Sportkalender mei 2021 - Postzegelblog

Sportkalender mei 2021

1

De mei maand geeft een veelheid van sporten en is voor de meeste sporters een goede training om na te gaan waar ze staan voor het grootste sportevent van 2021: de Olympische Spelen Tokyo. Wielrennen (Giro d’Italia), tennis (Roland Garros), drie keer finales van de UEFA en drie keer Formule 1 zijn mooie kijksporten. Zit u vaak voor de buis of probeert u de coronakilo’s weg te werken door actief buiten te sporten?

1 – 2 mei: Formule 1 Grand Prix (Portimão, Portugal)

Op 24 juli 2020 werd aangekondigd dat er tijdens het aangepaste Formule 1 seizoen voor het eerst een officiële Grand Prix Formule 1 zou worden verreden in Portugal. Dit omdat de kalender van het seizoen grondig aangepast moest worden naar aanleiding van de coronapandemie. De GP van Portugal 2020 werd verreden op het Autódromo Internacional do Algarve (4692 kilometer) in Portimão op 25 oktober 2020. Hoewel het circuit meestal geen deel uitmaakt van het kampioenschap voor de hoogste auto- en motorsportklassen (Formule 1 en MotoGP), wordt het wel gezien als een van de vooraanstaande testlocaties. Dit jaar is Portugal de derde race.

Portugal (2008): 50 jaar Formule 1.

 

1 – 2 mei: WK estafette atletiek (Silesia, Polen)

Op 1 en 2 mei vinden de WK estafette, atletiek, plaats in het Poolse Silesia. De Nederlandse atleten komen in actie op de 4x100m mannen en vrouwen, de 4x400m mannen en vrouwen en de 4x400m mixed estafette. De 4x100m mannen en de 4x400m vrouwen hebben zich al gekwalificeerd voor de Olympische Spelen, de andere teams strijden naast de wereldtitel eveneens voor olympische kwalificatie en kwalificatie voor het WK 2022 in Oregon USA.

 

 

 

 

 

 

De wereldkampioenschappen estafette, ook wel World Relays, zijn voor het eerst georganiseerd in 2014. Het doel was de atletieksport te promoten en vooral het spectaculaire element van de estafette met de rest van de wereld te delen. In tegenstelling tot de standaard estafetteonderdelen, zoals de 4x100m en de 4x400m, zagen we in eerdere edities al diverse nieuwe estafettevormen zoals de 4x400m mixed estafette, die ook op het programma stond bij de WK atletiek in Doha (2019).

 

 

 

 

5 – 12 mei: WK Zeilen Finn mannen (Porto, Portugal)

Het wereldkampioenschap in de olympische Finn klasse wordt dit jaar gezeild in  Porto. Nicholas Heiner, die al geplaatst is voor de Olympische Spelen de enige Nederlandse deelnemer in de Finn Gold Cup, zoals het evenement officieel heet. Het is de derde keer in de 65-jarige historie van het evenement dat het WK Finn in Portugal wordt gehouden. Beide vorige keren, in 1970 en 2007, was het in Cascais.

 

 

 

 

 

 

 

De Finn is een eenmansboot, ontworpen door Rickard Sarby. Deze Zweed won een prijsvraag die in 1949 werd uitgeschreven door de Finse zeilbond. De bond zocht een eenmansboot om te gebruiken op de Olympische Spelen van Helsinki in 1952. Sindsdien is er op elke Olympische Spelen gevaren in de Finn-klasse.

 

 

 

 

 

 

 

 

Meer info: http://2021.finngoldcup.org/

 

6 – 16 mei: WK IJshockey vrouwen (Nova Scotia, Canada)

 

 

 

 

 

 

 

 

Het wereldkampioenschap ijshockey vrouwen 2020 zou worden gespeeld in de Canadese provincie Nova Scotia. Halifax en Truro zouden gaststeden van dienst zijn. Het zou de achtste keer geweest zijn dat het toernooi in Canada zou worden gespeeld en (na 2004) de tweede keer in Nova Scotia. Het deelnemersveld bestond uit tien landen, de kwartfinalisten van het voorafgaande WK in 2019 en twee promovendi uit Divisie 1, groep A. Door corona werd het toernooi evenwel geannuleerd. Canada kreeg het recht om de volgende editie in 2021 te organiseren.

