Kinderzegels 2019 naast alternatieve 'Vlegelzegels' [1994] van Joost Veerkamp - Postzegelblog

Kinderzegels 2019 naast alternatieve ‘Vlegelzegels’ [1994] van Joost Veerkamp

2

Gedurende het oriënterende vooronderzoek voor het ontwerpen van de kinderpostzegels 2019 zijn Rina van Maanen en Studio Henque ongetwijfeld tot ontdekking gekomen dat Joost Veerkamp in 1994 met de uitgifte van zijn alternatieve kinderpostzegels ook kinderboeken als uitgangspunt heeft gekozen. Hij noemt ze heel toepasselijk ‘Vlegelzegels’.

Opzienbarend is dat het ontwerpersduo van de nieuwe kinderzegelemissie 2019 op één na dezelfde kinderboeken heeft gekozen! Om het overeenstemmende nog enigszins tegen te gaan, hebben de ontwerpers voor andere, minder gebruikelijke boekomslag-illustraties gekozen. Aldus heeft PostNL dus geen kopieën van de Joost Veerkamp-postzegels uitgegeven.

Kinderpostzegels 2019

Alternatieve ‘Vlegelzegels’ van Joost Veerkamp

Het zonder meer overnemen van een boekomslag-illustratie, zoals het tweetal Van Maanen – Studio Henque wél hebben gedaan, is voor Joost Veerkamp in 1994 geen uitdaging geweest: “In mijn ogen dient er een tegenstelling aan gegeven worden. Liefst een hedendaagse!”

Veerkamp heeft opvallend persoonlijke veranderingen in ‘zijn’ Vlegelzegels weten te stoppen door tekstuele (postzegels 2, 3 & 5) en illustratieve (postzegels 1, 4 & 5) veranderingen in de zegels aan te brengen. Het is bijzonder jammer dat de uitgeverijen Kluitman en Malmberg mij geen toestemming konden verlenen om hun geïllustreerde boekomslagen te mogen gebruiken. Reden hiervoor is dat de rechten bij de (erven) van de illustrators liggen. Hierdoor is het zichtbaar maken van de fantasierijke en creatieve ideeën niet mogelijk, die Veerkamp in de omslagen heeft aangebracht.

De kinderpostzegels 2019 zijn slechts ‘gekopieerde kinderpostzegels’ geworden (en daarmee het dieptepunt van de kinderzegelemissies) zonder een witte postzegel-kaderrand.

1) Kruimeltje [1923]

Kruimeltje - Joost VeerkampKinderpostzegel 2019 - Kruimeltje

Schrijver Chris van Abkoude, boekomslagillustratie Pol Dom, uitgeverij Kluitman Alkmaar.

Kruimeltje is gemoderniseerd met twee aanvullingen van de boekband-illustratie: Kruimeltje heeft een parkeermeter gejat en de agent houdt ambtshalve een wielklem vast!

2) Het wrikgat van de Kameleon

Het wrikgat van de Kameleon - Joost VeerkampDe schippers van de Kameleon - Kinderpostzegel 2019

Het wrikgat van de Kameleon in plaats van De schippers van de Kameleon [1948].
Schrijver Hotze de Roos, boekomslag-illustratie Gerard van Straaten, uitgeverij Kluitman Alkmaar.

Aan de achterkant van een boot zit een wrikspaan (roeispaan) in een wrikgat (klem), waarmee heen en weer gaand het vaartuig vooruitgaat.

De jongens van de Kameleon nemen het niet zo nauw met het gebruik van het sanitair. De titel doet vermoeden dat ze praktiserende homo’s zijn.

3) Pim Pandoer de lokker van de Imbosch

Pim Pandoer de lokker van de Imbosch - Joost VeerkampKinderpostzegel 2019 - De Drieling te paard

Pim Pandoer de lokker van de Imbosch [1953] in plaats van Pim Pandoer de schrik van de Imbosch.

Schrijver Carel Beke, boekomslag-illustratie P. Nagtzaam, uitgeverij Malmberg.

