Sportkalender april 2021 - Postzegelblog

Sportkalender april 2021

1

Het weer wordt steeds zonniger en veel mensen zoeken de buitensporten op, nu de sportscholen dicht zijn. In de maand april hebben we een veelheid van sporten: Formule 1, tennis, wielrennen (voorjaarsklassiekers), turnen, curling en schaken. Heeft u deze thema’s in uw verzameling? Het is tijd om deze mooie sporten op de televisie bij de NOS of Eurosport of Ziggo Sport te zien.

2 – 11 april: WK Curling (Calgary, Canada)

Curling is een precisiesport die lijkt op bowls, petanque en bocce, maar op ijs wordt gespeeld met zware stenen in plaats van metalen (of plastic) ballen. In het algemeen wordt aangenomen dat de sport in het 16e-eeuwse Schotland is bedacht, alhoewel het schilderij ‘Jagers in de sneeuw’ van Pieter Bruegel de Oude uit 1565 Nederlandse boeren afbeeldt die het spel spelen. Curling zoals het tegenwoordig gespeeld wordt, is in Schotland ontwikkeld. De internationale organisatie voor curling, de World Curling Federation, zetelt in het Schotse Perth.

Pieter Bruegel de Oude – Jagers in de sneeuw (1565).

In 2019 was het 450 jaar geleden dat Pieter Bruegel de Oude overleed. Hij werd geëerd met een Bruegel-jaar door de Belgische post. De vijf zegels uit het blok zijn: Portret van Pieter Bruegel de Oude door Johannes Wierix, Dulle Griet (Museum Mayer van den Bergh), Winterlandschap met schaatsers en vogelknip (KMSKB), De val van de opstandige engelen (KMSKB), De volkstelling te Bethlehem (KMSKB).

Curling was een demonstratiesport op de Winterspelen van 1992 (zie Franse zegel Albertville hieronder). De wedstrijd werd gehouden in het dorp Pralognan. Sinds 1998 is curling een officiële olympische wintersport (zie Japanse zegel Nagano hieronder). Wereldkampioenschappen zijn er sinds 1957 voor mannen en sinds 1979 voor vrouwen.

 

 

 

 

 

 

Verderop in de blog zie je twee Vancouver (2010) zegels. Hieronder een van de mascottes van de Paralympische Spelen, een ‘wheelchair curler’. Rechts is de zegel van de Winterspelen Sochi (2014).

 

 

 

 

 

 

 

Curling is een zeer populaire sport in Canada. Op hoog niveau wordt er door verenigingen gespeeld. Ook werden er veel medailles gewonnen tijdens de Winterpelen. In de periode 1998 – 2018 (6 Winterspelen) wonnen de mannen 3x goud en 2x zilver. De vrouwen wonnen 2x goud, 1x zilver en 2x brons. Tijdens de Olympische Spelen in Pyeongchang in 2018 stond voor het eerst ook gemengd dubbel op het programma. Daar wonnen de Canadezen goud.

  

 

 

 

 

 

In de loop der jaren werden verschillende spelmomenten afgebeeld op Canadese postzegels.

 

 

 

Tijdens de Winterspelen in Salt Lake City (2002) gaf de Verenigde Staten geen zegel uit maar een speciale afstempeling. Curling werd gespeeld in Ogden (Utah).

De Britse dames haalden goud tijdens deze Salt Lake City (2002) en kregen een speciale stempel van de curlingsteen.

Het WK curling in Calgary vindt plaats van 2 tot en met 11 april, in een afgesloten ‘bubbel’ en dus zonder publiek. Nederland neemt het op tegen Canada, China, Denemarken, Duitsland, Italië, Japan, Zuid-Korea, Noorwegen, de Russische federatie, Schotland, Zweden, Zwitserland en de Verenigde Staten, de regerend Olympisch kampioen. De top 6 van het WK plaatst zich direct voor de Winterspelen in 2022, voor de overige teams is er nog een tweede kans via het Olympisch Kwalificatie Toernooi. Na aankomst in Calgary moesten de spelers en begeleiders eerst afzonderlijk in quarantaine en mochten ze na negatieve tests bij elkaar komen. Waar mogelijk worden de teams uit elkaar gehouden. Op dezelfde locatie werden eerder al de Canadese kampioenschappen voor dames en heren georganiseerd, waarbij de bubbelstrategie zijn waarde heeft bewezen.