 

8 – 9 mei: Formule 1 Grand Prix (Barcelona, Spanje)

De Grand Prix van Spanje wordt gehouden op het Circuit de Catalunya (4655 km) in Montmeló nabij Barcelona, waar de race sinds 1991 gereden wordt. De wedstrijd werd voor het eerst gehouden in 1951. Michael Schumacher is met zes overwinningen recordhouder van deze race. Lewis Hamilton won vijf keer, waarvan de laatste vier races.

 

 

 

 

 

8 – 30 mei: Giro d’Italia

De Giro d’Italia is een jaarlijkse wielerwedstrijd in meerdere fasen die voornamelijk in Italië wordt gehouden, terwijl deze ook begint in of door andere landen gaat. De eerste race werd in 1909 georganiseerd om de verkoop van de krant La Gazzetta dello Sport te verhogen; en wordt nog steeds gerund door een dochteronderneming van de eigenaar van de krant. De race wordt sinds de eerste editie in 1909 jaarlijks gehouden, behalve tijdens de twee wereldoorlogen en de coronaviruspandemie in 2020. Naarmate de Giro bekendheid en populariteit won, werd de race verlengd en breidde het peloton zich uit van voornamelijk Italiaanse deelname naar rijders van over de hele wereld. De Giro is een UCI World Tour-evenement, wat betekent dat de teams die deelnemen aan de race meestal UCI WorldTeams zijn, met enkele extra teams die als ‘wildcards’ worden uitgenodigd.

Italië (1967): 50 jaar Giro d’Italia.

Samen met de Tour de France en de Vuelta a España is de Giro een van de prestigieuze drie weken durende Grand Tours van de wielersport. De Giro wordt meestal in mei gehouden en loopt soms door tot begin juni. Hoewel de route elk jaar verandert, blijft het formaat van de race hetzelfde, met minstens twee tijdritten en een passage door de bergen van de Alpen, inclusief de Dolomieten. Net als de andere Grand Tours, bestaan ​​de moderne edities van de Giro d’Italia normaal gesproken uit 21 etappes over een periode van 23 of 24 dagen met twee of drie rustdagen.

 

 

 

 

 

 

De renner met de laagste totale tijd is de leider van het algemeen klassement en draagt ​​de roze trui. Terwijl het algemeen klassement de meeste aandacht trekt, zijn etappewinst op zichzelf al prestigieus en worden er andere wedstrijden gehouden binnen de Giro: het puntenklassement, het bergklassement voor de klimmers, het jongerenklassement voor de renners onder de 25 jaar, en het ploegenklassement.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De 104e Giro d’Italia start op zaterdag 8 mei in Turijn met een tijdrit en finisht op zondag 30 mei in Milaan, óók met een tijdrit. De laatste Grande Partenza in Turijn was in 2011.

De Grande Partenza van de Giro d’Italia 2021 vindt plaats in Turijn. De openingsetappe is een tijdrit van negen kilometer door de hoofdstad van de regio Piemonte. Ook de tweede en de derde etappe worden verreden in de regio Piemonte, met direct kansen voor de rappe mannen op de tweede dag.

 

 

 

 

 

 

Na de vlakke tijdrit door het centrum van Turijn (start aan het Piazza Castello, finish aan Gran Madre di Dio-kerk) is het op de tweede dag van de Giro aan de sprinters. De rit voert de renners over 173 kilometer van Stupinigi naar Novara. De derde etappe van Biella naar Canale kent dan weer een heuvelachtige finale door de Apennijnen. De finish ligt na 187 kilometer.

 

 

 

 

 

Het is de derde keer dat Turijn de start van de Giro d’Italia organiseert. Eerder gebeurde dat in 1961 en 2011. Finishplaats Novara is eveneens bekend met de Italiaanse rittenkoers. In 1968 won Eddy Merckx er een etappe en pakte hij er zijn eerste roze trui ooit.

Egan Bernal mag zich de eindwinnaar noemen van de Giro d’Italia 2021. De Colombiaan droeg sinds de negende etappe de roze trui en stond die daarna niet meer af.

Meer info: https://www.giroditalia.it/en/

 

16 mei: Finale voetbal Champions League vrouwen (Göteborg, Zweden)

Chelsea speelt tegen Barcelona in de finale van de UEFA Women’s Champions League in Gamla Ullevi, Göteborg. Geen van beide teams heeft deze trofee eerder in de wacht gesleept, maar de winnaars zullen de eerste club zijn die zowel de UEFA Champions League voor heren als dames heeft gewonnen. Chelsea bevindt zich in hun debuutfinale, terwijl Barcelona het paradepaardje al eens eerder bereikte en twee jaar geleden in Boedapest met 4-1 verloor van Lyon.

