Fila Corona Varia (20) - Postzegelblog

Fila Corona Varia (20)

2

We hebben zo verheugd om het grootste sportevenement van de wereld te zien tijdens de zomervakantie van 2020: de Olympische Spelen Tokyo. Er zouden circa 10.000 sporters van circa 200 landen meedoen. Zoals bekend worden de Spelen in Tokyo door de coronapandemie uitgesteld en is nu gepland voor de zomer van 2021.  De organisatie van de Spelen kent een lange historie van uitverkiezing van de stad tot aan de bouw van de ‘venues’. Waarom miste Tokyo in eerdere jaren de organisatie van de Olympische Spelen? Was dat toeval of was het gebaseerd op de loop van de wereldgeschiedenis? In deze 20e (jubileum) coronavirusblog komen de volgende onderwerpen aan de orde: het IOC, de Olympische Spelen 1940-1948-1964-2020, de Olympische vlam, uitgaven van Tokyo 2020 en de Nederlandse successen.

Olympische Spelen 1940 (Tokyo, Helsinki, gecanceld)

Voor 1940 werden de Olympische Spelen georganiseerd door Europese landen en de Verenigde Staten. Dat de kandidatuur van Tokyo kans maakte was vooral de verdienste van de Japanse atleten. Tijdens opeenvolgende Spelen presteerden de atleten steeds beter. Tijdens de Olympische Spelen Los Angeles in 1932 werd voor het eerst een plaats in de top 5 behaald in het medailleklassement. Japan telde mee al sportland. De Japanse regering begreep de propagandawaarde van het organiseren van de Spelen voor binnenlands gebruik (voor de eenheid van het land en het onderdrukken van dissidente geluiden). Internationaal was het een enorme erkenning. Verder kon Japan zich onderscheiden als leidende natie onder de niet-westerse landen.

Japanese matchbox label (1932): LA Coliseum building 1932.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In juli 1936 werd door het IOC (International Olympic Committee) Tokyo gekozen als de stad waar de 12e Olympische Spelen zou worden gehouden. Japan vierde massaal feest met o.a. vuurwerk met veel Japanse en Olympische vlaggen in het straatbeeld.

 

 

 

 

 

Japan streefde naar meer macht en aanzien in de wereld. Dat werd niet alleen bereikt met lobbyen voor internationale evenementen. In juli 1937 brak de Tweede Chinees-Japanse oorlog uit. Vanuit het eerder veroverde Mantsjoerije vielen de Japanners het oosten van China binnen en namen de steden Peking en Sjanghai in. Uiteindelijk duurde deze oorlog vanaf 1931 tot en met het einde van de Tweede Wereldoorlog in 1945. Veel landen vroegen zich af of Tokyo nog de Olympische Spelen mocht organiseren. Gelet op de slechte ervaringen van de Olympische Spelen van 1936 in Berlijn met Adolf Hitler zagen vele landen Tokyo niet zitten. Het IOC wilde niet wijken voor de eerdere keuze van Tokyo.

Japan (1940): Cinderella Olympic Games Tokyo promo stickers.

Japan had inmiddels invulling gegeven voor de oorlogseconomie. Ze hadden alle mensen en middelen nodig tijdens de oorlog met China. Uiteindelijk besloot Japan in 1938 zelf om zich terug te trekken als organisator van de Spelen. De Spelen waren te kostbaar voor een land in oorlog. Het was ook moeilijk om een sportfeest te organiseren voor de hele wereld tussen de doden van het slagveld.

XIIe Olympiade Tokyo 1940 (poster).

Bij de uitverkiezing van de Spelen in 1936 werd Finland tweede achter Japan. Helsinki zou de Spelen van 1940 organiseren en ze startten met ontwerpen van labels (in vier talen (Engels, Duits, Frans en Zweeds), hieronder 1 label in het Zweeds.

Daarnaast werden ook zeven andere labels ontworpen. Zie hieronder.

Finland (1940): labels in zeven talen.

