Eerste auto op postzegel was elektrisch - Postzegelblog

Eerste auto op postzegel was elektrisch

2

De eerste postzegel waarop een automobiel is afgebeeld is de Michel nr.134 van Amerika uit 1901, afkomstig van de postzegelserie voor de Pan-American wereldtentoonstelling dat werd gehouden in Buffalo, New York. De automobiel op de postzegel betreft een zgn. ‘Electric Service Vehicle’ , wat we tegenwoordig een taxi zouden noemen.

De elektrische auto

In het begin van het autotijdperk, tot aan het begin van de twintigste eeuw waren elektrische auto’s zoals deze op de postzegel afgebeelde automobiel erg populair.
Dit veranderde geleidelijk doordat er verbeteringen in de verbrandingsmotor plaatsvonden wat zorgde voor aanzienlijk meer vermogen en radius.

auto op postzegel 1901
De illustratie op de postzegel is gebaseerd op een poster van de Century Baltimore and Ohio Railroads. Je ziet er de taxi langs het Capitool rijden met voorin de twee chauffeurs en in de automobiel Mr.Samuel P.Hege, die het spoorwegbedrijf vertegenwoordigde.

Flyer
Volgens velen is dit naast de eerste postzegel met een auto, tevens de eerste Amerikaanse postzegel met daarop een toen nog in leven zijnde persoon afgebeeld.

Pan-American spostzegelserie

De postzegel is de eerste uit een serie van zes stuks waarop de volgende technische hoogstandjes uit die tijd zijn afgebeeld:

 • de elektrische taxi (1 cent licht bruin)
 • Het passagiersschip ‘City of Alpena’ (1 cent groen)
  Dit rivierschip werd in 1893 in gebruik genomen en werd aangedreven door een schoepenrad in combinatie met een stoomturbine.
 • het treinstel ‘Empire State Express’ (2 cent rood)
  Deze trein zorgde voor de verbinding tussen New York en Buffalo met een snelheid van 84 km/u.
 • de brug over de Niagara watervallen (5 cent blauw)
  Dit staaltje vernuft werd tussen 1855 en 1897 gebouwd en had een lengte van 251 meter.
 • de kanaalsluis bij Sault Ste Marie (8 cent bruin)
  Deze sluis werd in 1895 opgeleverd en was de eerste elektrische in zijn soort.
 • het passagiersschip ‘St.Paul‘ (10 cent oranje)
  Dit schip werd in 1895 in gebruik genomen en werd in 1898 indoor het leger geconfisqueerd om te worden gebruikt in de Spaans-Amerikaanse oorlog.

Pan-American Exposition

De serie is uitgegeven ter gelegenheid van de Pan-American Exposition in Buffalo.
Op deze wereldtentoonstelling werd veel aandacht besteed aan technologische vooruitgang.

Nieuwe ontwikkelingen op het gebied van oa. het Röntgen-apparaat,  kleurendruk, elektrischiteitsvoorzieningen, architectuur werden hier tentoongesteld.

Aanslag op president McKinley

Deze tentoonstelling is ondanks dit vooral bekend geworden doordat president William McKinley hier tijdens een toespraak werd neergeschoten. Hij overleed acht dagen later aan de de infectie van zijn verwondingen.

William McKinley jpg
De doktoren hadden veel moeite met het lokaliseren van de kogel. Het Röntgen apparaat dat er werd tentoongesteld kon wellicht een uitkomst zijn, maar de artsen durfden dit nog onbekende apparaat niet uit te proberen op de president.

Bizar detail is, dat de operatieruimte dermate slecht verlicht was, dat het verplegend personeel een pan moest gebruiken om zonlicht te weerkaatsen om zo de ruimte te verlichten.  Dit terwijl bijna het gehele omringende gebied werd verlicht door duizenden lampen die werden gevoed door stroom opgewekt door de Niagrara waterval.

Pan-American_Exhibition_1901_Panorama

Hier werd Wisselstroom geïntroduceerd door Westinghouse met grondlegger van de theorie Nikola Tesla

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Thematisch Verenigde staten Amerikaanse presidenten Auto’s Bruggen Scheepvaart SpoorwegenNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (4 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (2) Schrijf een reactie

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)