Europese kampioenschappen 2022 in München en Rome - Postzegelblog

Europese kampioenschappen 2022 in München en Rome

0

De Europese kampioenschappen 2022 worden van 11 tot en met 21 augustus 2022 gehouden in München. Ook vindt er gelijktijdig het EK zwemmen plaats in Rome. De NOS, de Duitse televisie en de BBC besteden veel live rapportages van beide events met in totaal tien sporten. Terecht worden deze spelen ook multi-sport events genoemd. Er bestaan  ook Europese Spelen, die twee keer zijn gehouden. Wat is het verschil tussen de Europese kampioenschappen en de Europese Spelen? Overigens is München, de plek waar de Olympische Spelen 1972 werden gehouden, 50 jaar geleden. Een historische locatie.

Europese kampioenschappen 2022 München

De Europese kampioenschappen 2022 worden van 11 tot en met 21 augustus 2022 gehouden in München. Er zijn negen sporten, die zich bij de Europese kampioenschappen hebben aangesloten: atletiek, beachvolleybal, turnen, kanovaren, roeien, sportklimmen, tafeltennis, triatlon en wielrennen. De Duitse organisatie van het event hebben de uitzendrechten aan EBU verkocht waardoor 40 Europese landen deze multi-EK live uitzenden. Vooral de kleine sporten krijgen nu volop aandacht zoals tafeltennis en sportklimmen.

Dit is de tweede editie van de Europese Kampioenschappen, een multisport evenement dat elke vier jaar wordt georganiseerd door het European Championships Management (ECM). De eerste editie werd gehouden in Glasgow en Berlijn in 2018. Deze werkwijze van het clusteren van de Europese kampioenschappen zou leiden tot kostenbesparing en maximale exposure. In totaal zullen er meer dan 4700 atleten uit vijftig landen in actie komen en worden er 177 wedstrijden. Zoals bekend zijn Rusland en Wit-Rusland uitgesloten van deze kampioenschappen.

TeamNL is goed vertegenwoordigd bij dit event en Europese kampioenschappen zwemmen in Rome (zie verder) met in totaal 140 sporters, die allemaal Europees kampioen willen worden. Alle sporters zijn bekend van deze beladen locatie in München van de Spelen van 1972.

West-Duitsland (1972): 20e Olympische Spelen 1972 München met de venues.

De plek waar deze kampioenschappen worden gehouden is dezelfde plek en venues van de 20e Olympische Zomerspelen in 1972 in München. Er werd een budget van 172 miljoen DM uitgetrokken. Er werd een nieuw sportterrein aangelegd, op het voormalige vliegveld Oberwiesenfeld. Daar kon een groot aantal wedstrijden dicht bij elkaar worden gehouden. De drie grootste stadions zijn het olympisch stadion, de Olympia-Schwimmhalle voor zwemmen en de Olympiahalle. Opvallend aan deze stadions was de avant-gardistische architectuur met een doorschijnend dak in de vorm van een spinnenweb. Het park heet tegenwoordig het Olympiapark, van de sportaccommodaties wordt nog veel gebruikgemaakt. 

De Spelen van München zouden vooral vrolijke Spelen moeten worden. Op deze manier hoopten de Duitse organisatoren de herinneringen aan de dubieuze editie van 1936 in Berlijn uit te wissen. De eerste week was het ook een voorbeeldig sportfeest. Dit werd echter wreed verstoord op 5 september 1972, toen een aantal Palestijnse guerrillastrijders van de organisatie Zwarte September het Israëlische onderkomen in het olympisch dorp binnenvielen. De Palestijnen doodden twee Israëli’s en gijzelden negen leden van de Israëlische ploeg.

Nederland (1972): Olympische Spelen 1972.

Na lang onderhandelen, waarbij de Zwarte September de vrijlating eiste van een groot aantal Palestijnse en andere politieke gevangenen, vond er een mislukte reddingsoperatie plaats op het militaire vliegveld Fürstenfeldbruck. Er waren scherpschutters op het dak gestationeerd en er waren pantserwagens om de gijzelaars in af te voeren onderweg naar het vliegveld. Mensen zagen op hun tv wat zich afspeelde op het vliegveld en reden ernaartoe, wat voor een uur vertraging zorgde voor de pantserwagens. Intussen openden de scherpschutters het vuur op de kidnappers, maar faalden hier enorm. De meeste van hen konden tijdig dekking zoeken en een van hen gooide een handgranaat in een van de helikopters waar gijzelaars in zaten, terwijl een andere het vuur opende op de tweede helikopter. Alle negen gegijzelden, een politieman en vijf Palestijnen kwamen hierbij om het leven.