In september 1939 startte de Tweede Wereldoorlog en ging een streep door de 12e Olympische Spelen.  In het Olympisch Stadion van Helsinki vond in 1940 alleen een atletiekontmoeting tussen Finnen, Zweden en Duitsers plaats. In Tokyo waren er Oost-Aziatische Spelen met zes deelnemende landen.

Finland (1940): zegelontwerpen van de Olympische Spelen Helsinki (1940).

De Finse post heeft zeven zegels ontworpen voor de Spelen, die nooit werden uitgegeven. De tweede keuze van 1940 (Helsinki) mocht in 1952 eindelijk de Olympische Spelen organiseren na Londen (1948).

Olympische Spelen 1948 (Londen)

De eerste Olympische Spelen na 1936 (Berlijn) en na de Tweede Wereldoorlog vond plaats in Londen in 1948. Tokyo als verliezer van de Tweede Wereldoorlog kwam niet in aanmerking. Duitsland en Japan kregen zelfs geen uitnodiging voor de Spelen van 1948. Londen kreeg de eerder toegewezen Spelen van het jaar 1944. De oorlog heeft veel gekost waardoor de Spelen werden beschouwd als een schrale Olympiade qua voeding en huisvesting.

XIVe Olympiade Londen 1948 (poster).

Engeland (1948): niet uitgevoerd ontwerp 2 1/2 d.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In 1924 werd door een overeenkomst tussen Frankrijk, Spanje en het Verenigd Koninkrijk ‘Tanger’ ingesteld als ‘internationale zone’. Tot die tijd had de stad Britse postzegels met opdruk van ‘Morocco Agencies’ of opdrukken van Spaanse valuta gebruikt (uiteraard met uitgaven van de Franse en Spaanse postagentschappen voor hun eigen kantoren). Het duurde echter tot 1927 voordat Britse zegels met de opdruk ‘Tanger’ werden uitgegeven, en tot 1948 waren de uitgaven beperkt tot de laagste waarden.

Fanny Blankers-Koen (1918-2004), veroverde tijdens de Spelen in Londen vier gouden medailles. Met haar leeftijd van dertig jaar werd Fanny Blankers-Koen vooraf door de Britse pers niet tot een van de kanshebbers gerekend. Ze zou te oud zijn. Deze berichten wisten haar te inspireren tot ongekende prestaties. Ze was de snelste op de 100 en 200 meter en de 80 meter horden. Ook loodste ze de 4 x 100 meter estafetteploeg naar goud. Sinds 1981 worden in Hengelo de Fanny Blankers-Koen Games gehouden, de grootste internationale atletiekwedstrijd van Nederland. Ook het atletiekstadion van deze wedstrijden is naar haar genoemd: het Fanny Blankers-Koen Stadion. In 1999 werd Blankers-Koen gekozen tot internationaal atlete van de 20e eeuw door de internationale atletiekfederatie, de IAAF.

Olympische Spelen 1964 (Tokyo)

De Olympische Spelen van de XVIIIe Olympiade werden in 1964 gehouden in Tokyo. Naast Tokio hadden ook Brussel, Detroit en Wenen een poging gedaan om de Spelen te mogen organiseren. De Spelen van 1964 waren de eerste die in Azië werden afgewerkt.

Japan (1964): Olympische vlam en vier belangrijke stadions Tokyo.

De organisatie van de Spelen was, dankzij een budget van zesentwintig miljoen dollar, onberispelijk. De sportaccommodaties waren nagenoeg perfect, met een indrukwekkend stadion en een reusachtig olympisch zwembad. Ook het olympisch dorp was een pareltje. Ondanks deze schitterende infrastructuur ontbrak het de Spelen schijnbaar toch aan geestdrift en warmte.