 

 

 

 

 

 

 

Tenslotte deze bijzondere zegels van Canada (1988) en Sharjah (1968). De ontwerper van de postzegels van Canada (1988) was Pierre-Yves Pelletier, uit Montreal. Zijn opdracht was om een ​​ontwerp te maken dat de sport zou promoten, niet individuele atleten of teams. Hij moest een techniek ontwikkelen die details elimineerde, maar toch elke sport identificeerbaar hield. Pierre-Yves Pelletier koos foto’s van atleten en paste deze aan met een speciale screeningstechniek. De zeszijdige stippen van verschillende grootte werden op een 900 vierkante raster over elke foto gelegd om de gewenste afbeelding te produceren. De numerieke gegevens werden gelezen door de computer en uitgevoerd naar een laserprinter. Wie weet waarom Sharjah de curling zegel heeft uitgegeven in 1968 mag reageren.

Meer info:

https://www.curling.nl/

https://worldcurling.org/

 

4 april: Ronde van Vlaanderen (België)

De 105e Ronde van Vlaanderen staat op het programma. De Wielerhoogmis door het Vlaamse land biedt als vanouds een keur aan steile (kassei)klimmetjes. De afstand is waarschijnlijk 244 kilometer en de Oude Kwaremont en de Paterberg tekenen de finale. De Ronde van Vlaanderen is voor veel ploegen traditioneel één van de hoogtepunten van het seizoen. Naast de 19 UCI WorldTeams staan ook 6 UCI ProTeams aan de start van Vlaanderens Mooiste. De winnaar van de 105de editie van de Ronde zal dus uit één van deze 25 ploegen komen. Mathieu van der Poel is titelhouder. Vorig jaar versloeg hij Van Aert in een sprint-à-deux, waarna Kristoff naar de derde plek spurtte.

 

Winnaars van 2021:

Mannen: Kasper Asgreen

Vrouwen: Annemiek van Vleuten

Meer info:

https://www.rondevanvlaanderen.be/nl/rvv/elite-mannen

https://www.rondevanvlaanderen.be/nl/rvv/elite-vrouwen

 

5 – 10 april: Ronde van Baskenland (Spanje)

Als de stofwolken van de Ronde van Vlaanderen net zijn opgetrokken, gaat in Bilbao de WorldTour-peloton van start in de Ronde van het Baskenland. Op 5 april begint de loodzware zesdaagse ronde met een individuele tijdrit. En het deelnemersveld is om van te smullen, met onder meer het duel Tadej Pogačar – Primož  Roglič. Vorig jaar werd de ronde niet georganiseerd vanwege de coronacrisis. Roglič won de ronde in 2018.

De ronde wordt door de Basken ‘Itzulia’ genoemd. De eerste zeven Itzulia’s vonden plaats tussen 1924 en 1930. Opvallend is dat pas de zevende editie een Spaanse winnaar opleverde. Het duurde lange tijd voordat de Ronde van het Baskenland zoals we die nu kennen weer op de kalender stond. De eerste editie van deze ‘nieuwe’ ronde werd in 1969 afgewerkt. Net als in de eerste editie in 1924 won er een Fransman, ditmaal was het Jacques Anquetil. In de edities die daarop volgde stonden er veel grote namen op het eindpodium. Coureurs als Luis Ocaña, Sean Kelly, Stephen Roche, Tony Rominger en Alex Zülle sieren de erelijst van de Baskische meerdaagse.

