In kort bestek….(XVIII) - Postzegelblog

In kort bestek….(XVIII)

2

Duitsland heeft 1 september de gemeenschappelijk uitgegeven zegel Landauer Bote van Landau naar Milaan, omstreeks 1322-1826 (samen met Liechtenstein, Oostenrijk en Zwitserland) gekoppeld aan de jaarlijkse Dag van de Postzegel. Op de 60c-zegel een koets van de bodedienst.

Der Kleine Prinz op zijn astroïde B 612, een illustratie uit de vertelling De kleine prins van de Franse schrijver en piloot Antoine de Saint-Exupery (1900-1944) staat afgebeeld op een 60c-zegel die ook 1 september verscheen. De zegel zit, ook zelfklevend, in boekjes van tien. Antoine de Saint-Exupery kwam op 31 juli 1944 bij een actie boven de Middellandse Zee om het leven. Hij werd wereldberoemd met het boekje De Kleine Prins waarvan 80 miljoen exemplaren in vele talen werden verspreid. Eerder stond De Kleine Prins in Kroatië (1997) en in Frankrijk (2001) op een zegel.

Tot slot werd postaal 1 september de 100e sterfdag herdacht van de kunstschilder August Macke (1887-1914). Op de 100c-zegel het schilderij Sonniger Weg uit 1913, dat hij een paar maanden voor zijn dood schilderde. Kort na het begin van de Eerste Wereldoorlog werd hij als soldaat naar het front gestuurd; hij sneuvelde 26 september 1914.

We blijven nog even in Duitsland waar enkele wijzigingen in het programma zijn aangekondigd. De zegel ’100 Jahre Schachtschleuse Minden’ verschijnt 2 oktober in plaats van 4 december, de waarde wordt 45c, was190c; de zegel ’Wiederansiedlung von Fischarten: Meerforelle’ verschuift van 2 oktober naar 4 december (waarde blijft 45c); tot slot wijzigt de waarde van de uitgave ’Schätze aus Deutschen Museen: Rogier van de Weyden’, die gaat van 60c naar 145c.

In de loop der jaren hebben al diverse landen zegels uitgegeven gewijd aan het eeuwenoude kaartspel. Het Eiland Man dook 8 augustus in The History of Manx Playing Cards met zes zegels waarop oude beelden van het eiland, zoals de pier, het station, de rotskust en een kasteel. Waarden: 42p, 75p, 90p, 110p, 121p en 182p.Post & Go Symbolic Flowers (alle 1stClass up to 100g) is de tweede bloemenserie (op de eerste werden voorjaarsbloemen afgebeeld) die Groot-Brittannië 17 september heeft uitgegeven. Op de zegels: vergeet-me-niet (forget-me-not), klaproos (common poppy), hondsroos (dog rose), distel (spear thistle), heide (heater) en vlas (cultivated flax).

A tribute to the most popular pets in the World. Met deze zin als titel heeft de Ierse post 4 september een blokje van vier zegels (4 x 68c) gepresenteerd, waarop katten staat afgebeeld, o.a. een pers.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Duitsland Oostenrijk Zwitserland Eerste Wereldoorlog SchilderkunstNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Hero Wit schrijft als filatelistisch journalist al 50 jaar filatelistisch columns in verschillende kranten en vanaf de start ook voor Postzegelblog.