 

 

 

 

 

 

 

 

In 1964 won Anton Geesink tijdens de Olympische Spelen in Tokio goud in de open categorie. Judo stond toen voor het eerst op het programma als sport en tot ontzetting van het thuispubliek versloeg hij in de finale hun favoriet Akio Kaminaga. In 1965 werd hij in Rio de Janeiro opnieuw wereldkampioen, dit keer in het zwaargewicht. Geesink heeft een recordaantal van 21 Europese judotitels, maar werd in 1957, 1958, en 1959 ook nog Nederlands kampioen Grieks-Romeins worstelen. Hij werd tevens vier keer verkozen tot Sportman van het jaar.

Nederland (2012): 100 jaar NOC*NSF met Anton Geesink.

Na zijn sportcarrière liet Geesink weten dat hij zich wilde inzetten binnen het IOC. In 1987, tijdens het IOC-congres in Istanboel, werd hij als kandidaat voorgedragen door IOC-voorzitter Samaranch tegenover de twee officiële Nederlandse kandidaten, Henk Vonhoff en Ruud Frese. Geesink won, en hij veronderstelde dat dit voor het NOC een pijnlijke nederlaag moet zijn geweest, wat mogelijk de tegenwerking verklaart die hij gedurende zijn hele carrière ondervond.

 

 

 

 

 

 

 

Olympische Spelen 2020 (Tokyo)

De Olympische Spelen Tokio 2020 staan gepland voor 23 juli tot en met 8 augustus 2021. Het grootste sportevenement ter wereld zou in eerste instantie gehouden worden van 24 juli tot en met 9 augustus 2020, maar vanwege de coronapandemie werden de Olympische Spelen een jaar uitgesteld. Gaststad bleef de Japanse hoofdstad Tokio. Het jaartal in de naamgeving bleef onveranderd. Ze worden de Spelen van de 32e Olympiade genoemd, maar feitelijk is het de 29e effectieve editie van de Zomerspelen sinds 1896, daar er drie edities niet doorgingen vanwege de twee wereldoorlogen.

Zes kandidaat steden voor de Olympische Spelen 2020 met hun logo’s.

Tussen 27 mei en 1 september 2011 konden steden zich kandidaat stellen bij het IOC als gastheer. Dit werden Bakoe, Doha, Istanboel, Madrid, Rome en Tokio. De steden hadden vervolgens tot 15 februari 2012 tijd om hun plannen en garanties aan het IOC voor te leggen. Rome trok zich in de tussentijd terug omdat de Italiaanse regering de Olympische Spelen niet kon betalen in deze tijden van economische crisis. Op basis van de ingeleverde plannen en garanties liet het IOC Bakoe en Doha afvallen en benoemde de drie resterende steden tot de officiële kandidaat-steden. Voor Istanboel was het na 2000, 2004, 2008 en 2012 de vijfde poging en voor Madrid de derde kandidaatstelling op rij. Voor Tokio was het de eerste poging sinds het in 1964 de Spelen had georganiseerd.

Ontwerpwedstrijd logo: Olympische Spelen Tokyo 2020.

De drie kandidaat-steden hadden vervolgens tot 7 januari 2013 de tijd om het bidbook in te dienen. De evaluatiecommissie van het IOC bezocht tussen februari en april de kandidaat-steden. De commissie presenteerde in juni het evaluatierapport. Op 7 september 2013 koos het IOC Tokio tot gaststad tijdens het 125e IOC-congres, 7 t/m 10 september 2013 in Buenos Aires (Argentinië). Hieronder het speciale stempel met de 150e verjaardag van de geboorte van Pierre de Coubertin dat gebruikt werd tijdens de IOC-sessie.

 

Na 56 jaar keren de Olympische Zomerspelen terug naar de Japanse stad Tokio. Van 24 juli tot en met 9 augustus 2020 zouden ten minste 206 landen strijden circa 10.000 atleten in in totaal 33 sporten en 50 disciplines. Het oude Olympisch Stadion uit 1964 werd afgebroken en vervangen door een nieuw gebouw van circa 1,1 miljard euro. Het gebouw biedt plaats aan 68.000 toeschouwers, waar zowel de openings- en sluitingsceremonie als de sporten van atletiek en voetbal plaatsvinden.

