse Wijk C, waar Geesink geboren is, is de judoka vereeuwigd als standbeeld. En nu wordt de Utrechter geëerd met een eigen herdenkingsmunt! Bron: KNM.nl.
Eerdere blogs Tokyo 2020:
File Corona Varia: van Tokyo (1940) naar Tokyo (2020):
https://www.postzegelblog.nl/2020/06/03/fila-corona-varia-20/
Olympic Games Tokyo 2020: de coronaspelen:
https://www.postzegelblog.nl/2021/07/27/olympic-games-tokyo-2020-de-coronaspelen/
Olympic Games Tokyo 2020: openingsceremonie:
https://www.postzegelblog.nl/2021/07/31/olympic-games-tokyo-2020-de-openingsceremonie/
Olympic Games Tokyo 2020: 125 jaar Olympische Spelen:
https://www.postzegelblog.nl/2021/08/03/olympic-games-tokyo-2020-125-jaar-olympische-spelen/
Meer info:
Olympics: https://olympics.com/en
Tokyo 2020: https://olympics.com/tokyo-2020/en/
TeamNL: https://teamnl.org/
Reacties (0)
Schrijf een reactie
(registratie is niet nodig)