Noord-Korea (2019): FIFA Women’s World Cup 2019.

De vijfjarige heerschappij van Lyon is echter voorbij, nadat ze in de kwartfinales verloren van Paris Saint-Germain, waarna ze zelf werden verslagen door Barça. Wat Chelsea betreft, ze versloegen Bayern München in de laatste vier, wat betekent dat dit de eerste finale wordt zonder een Duits of Frans team sinds 2007, toen Arsenal – met de huidige Chelsea-manager Emma Hayes in hun technische staf – de Zweedse Umeå versloeg.

Finale:  Chelsea  – Barcelona  0 – 4.

 

22 – 23 mei: Formule 1 Grand Prix (Monte Carlo, Monaco)

Stratencircuit Monaco. Bron: Wikipedia.

De Grand Prix van Monaco wordt verreden in de straten van Monaco. De race behoort samen met de 24 uur van Le Mans en de Indianapolis 500 tot de bekendste races van de autosport. De Grand Prix van Monaco werd al verreden voordat het het Formule 1-kampioenschap ontstond op 14 april 1929. Daarna werd de race elk jaar gereden tot 1938. Na de Tweede Wereldoorlog keerde de Grand Prix terug in 1948. In 2020 wordt de race, vanwege de coronapandemie, voor het eerst sinds 1955 niet verreden. Lewis Hamilton was de winnaar van 2019.

Monaco (2019): 90 jaar Grand Prix Monaco.

 

24 mei – 13 juni: Roland Garros

Moçambique (2018): 100 jaar Roland Georges Garros (1888-1918).

Roland Garros (ook wel de Open Franse Tenniskampioenschappen, oftewel French Open) is een jaarlijks terugkerend grandslamtoernooi, dat eind mei gehouden wordt in het Stade Roland-Garros in Parijs. Gewoonlijk is vrijwel de hele mondiale tennistop op dit toernooi vertegenwoordigd. Het programma omvat mannen- en vrouwenenkelspel, mannen- en vrouwendubbelspel, gemengd dubbelspel en een juniorentoernooi. Er wordt gespeeld op gravel. De accommodatie biedt plaats aan ongeveer 38.000 toeschouwers.

 

 

 

 

In 1891 werd het eerste Franse nationale tenniskampioenschap gehouden. In 1928 werd het nieuw gebouwde stadion postuum vernoemd naar de Franse vliegenier en oorlogsheld Eugène Adrien Roland Georges Garros (Saint-Denis (Réunion), 6 oktober 1888- 5 oktober 1918). Hij was een vliegtuigpionier en oorlogsheld. Hij kan de eerste echte gevechtspiloot worden genoemd.

 

 

 

 

 

Zijn grootste prestatie kwam toen hij op 23 september 1913 als eerste non-stop de Middellandse Zee overstak. Garros vertrok van Fréjus (Frankrijk) en landde in Bizerte aan de Tunesische kust. Hij vloog in een Morane-Saulnier met een 60 pk-motor in 7 uur 53. Bij de landing had hij nog slechts vijf liter brandstof over.

 
De drie grootste speelvelden van Roland Garros zijn Court Philippe-Chatrier (Centre Court), Court Suzanne Lenglen en Court Simonne Mathieu.

Frankrijk (2020): 100 jaar Franse Tennisbond – FFT (1920-2020).

De tijdloze Suzanne Lenglen belichaamt het honderdjarig bestaan ​​van de Franse tennisfederatie. Het jonge wonderkind, geboren op 24 mei 1899 in Parijs, werd op 15-jarige leeftijd wereldkampioen graveltennis en won op 20-jarige leeftijd voor het eerst Wimbledon. Geliefd om haar bevrijde stijl, blinkt zij uit door haar precisie, snelheid en lichtheid van zijn bewegingen. Kampioen met een uitzonderlijk record, meer dan 240 titels. De Franse pers noemde haar ‘La Divine’ (de goddelijke). Ze onderscheidt zich door haar elegantie en inspireert ook de grootste modeontwerpers.
In overeenstemming met de Franse openbare autoriteiten en de bestuursorganen van het internationale tennis heeft de Franse tennisfederatie de verantwoordelijke beslissing genomen om het Roland-Garros-toernooi in 2021 met een week uit te stellen, dat nu wordt gehouden van 24 mei tot 13 juni.