Definitieve keuze logo’s: Olympic Games en Paralympic Games Tokyo 2020.

Het IOC heeft vijf sporten honkbal/softball, karate, skateboarden, klimmen en surfen toegevoegd aan de lijst met Olympische sporten. Daarnaast maken badminton en taekwondo hun debuut bij de Paralympics van 2020. Al deze nieuwe Olympische sporten zullen voor het eerst beoefend worden op de Olympische Spelen van 2020 in Tokyo.

Japan

Uitgaven van Japan om beide Spelen te ondersteunen. Gedrukt door Joh. Enschedé Stamps (linksonder velletje).

Japan (12 maart 2019): Olympic Games en Paralympic Games Tokyo 2020.

 

Japan (26 augustus 2019): Olympic Games en Paralympic Games Tokyo 2020.

 

Japan (december 2019): Nieuwjaarskaart 2020 met de twee logo’s van de Spelen.

Zijn er Olympische Spelen zegels al verschenen van andere landen in 2020? Het IOC heeft besloten om het jaartal 2020 in de naamgeving niet te wijzigen, dus Tokyo 2020 in 2021. Geen overprints nodig.

Noord-Macedonië 

Noord-Macedonië (januari 2020): Tokyo 2020, karate.

 

Noord-Macedonië (januari 2020): Tokyo 2020, karate (mini-sheet).

Noord-Macedonië heeft karate als sport (in mini-sheet van negen zegels). Karate is een nieuwe Olympische sport op de Spelen van Tokyo. Karate is een vechtkunst die is ontstaan op de Ryukyu-eilanden, waaronder het eiland Okinawa, Japan. Het is ontstaan uit de samenvoeging van het Chinese Kempo (ook wel Kenpo) en de inheemse vechtkunsten van Okinawa, die te (手, letterlijk “hand”) werden genoemd.

Ryukyu (1964): Karate.

Cyprus

Cyprus heeft gekozen voor twee uitgaven die te maken hebben met de Tokyo 2020. De eerste uitgifte bestaat uit vier zegels met waarden € 0,34, € 0,41, € 0,64 en € 0,75. De vier zegels hebben Japanse achtergronden bijvoorbeeld de berg Fuji, Shintopoort, tempels en onderdelen van de Japanse vlag. Volgens mij een van de betere uitgiften Tokyo 2020, gedrukt door Baltic Banknote High Security Printing.

Cyprus (19 maart 2020): Gymnastiek, Discuswerpen, Polsstokhoogspringen, Marathon

De vier zegels komen uit in een mini-sheet van acht zegels.

 

De tweede uitgifte is de marathon man ‘Stelios Kyriakides’. Uitgifte bestaat uit twee zegels elk met een waarde van € 0,34 in een velletje van acht zegels.

Duitsland

Elk jaar wordt door de Duitse post een sport serie ‘Für den Sport’ uitgegeven. Dit jaar (7 mei 2020) is gekozen voor de nieuwe Olympische sporten in Tokyo: klimmen (80+40), skateboarden (95+45), karate (155+55).

Liechtenstein 

Zoals altijd gaf Liechtenstein een kunstenaar uit het gastland de opdracht om de Olympische merken van Liechtenstein te ontwerpen. Keiko Yamano schilderde de twee motieven ‘Synchroonzwemmen’ (CHF 1,70) en ‘Judo’ (CHF 2,80) in acryl. De kunstenaar werkte tot 2000 als universitair docent taalkunde in Japan. Een gezondheidsslag en de confrontatie met sterfelijkheid brachten haar tot schilderen. De meeste van haar werken zijn gemaakt met traditionele Japanse kleuren in olieverf, maar ze beheerst ook de kunst van het kalligraferen. Ze toont haar werk voornamelijk op tentoonstellingen in haar thuisland Tokyo.