Bij deze kinderboekenkeuze komt de overeenstemming niet met elkaar overeen.

De lokker van de Imbosch zegt hopelijk genoeg. Momenteel speelt een rechtszaak waarbij een oudere heer ervan wordt verdacht zich vergrepen te hebben aan een jongetje en hem zelfs vermoorde.

4) Uit het leven van Dik Trom

Uit het leven van Dik Trom - Joost VeerkampKinderpostzegel 2019 - Uit het leven van Dik Trom

Uit het leven van Dik Trom [1948], schrijver C. Johan Kieviet, boekomslag-illustratie Johan Braakensiek, uitgeverij Kluitman Alkmaar.

Dik zit achterstevoren op ezel, bij Veerkamp valt hij daarbij ook nog naar voren. Dik Trom heeft erg veel belangstelling voor het achterste van de ezel, waar hij op rijdt. Ook geen erg gezonde hobby.

5) Pietje Del

Joost Veerkamp - Pietje DellKinderpostzegel 2019 - Pietje Bell

Pietje Del in plaats van Pietje Bell [1914].

Schrijver Chris van Abkoude, boekomslag-illustratie Jan Rinke, uitgeverij Kluitman Alkmaar.

Travestie voor beginners. Pietje Bell is klaarblijkelijk in het verkeerde lichaam geboren, gezien zijn travestie. Hij draagt een bh.

Zullen deze kinderpostzegels met het ‘bijzonder-goedkope-ontwerp-traject’ het einde inluiden van de jaarlijkse kinderpostzegeluitgave? Met de uitgave van de zomerzegels/ouderenzegels in 2010 is dat wel gebeurd. Teruglopende inkomsten voor PostNL én in zekere zin ook voor Ouderenfonds/-hulp, waar Stichting Kinderpostzegels Nederland ook mee te maken heeft, hebben na een ‘baten-inkomsten-analyse’ immers ook tot beëindiging van de traditioneel geworden zomerzegelemissie geleid.

Luchtvaartzegels (nrs 268/71): KLM-stakingspostzegels van Joost Veerkamp

De alternatieve KLM-stakingspostzegels van Joost Veerkamp zijn een variant op de Kinderpostzegels 1984 (nvph 1316/19) van grafisch ontwerper Joost Swarte. Veerkamp weet op een originele, gevarieerde en indringende wijze via vier vergelijkende allegorieën de staking van KLM-piloten in 1995 onder de aandacht van de NRC Handelsblad-lezers te brengen.
Het is opmerkelijk dat deze postzegelafbeeldingen ook op dit moment weer actualiteitswaarde hebben gekregen.

KLM-stakingspostzegel [1] - Joost VeerkampKLM-stakingspostzegel [2] - Joost Veerkamp

50 cent: “Pap mijn vlieger wil niet.” “Als dat een verkapte vraag om zakgeld verhoging is, dan gaat de vlieger zeker niet op.”
“Laat maar pap. Ik zie het al.” In de krant staat de tekst ‘Vliegers staken’.

60 cent: “Dank u beleefd.” “Arme man.” “Zielig!” Links staat op het groene bord ‘Vergeet uw piloot niet’.

KLM-stakingspostzegel [3] - Joost Veerkamp KLM-stakingspostzegel [4] - Joost Veerkamp

65 cent: “Als ik staak, staak ik. Vort!” “Maar ik heb airmiles!” “Dan vliegt u er gratis uit!”

70 cent: “Staken okee, maar deze prikacties kom’n de piepers niet ten goede.” “Krek, je mot pas prikk’n als ze gaar zijn.”

Kinderpostzegels 1984 

Kinderpostzegels 1984

Grafisch ontwerper Joost Swarte is gelijk Joost Veerkamp aanhanger van de tekenstijl Klare Lijn. De lijnvoering is helder, strak en overzichtelijk. Hun kleurgebruik verschilt: Joost Swarte gebruikt egale kleuren en Joost Veerkamp daarentegen gebruikt geleidelijke kleurovergangen (verlopende tinten) in de vlakken binnen de contourlijnen.

