Schaakmarathon - Postzegelblog

Schaakmarathon

0

schaak-75-c-karpov-882-190p.jpgSchaakliefhebbers vergeten het nooit meer: de titanenstrijd tussen twee Russische schakers om het wereldkampioenschap in 1984. De twaalf jaar jongere Garri Kimovitsj Kasparov, geboren op 13 april 1963 had de strijdbijl opgegraven tegen Anatoli Karpov, geboren op 23 mei 1951, de regerend wereldkampioen. Hun match begon in 1984 en ging om zes winstpartijen.

Remises werden niet meegeteld. Kasparov stond na 9 partijen met 4-0 achter, maar wist via een bijna eindeloze reeks remises de strijd te rekken tot het na 46 partijen 5-1 voor Karpov stond. Daarna won Kasparov twee partijen. Toen werd de strijd afgebroken door de voorzitter van de Fide, Florencio Campomanes. Een winnaar werd niet uitgeroepen en de strijd ging in 1985 verder. Toen werd Karpov verslagen met 13-11 en daarmee was Kasparov de jongste wereldkampioen aller tijden. De twee kemphanen zaten elkaar daarna nog enkele keren in de haren, zoals in 1986, 1987 en 1990, maar Kasparov bleef ongeslagen.

blokje-schaak-878-400p.jpg

De twee schakers werden door de postadministratie van Suriname geëerd met een postzegeluitgifte in 1984. Een serie van zes postzegels en een blokje. Uiteraard de twee heren, Karpov op de postzegel van 75 cent met wit en Kasparov op de postzegel van 30 cent met zwart.

schaak-15-c-880-190p.jpg

Ook enkele postzegels met daarop een opstelling. De zegel van 15 cent laat de witte koning zien met een zwart paard en een witte pion. De koning beschermt de pion voor de aanval van het paard.

schaak-50-c-881-190p.jpg

Op de postzegel van 50 cent een openingszet van wit, de pion is naar e4 gegaan, bij de meeste schakers de gebruikelijkste opening.

schaak-90-c-884-190p.jpg

Op de postzegel van 90 cent is wit aan zet, mat in drie zetten.

schaak-30-c-kasparov-883-190p.jpg schaak-30-c-kampioen-885-190p.jpg

Omdat in 1984 het wereldkampioenschap werd afgebroken, werd door de Surinaamse Post bij de winst van Kasparov de postzegel van 30 cent opnieuw uitgegeven, maar nu met een extra drukgang in rood met de tekst: KASPAROV Wereldkampioen 9 november 1985. Of was het een opdruk? In elk geval bleef Kasparov lange tijd ongeslagen. Op 11 maart 2005 beëindigde hij zijn carriere als schaker en ging in de politiek. Zien we hem terug in een geheel andere rol? De toekomst zal het leren.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
HistorischNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Tags bij dit artikel

    Reacties (0)

    Schrijf een reactie

    (registratie is niet nodig)