 

 

 

 

 

 

 

Omdat de beslissing van uitstel van de Spelen pas werd genomen nadat de zegels waren gedrukt, kon Liechtenstein de uitgifte helaas niet meer stoppen; de postzegels verschenen op 2 juni 2020. Om deze reden heb je postzegels met een bepaalde zeldzaamheidswaarde in handen. De postzegels met de datum dat de Olympische Spelen nooit hebben plaatsgevonden, zullen je later in je collectie altijd herinneren aan het gedenkwaardige 2020, toen een wereldwijde pandemie de geschiedenis inging.

Slowakije 

De postzegel van Slowakije (1,55 €) met estafetteloop was gepland voor de XXXII Olympische Zomerspelen Tokyo 2020, die echter alleen verwijst naar de rode cirkel die de Japanse nationale vlag symboliseert, het logo van de Slowaakse Olympische en Sport Comité met de Olympische ringen en het jaar van uitgifte 2020. In feite zal de postzegel pas in 2021 worden uitgegeven (nieuwe datum: 14 april 2021), waardoor de bovengenoemde paradox wordt vermenigvuldigd: de uitgifte voor het evenement met het jaar 2020 die pas in 2021 plaatsvindt, en de beschrijving van het jaar van uitgifte 2020, terwijl de postzegel pas in 2021 wordt uitgegeven. De reden: de Slowaakse Post heeft de postzegel al van tevoren gedrukt, maar is niet van plan deze te vernietigen en zal het gewoon uitgeven volgend jaar volgens het ontwerp van 2020.

Slowakije (2021): estafette.

Zijn het originele ontwerpen? Nederland heeft een extra jaar om met een origineel ontwerp te komen. Bijvoorbeeld met sporten waarbij TeamNL kans heeft op de gouden medailles of afbeeldingen van sporten die voor het eerst ‘olympisch’ worden in Tokyo of sporten in de vorm van Japanse comics.

Olympische vlam

Het vuur is afkomstig uit Olympia (de plaats van de antieke Spelen in Griekenland) waar men een fakkel heeft ontstoken door tijdens een ceremonie het zonlicht met spiegels op de fakkel te concentreren. Er brandde een vuur op het altaar van Hestia, Zeus en Hera in Olympia. In de moderne Olympische Spelen wordt vlam ontstoken op de plaats van de tempel van Hera. Bij gebrek aan zonlicht of regen tijdens deze ceremonie wordt de fakkel echter met behulp van een vuurpotje ontstoken. Daarna wordt deze fakkel door een estafetteloop, maar gedeeltelijk ook met snellere vervoermiddelen over land, over zee en per vliegtuig via een groot aantal landen naar het stadion van de Spelen gebracht, waar de laatste loper de eer te beurt valt om de Olympische vlam te ontsteken.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vignet: hardloper met op de achtergrond Olympische vlag en het stadion met Olympische vlam.

Het moderne Olympische vuur brandde voor het eerst tijdens de Olympische Spelen 1928 in Amsterdam, in een schaal boven op de 46 meter hoge Marathontoren in het Olympisch Stadion in Amsterdam.  Het aansteken van het vuur gebeurde niet, zoals later gebruikelijk werd door een bekende sporter, maar door een medewerker van het gasbedrijf. Toen vond er nog geen estafette plaats.

Kaart: Olympische Spelen. Gebouw voor krachtsport en de marathontoren. Coll. Stadsarchief Amsterdam.

De Olympische fakkeltocht is een idee van de Duitser Carl Diem, voor het eerst werd toegepast tijdens de Olympische Spelen 1936. Adolf Hitler keek toe hoe atleet Fritz Schilgen met de fakkel de trappen van het stadion afdaalde. Hij was de laatste in een reeks sporters die zorgvuldig waren gekozen om hun Arische uiterlijk en die het vuur vanuit Olympia naar Berlijn hadden gebracht, 3422 kilometer verderop.

Deutsches Reich (1936): Blok Olympische Spelen 1936.