De enige Nederlandse eindoverwinning staat op naam van Erik Breukink, die in 1988 door twee etappezeges op de slotdag de koers op zijn naam wist te schrijven. Alberto Contador (2008, 2009, 2014, 2016) en José Antonio González (1972, 1975, 1977, 1978) zijn met elk vier eindzeges gedeeld recordhouder van de Itzulia. Tony Rominger, in de jaren ’90, en Sean Kelly, in de jaren ’80, volgen met elk drie eindoverwinningen.

 

9 – 11 april: EK roeien en pararoeien (Varese, Italië)

Nederland doet met een grote mannen- en vrouwenploeg mee in Varese. Bijvoorbeeld: de Holland acht, de vrouwen acht, dubbelvier (mannen en vrouwen), vierzonder (mannen en vrouwen), dubbeltwee (mannen en vrouwen), skiff (mannen en vrouwen). Ook tijdens de races van het pararoeien doen we mee met de mixed vier en mixed dubbeltwee. Een mooie voorbereiding voor de komende Olympische Spelen.

 

 

 

 

 

 

 

Meer info:

https://roeien.nl/

http://vareserowing.com/

 

11 april: Parijs-Roubaix (Frankrijk)

De 118e editie van Parijs-Roubaix staat gepland voor zondag 11 april, maar volgens geruchten wordt de race uitgesteld naar het najaar. Maar of het nu lente of herfst is, en of het regent of droog is, met de ruim 50 kilometer aan kasseien in het parcours is de race altijd een aanslag op het gestel van de renners. Wordt het glibberen en glijden op de middeleeuwse keien, of juist stof happen? Spektakel is in de Hel van het Noorden altijd verzekerd. 

Breaking news 1 april 2021:

De organisatie van Parijs-Roubaix heeft 10 dagen voor de geplande datum de knoop dan toch doorgehakt: ook dit voorjaar zal de Helleklassieker niet gereden worden. Organisatie ASO verhuist de wedstrijd vanwege corona (volledige lockdown van Frankrijk) naar het einde van het seizoen, op 2 oktober voor de vrouwen en 3 oktober voor de mannen. Vorig jaar ging Parijs-Roubaix ook al niet door vanwege de coronacrisis. Ook lijkt er een vloek te liggen op de vrouweneditie van de helleklassieker, die in 2020 voor het eerst georganiseerd zou worden.

 

13 – 18 april: Billie Jean King Cup (Budapest, Hongarije)

De Billie Jean King Cup, voor 1995 de Federation Cup, van 1995 tot en met 2020 bekend als de Fed Cup, is een jaarlijkse internationale tenniscompetitie voor landenteams, voorbehouden aan vrouwen. Bijna 100 landen doen mee aan het toernooi dat sinds 1963 wordt gehouden. De Billie Jean King Cup geniet veel prestige bij toptennissers. De meeste toppers komen dan ook graag uit voor hun land in deze competitie.

De rode lettertypen zijn donkerder en krachtiger op echte postzegels. De achtergrond is erg donker zwart op echte postzegels. Het is saai bruinzwart op de vervalsingen.

Het is voor zover bekend voor het eerst dat een mondiaal sportevenement naar een vrouw is vernoemd. Het prijzengeld voor de tennissters is met 12 miljoen dollar gelijk aan de Davis Cup (heren landenteams). De Amerikaanse Billie Jean King (ooit de nummer 1 van de wereld) strijdt al jaren voor gendergelijkheid.

Meer info:

https://www.billiejeankingcup.com/en/home.aspx

 

16 – 18 april: Formule 1 Grand Prix (Imola, Italië)

De Formule 1 keert in 2021 weer terug naar Imola. Na de terugkeer op de F1-kalender van 2020 met een eenmalige race op Imola, komt de Formule 1 opnieuw terug. Het keerde terug als de Grand Prix van Emilia Romagna in 2020 omdat F1 geschikte circuits binnen Europa nodig had om te helpen bij het samenstellen van de kalender. De keuze om weer naar Noord-Italië af te reizen is een logische. Met het verplaatsen van Australië en de onzekerheid van Shanghai, kiest de F1-organisatie ervoor om terug te vallen op locaties die vorig jaar het F1-seizoen hebben gered.  Na Bahrein en Imola komt er op 2 mei opnieuw een Portugese GP en  op 9 mei reist men dan af naar Spanje waar eigenlijk het reguliere Europese seizoen zou beginnen.

