Collect: 2016 Jaar van het Boek - Postzegelblog

Collect: 2016 Jaar van het Boek

0

Tien bijzondere boeken spelen de hoofdrol op het postzegelvel 2016 Jaar van het Boek. Ontwerper Niels Schrader maakte een landschap van boeken. Hij gebruikte daarbij het idee van een omgevallen boekenkast.

Niels, hoe maak je van boeken een landschap?

“Ik wilde een bookscape maken. Vergelijk het met een satelliet- of luchtfoto zoals je op Google Earth ziet, maar dan met boeken in plaats van gebouwen. Als je een boekenkast laat kantelen, komen de boeken verspreid in een horizontaal vlak terecht. Als je daar dan van bovenaf op neerkijkt, ontstaat een landschap van boeken. De tien boeken zijn op verschillende manieren van bovenaf gefotografeerd: opengeslagen, voor- of achterkant, de rug van het boek of rechtop staand. Door de schaduwen krijg je een driedimensionale werking. Vergeet niet dat licht de sfeer van een landschap bepaalt. De lange schaduwen laten zien dat het tijdstip ’s ochtends vroeg is. De zon komt immers in Nederland in het oosten op. Naar zo’n stemming zocht ik.”

Wat was het selectiecriterium voor de tien boeken?

“Toen ik het verzoek kreeg het ontwerp te maken, lag er al een groslijst van boeken op tafel. Er is veel gediscussieerd over de boeken die op de postzegels moesten komen. De Koninklijke Bibliotheek heeft natuurlijk heel veel kroonjuwelen, niet makkelijk om daaruit te kiezen. De uiteindelijke selectie is gebaseerd op diversiteit, zowel in genre als in periode. Voor mij als ontwerper had dat als voordeel dat ik met sterk verschillende beelden kon gaan werken. Overigens: veel boeken die op de lijst stonden maar het niet werden, hebben toch een plek gekregen op het velletje – die zijn op de velranden afgebeeld.”

Hoe ben je te werk gegaan?

“Ik wilde een realistisch beeld, dus inclusief de rafelrandjes en de verkleuringen. Ook de onderlinge verhouding van de formaten van de boeken is natuurgetrouw. De schaduwwerking moest natuurlijk consistent zijn. Daarom is ieder boek steeds met dezelfde objectiefinstellingen van bovenaf gefotografeerd, met het boek in vier verschillende posities: met de omslag naar boven, plat op tafel, op de snede – wat we een tipi-tent gingen noemen – en rechtop staand. Daardoor kon ik veel variatie in het totaalbeeld brengen. Ik heb de foto’s zodanig over het velletje verspreid, dat de boeken met de meeste kleur de accenten aangeven. Maar de kleuren zijn ook op subtieler niveau bepalend. Zo kun je zien dat bij sommige boeken de kleur van de omslag in de schaduwen doorwerkt. Dat vind ik een mooi gegeven. Ook de lichtgrijze achtergrond is met opzet gekozen. Ik zocht een neutrale setting om de boeken nog sterker te laten uitkomen. Wit is dan te hard. In de schaduwen heb ik na allerlei probeersels wel voor harde effecten gekozen, zodat het licht als middel dient voor de dramaturgie.”

Hoe kijk je terug op het ontwerpproces?

“Ik ben erg blij dat ik deze postzegels mocht maken. Ik ontwerp boeken, houd erg van boeken en ben mij bewust van de waarde ervan voor onze cultuur. En mijn favoriete boek staat erop, de Ethica van Spinoza. Dat is een bijzonder belangrijk boek – zowel voor de filosofie als voor de Nederlandse literatuur.”

jaar-van-het-boek

 

De tien boeken op het postzegelvel

Chassidische legenden (1942-43, H.N. Werkman)
Turks fruit (1969, Jan Wolkers)
Het Achterhuis (1947, Anne Frank)
Het Schilder-Boeck (1604, Karel van Mander)
Mei (1889, Herman Gorter)
De schippers van de Kameleon (1949, H. de Roos)
Zomer (1907, Jac. P. Thijsse)
Opera postuma/Ethica (1677, Spinoza)
Oom Jan leert zijn neefje schaken (1935, Max Euwe/Albert Loon)
Der naturen bloeme (ca. 1266, Jacob van Maerlant)

 

Technische gegevens

Postzegelformaat : 36 x 25 mm
Papier : normaal met fosforopdruk
Gomming : synthetisch
Soort postzegel : postzegelvel met 10 verschillende postzegels
Drukkleuren : geel, magenta, cyaan en zwart
Druktechniek : offset
Oplage : 151.000 velletjes
Ontwerper : Niels Schrader
Drukkerij : Cartor Security Printing, Frankrijk

Klik hier om het postzegelvel “Jaar van het boek” te bestellen bij de Collectclub.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Nederland NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (4 stemmen, gemiddeld: 3,25 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)