Griekenland

Olympia, 12 maart 2020 – De Griekse priesteres ontsteekt de Olympische vlam. Het vuur wordt via een fakkel van de Griekse Anna Korakaki (23) doorgegeven aan andere fakkeldragers tot aan Tokyo. Voor het eerst behoort de eer als eerste fakkeldrager aan een vrouw. De 23-jarige Korakaki won op de Spelen van 2016 in Rio goud bij het pistoolschieten op een afstand van 25 meter. Ook won ze een bronzen medaille op de 10 meter.

Griekenland (2020): FDC persoonlijke zegel estafetteloop met de Olympische vlam.

Japan

De bedoeling was dat de vlam op 24 juli 2020 zou aankomen in Tokyo, waar het vuur op 9 augustus 2020 tijdens de sluitingsceremonie weer wordt gedoofd. De fakkel voor de Spelen van Tokyo brandt voor een deel van de tocht op waterstof in plaats van op gas. Japan streeft om de Spelen zo duurzaam mogelijk te maken. Bij verbranding van waterstof komt geen CO2 vrij.

Japan (2020): Torch relay Olympic Games and Paralympic Games Tokyo 2020.

Olympische Spelen 2021 (Tokyo)

In de loop van het eerste kwartaal van 2020, na het ontstaan van de wereldwijde coronacrisis nam de druk op de Japanse organisatie van de Olympische Spelen en het Internationaal Olympisch Comité toe om de Olympische Spelen niet in de zomer van 2020 te laten plaatsvinden. Nadat verscheidene landen zoals Brazilië en grote sportbonden als de Amerikaanse zwembond en de Amerikaanse atletiekbond te kennen hadden gegeven geen afvaardiging te zullen sturen, werd in maart 2020 het besluit genomen de Spelen uit stellen tot 2021. Korte tijd later werd een nieuwe start- en einddatum vastgesteld: 23 juli tot en met 8 augustus 2021.

Als de Olympische Spelen in Tokyo volgend jaar niet kunnen doorgaan, worden ze geschrapt. Dat heeft IOC-voorzitter Thomas Bach gezegd bij Britse omroep BBC. De Japanse premier Abe liet eind april 2020 weten dat de Spelen pas door kunnen gaan als het coronavirus onder controle is gebracht. Bach heeft begrip voor dit standpunt. Het IOC wijst verder uitstel van de hand. ‘Je kunt niet elk jaar de kalenders van alle grote sportfederaties veranderen’, zei Bach. Ook wil hij de deelnemers duidelijkheid geven.

 

Olympische info

Tokyo 2020 sites:

https://www.olympic.org/tokyo-2020

https://tokyo2020.org/en/

https://teamnl.org/

 

VISA official seal vignette label with hologram holography (self adhesive).

 

Meer info

Rijksoverheid: https://www.rijksoverheid.nl/

RIVM: https://www.rivm.nl/

Worldometers Corona: https://www.worldometers.info/coronavirus/

Corona woordenboek: https://www.taalbank.nl/2020/03/14/coronawoordenboek/

FAQ NRC Corona:

https://www.nrc.nl/nieuws/2020/02/02/wat-we-tot-nu-toe-weten-over-het-coronavirus-a3989006

Meer Corona blogs vindt u op:  https://www.postzegelblog.nl/tag/coronavirus/

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch China Volksrepubliek China vóór 1949 Cyprus DDR Duitsland Finland Frankrijk Griekenland Groot Brittannië Japan Liechtenstein Verenigde staten Duitse rijk Tweede wereldoorlogNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (18 stemmen, gemiddeld: 4,78 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (2) Schrijf een reactie

 • Piet op 3 juni 2020 om 12:51

  @Randy.
  Zo kan het ook!!
  Ik mis alleen de zegels van Liechtenstein.
  En de gedachte dat…………. 1940 – 1980 (boycot) – 2020.
  Dus wie wil de Spelen van 2060 organiseren??.

 • Randy Koo op 3 juni 2020 om 22:37

  @Piet
  De vorige coronablogs (19x) zijn allemaal met een bepaald plan geschreven.
  Liechtenstein OS 2020 toegevoegd.
  Coronablog nummer 21 wordt ook een ‘special’.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)