De Spelen werden een dag stilgelegd en er werd een herdenkingsdienst gehouden in het olympische stadion. Tijdens een toespraak maakte de IOC-voorzitter Avery Brundage een einde aan de onzekerheid of de Spelen wel door zouden moeten gaan met de legendarische woorden: ‘The Games must go on’. Het Nederlandse Olympische Comité besloot dat de Nederlandse atleten zelf moesten kiezen of ze wilden blijven of niet. Vijf Nederlandse deelnemers (o.a. Jos Hermens) besloten de Spelen verder voor gezien te houden.

 

Europese kampioenschappen zwemmen 2022 Rome

De Europese kampioenschappen zwemmen 2022 worden gehouden van 11 tot en met 17 augustus 2022 in het Foro Italico in Rome. Het toernooi is onderdeel van de Europese kampioenschappen zwemsporten 2022. Deze kampioenschappen worden georganiseerd door de Europese zwembond LEN.  De Ligue Européenne de Natation (LEN) is de overkoepelende Europese zwembond, die in 1926 werd opgericht in de Hongaarse hoofdstad Boedapest. Het logo van LEN staat op de postzegel hieronder.

Hongarije (2020): Europese zwemkampioenschappen in 2021 in Hongarije.

De LEN is formeel een non-profitorganisatie met als kerntaak het promoten van de zwemsport in de breedste zin van het woord. De bond organiseert kampioenschappen in zwemmen, schoonspringen, synchroonzwemmen, openwaterzwemmen en waterpolo. Bij de LEN waren anno 2014 in totaal 51 nationale zwembonden aangesloten, waaronder de Koninklijke Nederlandse Zwembond (KNZB) en de Koninklijke Belgische Zwembond.

Italië (2022): European Aquatics ROMA 2022.

De Europese zwembond LEN wilde niet meedoen in München omdat ze het aanbod van ECM financieel niet gunstig genoeg vonden. Dus zelf maar een event organiseren in dezelfde periode als het andere EK van 11 tot en met 17 augustus 2022 in Rome. Zie hierboven het logo van het event op de postzegel.

 

Europese Spelen 2015, 2019, 2023

De Europese Spelen is een terugkerend multisport evenement dat om de vier jaar georganiseerd wordt. Het wordt georganiseerd door de Europese Olympische Comités. Het wordt telkens gehouden in het jaar voorafgaand aan de eerstvolgende Olympische Zomerspelen. Deze Europese Spelen worden door atleten gebruikt om zich te kunnen kwalificeren voor de Olympische Spelen.

Azerbeidzjan (2015): First European Games, Baku 2015. Dit is 1 van de 5 velletjes.

De eerste editie werd in 2015 gehouden in Bakoe, de hoofdstad van Azerbeidzjan. In april 2015 werd bekend dat het Nederlands Olympisch Comité zich kandidaat stelde om de tweede editie in 2019 te organiseren en op 16 mei 2015 werd Nederland officieel benoemd tot organisator van het evenement in 2019. Echter, Nederland maakte op 10 juni 2015 bekend de organisatie niet langer op zich te willen nemen omdat de overheden geen bijdrage wilden leveren aan de organisatie van de Spelen. Vervolgens wierp Rusland zich op als kandidaat om de Europese Spelen 2019 te organiseren, met als mogelijke gaststeden Kazan en Sotsji. Echter, vanwege een aanhoudend dopingschandaal in Russische sportmilieus werd het niet opportuun gevonden om de Spelen aan Rusland toe te kennen. Hierop werd in oktober 2016 beslist om de organisatie toe te kennen aan de Wit-Russische hoofdstad Minsk.

Belarus (2019): European Games, Minsk 2019.

De derde editie van de Europese Spelen wordt gehouden in het Poolse Krakau.

 

Meer info:

EK 2022 München: https://www.munich2022.com/de

EK 2022 Rome: https://www.roma2022.eu/en/

TeamNL: https://teamnl.org/

 

 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Duitsland Rusland Wit-RuslandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (10 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)