Meer info: https://www.formule1.nl/

 

16 – 18 april: EK Judo (Lissabon, Portugal)

De 32e Europese kampioenschappen judo voor mannen en vrouwen worden gehouden in de Altice Arena in Lissabon (Portugal). Aan het toernooi doen 359 judoka’s (210 mannen en 159 vrouwen) mee, afkomstig uit 45 landen. Voor de judoka’s van TeamNL is dit toernooi het laatste belangrijke meetmoment in het olympisch kwalificatietraject. In drie klassen moeten Nederlanders nog onderling uitmaken wie naar Tokio mag, omdat er tijdens de Spelen per gewichtsklasse maar één judoka per land mag deelnemen aan het toernooi. Dat geldt voor Sanne van Dijke en Kim Polling (-70 kg), Guusje Steenhuis en Marhinde Verkerk (-78 kg), en Henk Grol en Roy Meyer (+100 kg). Bondscoach Maarten Arens: ‘Lissabon is het laatste meetmoment. Daarna neemt de selectiecommissie een beslissing.’

Portugal (2008): EK judo (Lissabon, Portugal).

Nederland won in totaal vier medailles: Mannen (+100 kg, Henk Grol, zilver); Vrouwen (-63 kg, Sanne Vermeer, brons, -70 kg, Sanne van Dijke, goud; -78 kg, Guusje Steenhuis, zilver).

Meer info: https://www.ijf.org/competition/2200

 

18 april: Amstel Gold Race

De 55e editie van de Amstel Gold Race wordt op zondag 18 april verreden. De enige Nederlandse UCI WorldTour Klassieker bestaat sinds 1966. Zoals verwacht zal er gekoerst worden op een afgesloten circuit van 17 kilometer in Zuid-Limburg. De Cauberg, de Geulhemmerberg en de Bemelerberg zijn de scherprechters in de plaatselijke ronde, die zeven keer door de vrouwen en dertien keer door de mannen zal worden afgelegd. De mannen laten echter in hun laatste ronde de Cauberg links liggen. De finish is net als in 2019 in Berg en Terblijt, de start is wel verplaatst. Vanwege de maatregelen is die niet op het Vrijthof in Maastricht, maar op de top van de Cauberg. De organisatie moedigt het publiek aan de race thuis te volgen. Dat kan van start tot finish via TV en internet.

Nederland (20110: Prestigeboekje 28 – Amstel Gold Race. met Nederlandse wielersuccessen.

De laatste editie werd na een sensationele inhaalrace gewonnen door Mathieu van der Poel. Clarke en Fuglsang completeerden het podium. Dat was in 2019, want in 2020 ging de race niet door wegens COVID-19 restricties.

 

19 – 28 april: Kandidatentoernooi schaken (Jekaterinenburg, Rusland)

In de Russische stad Jekaterinenburg wordt het FIDE Kandidatentoernooi gehouden. Het toernooi begon in het voorjaar van 2020, maar werd toen stopgezet vanwege het coronavirus. De winnaar van het kandidatentoernooi mag in een tweekamp tegen regerend wereldkampioen Magnus Carlsen (Noorwegen) strijden om de wereldtitel schaken.

Er doen acht schakers mee. Drie Russen: Kirill Alekseenko, Alexander Grischuk en Ian Nepomniachtchi. Verder doen mee: de Nederlander Anish Giri, de Amerikaan Caruana, twee Chinezen: Wang Hao en Ding Liren en de Fransman Maxime Vachier-Lagrave.