Joost Veerkamps complete Jamboree-postzegelserie 1995

Jamboree [1] - Joost Veerkamp Jamboree [2] - Joost Veerkamp

Volgens Veerkamp was de Jamboree-postzegel (nvph 1647) met daarop een man niet compleet. Hij vond het een daad van rechtvaardigheid er een vrouwelijke padvinder aan toe te voegen (nrs 51). “Een half bloot meisje met witte bh maakt de emissie volledig”, aldus Joost Veerkamp. De weinig kuis geklede dame past uitstekend bij de blote bast van de Franse scout Jean-Marc Prévot uit Burelles (Noord-Frankrijk) met stropdas om en hoed op tijdens de 17e Wereld Jamboree in Zuid-Korea. Na een maandenlange zoektocht is volgens De Telegraaf van 6 juni 1995 de scout gevonden. Hij is gefotografeerd vlak voor het punt een duik in het zwembad te maken. In sommige plaatsen in ons land werd de postzegel als ’te bloot’ ervaren.

De afwijkende belettering ‘world jamboree 1995’ symboliseert de vindingrijkheid van de scouts. De kleurstelling representeert het vrolijke, zomerse mengsel van deelnemers. Het gestileerde lelie-embleem van de 18e Wereld Jamboree 1995 is als een pluim op de hoed gezet.
Opmerkelijk is de keus voor een ‘je-frontaal-aankijkende’ scout met ontbloot bovenlijf: een echte padvinder houdt altijd zijn overhemd aan, waarop insignes prijken. Scouting Nederland: “We zijn wel akkoord gegaan met het ontwerp, hoewel we liever een actievere foto-afbeelding van een scout hadden gezien.” Aan de ouderwetse hoed is te zien dat de padvinder uit het buitenland komt: anno 1995 was het dragen van zo’n hoed in ons land al jaren uit de mode.

De Wereld Jamboree-postzegel is een groot verkoopsucces geweest. Tijdens de jamboree was de postzegels nauwelijks op postkantoren in het land te krijgen. Het Jamboree-postkantoor in Dronten verkocht aan vrijwel iedereen de postzegel met de ‘naaktloper’. Het kantoor verkocht er ruim 150.000 zegels. Om het Jamboree-postkantoor te helpen, moesten andere Nederlandse postkantoren hun scoutzegels naar Dronten sturen. De 18e Jamboree vond in Dronten van 1 t/m 11 augustus 1995 plaats.

Meer alternatieve Joost Veerkamp postzegelvarianten (cinderella’s)

  • 1994 Staatslieden (nrs 188/95)
  • 1995 Kleurrijk Nederland (nrs 252/57)
  • 1995 Luchtvaartzegels (nrs 68/710)
  • 1995 Dubbeltalenten (nrs 296/07)
  • 1998 Vooraanstaande tijdgenoten (nrs 402/07)
  • 2001 Bouwkunst (nrs 459/66)
  • 2012 Nederlandse rundveerassen (nrs 519), nvph 2973/78
  • 2013 Molenzegels (nrs 530), nvph 3069/78

Afbeeldingen: Joost Veerkamp, PostNL.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Nederland Nederland Kinderpostzegels



Nieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (5 stemmen, gemiddeld: 4,20 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Bate Hylkema schrijft vanaf 1980 artikelen over filatelie en woont in het Friese Beetsterzwaag.

Reacties (2) Schrijf een reactie

  • Frank Renckens op 6 mei 2020 om 20:47

    Hoi Bate,

    Mooi stukje, Best interessant.
    Zijn die ‘vlegelzegels’ nog ergens verkrijgbaar?
    Groetjes,
    Frank.

  • P G Groen op 11 januari 2021 om 15:38

    Ik wil een velletje kinderzegels kopen ik mis
    ze in mijn verzameling

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)