In 2020 is het Rafael Nadal gelukt om naast Roger Federer te komen als het gaat om het aantal behaalde grandslamtitels. De 34-jarige Spanjaard schreef voor de dertiende keer Roland Garros op zijn naam en bracht zijn totaal op twintig grandslamtitels.

Meer info: https://www.rolandgarros.com/en-us/

 

26 mei: Finale voetbal Europa League (Gdansk, Polen)

De finale wordt gespeeld in het Stadion Miejski in Gdansk. Tijdens de vergadering van het Uitvoerend Comité van de UEFA in Kiev mei 2018 werd het stadion in eerste instantie geselecteerd voor het hosten van de finale in 2020. Door de coronapandemie werd de UEFA gedwongen om de laatste fasen van de te verplaatsen wedstrijden in 2020 naar Duitsland. Nu mag Gdansk de finale in 2021 organiseren.

De halve finales werden gespeeld op 29 april en 6 mei:

29 april Villareal – Arsenal  2 – 1

6 mei Arsenal – Villareal 0 – 0

29 april Manchester United – AS Roma 6 – 2

6 mei AS Roma – Manchester United 3 -2

Finale:  Villareal – Manchester United 1 – 1. Villareal wint na strafschoppen met 11 – 10.

Villareal heeft de Europa League gewonnen. In de finale in Gdansk tegen Manchester United moest er een strafschoppenserie aan te pas komen om een winnaar aan te wijzen, na een 1-1 gelijkspel in de reguliere speeltijd en een bloedeloze verlenging. Een krankzinnige strafschoppenreeks volgde: alle 20 veldspelers scoorden, waarna ook de keeper van Villarreal raak schoot en David de Gea miste.

 

 

 

 

29 mei: Finale voetbal Champions League (Porto, Portugal)

De finale zou oorspronkelijk worden gespeeld in het stadion van Sint-Petersburg. Vanwege het uitstel en verplaatsing van de finale van 2020 naar Lissabon, werden de laatste gastheren echter een jaar teruggeschoven, waarbij Istanbul in plaats daarvan gastheer was voor de finale van 2021. Het Atatürk Olympisch Stadion werd geselecteerd door het uitvoerend comité van de UEFA. Helaas waren er reisbeperkingen naar Turkije waardoor de plaats waar de finale wordt gehouden op het laatste moment verplaatst werd.

 

 

 

 

 

 

 

Manchester City en Chelsea bikkelen in Porto om de Beker met de Grote Oren. De finale van de Champions League wordt verplaatst naar het Estadio do Dragao in  Porto, opdat er 12.000 Engelse fans aanwezig kunnen zijn. De Europese voetbalbond (UEFA) had de finale van de Champions League toegewezen aan Istanbul. Maar omdat er met Manchester City en Chelsea een volledig Engelse finale op de affiche staat, keert de UEFA zijn kar. Turkije staat sinds begin mei 2021 op de rode lijst met reisbestemmingen van Groot-Brittannië, waardoor er geen Engelse fans aanwezig kunnen zijn in het Atatürk Olympisch Stadion. De UEFA zocht oplossingen in Groot-Brittannië (Wembley, Londen), maar de quarantainemaatregelen bleken een te groot struikelblok. Portugal, dat wel op de groene lijst staat, stelde zich dan maar kandidaat. Daarom zwaait het Estadio do Dragao in Porto nu zijn stadionpoorten open. In Porto zijn 12.000 Engelse fans welkom, 6.000 voor elk team.

UEFA-voorzitter Aleksander Ceferin is tevreden dat er een oplossing uit de bus komt. ‘De voetbalfans hebben al meer dan 12 maanden niet kunnen supporteren voor hun team. De finale van de Champions League halen is echter een hoogtepunt voor elke club. Het was dan ook geen optie om de fans de kans te ontnemen om de finale live bij te wonen. Ik ben dan ook zeer blij dat er een oplossing is. Ik ben de Portugese regering en de Portugese voetbalbond zeer dankbaar.’

De halve finales werden gespeeld op 27 en 28 april en op 4 en 5 mei:

27 april Real Madrid – Chelsea 1 – 1

5 mei Chelsea – Real Madrid 2 – 0

28 april Paris Saint-Germain – Manchester City 1 – 2

4 mei Manchester City – Paris Saint-Germain 2 – 0

Finale: Manchester City – Chelsea 0 – 1

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Ajman Canada Estland Finland Frankrijk Groot Brittannië Monaco Noord Korea Polen Portugal Fietsen en wielrennen VoetbalNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (12 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (1)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)