De eerste toernooihelft werd gespeeld van 17 maart – 25 maart 2020. Vanwege de coronapandemie werd het toernooi halverwege opgeschort met aan kop de schakers Ian Nepomniachtchi en Maxime Vachier-Lagrave.  De tweede helft van het toernooi wordt gespeeld tussen 19 en 28 april 2021, eveneens in Jekaterinburg. 

Het toernooi is een acht-speler, dubbel round-robin-toernooi, wat betekent dat er 14 rondes zijn waarbij elke speler twee keer tegenover elkaar staat: één keer met de zwarte stukken en één keer met de witte stukken. 

De winnaar van het kandidatentoernooi mag in een tweekamp tegen regerend wereldkampioen Magnus Carlsen (Noorwegen) strijden om de wereldtitel schaken.  In januari 2021 kondigde de FIDE aan dat de Wereldkampioenschap schaken 2021 zou plaatsvinden van 24 november tot 16 december 2021 in Dubai, als onderdeel van de Wereldexpo 2020. In bovenstaande velletjes vind je de schaker Anish Giri.

Meer info: https://en.candidates-2020.com/

 

21 – 25 april: EK Turnen (Basel, Zwitserland)

Van 21 tot en met 25 april vindt, als de coronamaatregelen het toelaten, het EK turnen in Basel (Zwitserland) plaats. Het EK geldt als een belangrijk individueel prestatiemoment voor kwalificatie voor de Olympische Spelen op basis van de meerkampscore in de kwalificatiewedstrijd. De prioriteit ligt bij de mogelijke individuele plaatsing voor de Spelen in Tokio én voorbereiding van reeds gekwalificeerden op de Olympische Spelen.

 

 

 

 

 

 

 

Meer info:

https://www.basel2021.com/

https://dutchgymnastics.nl/

 

21 april: Waalse Pijl (België)

De 85e editie van de Waalse Pijl vindt plaats op woensdag 21 april. Kenmerkend zijn de steile Ardense heuvels, waarbij de Muur van Hoei sinds 1983 de scherprechter is. De steile klim van 1,3 kilometer staat meermaals op het menu én fungeert als slotklim. De Waalse Pijl telt dit jaar 192 kilometer.

 

 

 

25 april: Luik – Bastenaken – Luik (België)

De 107e editie van Luik-Bastenaken-Luik vindt plaats op zondag 25 april. De afstand is 259,5 kilometer en er staan elf Ardense hellingen op het menu, die bijna allemaal in de tweede helft van het parcours zitten. De steile Côte de la Roche-aux-Faucons is de slotklim en na de afdaling finisht de race op de Boulevard d’Avroy in Luik.

 

27 april – 2 mei:  Tour de Romandië (Zwitserland)

De Ronde van Romandië is voor veel renners een belangrijk meetmoment in aanloop naar de Tour de France. Ook voor sommige Giro d’Italia-deelnemers kan de rittenkoers doorheen het Franstalige deel van Zwitserland een laatste voorbereiding zijn. Met twee tijdritten en de nodige hoogtemeters lijkt spektakel gegarandeerd in deze WorldTour-ronde. Wie volgt Primož Roglič op in 2019?

Ansichtkaart uit 1959 van de Ronde van Romandië.

Sinds de eerste uitgave in 1947 ging de Ronde van Romandië altijd door, maar zelfs tegen een pandemie is de Zwitserse koers niet bestand. Vorig jaar werd een streep gezet door de rittenkoers. Het parcours van 2021 is gebaseerd op de voorstellen van de niet gereden ronde uit 2020.

Meer info: https://www.tourderomandie.ch/

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch België Canada Frankrijk Japan Portugal Slovenië Zwitserland Fietsen en wielrennenNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (10 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (1)

  • Bob op 11 april 2021 om 10:54

    Weer een zeer leuk blog. Ik ben een liefhebber van met name voetbal en wielrennen, echter het stukje over curling was ook leuk om te lezen. Leuk dat er zoveel postzegels over sport zijn. Wie weet komen er deze zomer een aantal bij als we Europees kampioen worden😊

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)