Typisch Nederlands in 2024 nu een vraag volgende week wellicht een weet? - Postzegelblog

Typisch Nederlands in 2024 nu een vraag volgende week wellicht een weet?

0

Volgens het uitgifteprogramma zullen op dinsdag 2 januari 2024 twee emissies verschijnen o.a. Typisch Nederlands – koeien met daarop aandacht voor koeien met relatief kleine horens, wellicht zijn het nog pinken / hokkelingen (eenjarig runderen). Toch roept deze emissie vragen op na publicatie zonder enige achtergrondinfo in Collect 117 (blz. 22).

Typisch Nederlands - koeien Typisch Nederlands - paarden

Onvermelde honden?

Toen ik enkele weken geleden de 117e Collect-editie opensloeg en doorbladerde, viel mijn oog meteen op beide Typisch Nederlands-postzegels als vertegenwoordigers van de postzegeluitgiften periode januari – juni 2024. Twee postzegels met daarop een paar koeien en een paar paarden. Met verbazing ontdekte ik daarbij dat de koeien op 2 januari verkrijgbaar zullen zijn en die van de paarden pas op 25 maart. De honden met 12 februari als uitgiftedatum zijn als bijzonderheid onvermeld gebleven! Reden en oorzaak van deze passage zal wel voor altijd onduidelijk blijven.

Delfts aardewerkuitvoering?

Een andere, maar een aantrekkelijke bijzonderheid, is dat de dieren in Delfts aardewerk-uitvoering zijn gefotografeerd en ontworpen en dat ieder dierenpaar onderling toch verschilt. Uitgaande van vorige drie Typisch Nederland-emissies zou je er toch wel van uit kunnen gaan dat naast de koeien en paarden ook de honden en zangvogels een ruimtelijk delfts blauwe uitstraling zullen krijgen. Bijzonder zal het vogel-duo in Delfts blauw en driedimensionaal worden. Goog-le-afbeeldingen van vogels in die uitvoering zijn uniek, laat staan die van zangvogels. Of is een geschilderd vlakke afbeelding op tegel, wandbord of schotel dé oplossing? Na verloop van enkele maanden ontstaat duidelijk.

Verschil in productie, fokken/veredelen & handel?

Voedsel, huizen, sport en bezienswaardigheden zijn in voorgaande jaren de thematische onderwerpen van de Typisch Nederlands-emissies geweest. Wat is het verbindende en gezamenlijk overeenkomstige van de vier vertegenwoordigers uit de dierenwereld dit jaar? Het financiële aspect is daarbij dominant of redelijk onderschikt aanwezig;

  • Beroepsmatig is agrarisch Nederland voortdurend met koeien bezig.
  • Met paarden en honden is men deels beroepsmatig en hobbymatig actief.
  • Activiteiten met zangvogels spelen zich vooral op hobbymatige wijze af.

Wellicht heeft u als Postzegelblog-lezer een andere en betere duiding.

Dierenduo’s?


Opvallend is de aanwezigheid van twee koeien en twee paarden per postzegel. Hebben we hier met verschillende ge-slachten van de dieren te maken? Met een koe en een stier of met een merrie en een hengst? Met nageslacht valt er te fokken, te veredelen en te handeldrijven?
‘t Is twijfelachtig dat de koe door een stier vergezeld wordt. De kop van een stier heeft volgens kenners een forser en robuuster uiterlijk. Wellicht geeft het persbericht volgende week nadere duiding.

Typisch Nederlands: geïntegreerd en gedesintegreerd ontwerp!

Typisch Nederlands - wortelenTypisch Nederlands - wadden

Typisch Nederlands 2024 komt qua uitvoering geheel overeen met die van 2020 en 2023. Op de drie emissie-afbeeldingen staat de illustratie met logo en tekst vóór de achtergrond, waardoor een geïntegreerd totaalbeeld ontstaat.

Typisch Nederlands - grachtenpandenTypisch Nederlands - schaatsen
De emissies 2021 en 2022 daarentegen kunnen als gedesintegreerde ontwerpen betiteld worden. In serie 2021 scheidt een witte beeldband met tekst (met contourlijn boven) zich af van de illustratie, waarin het logo wel geïntegreerd is opgenomen. Serie 2022 is de desintegratie nog omvangrijker: de witte met tekst gevulde banderollen onder en boven zijn geheel van de illustratie afgescheiden.

Sail Den Helder 2023 MarinedagenHet compliment

Om dezelfde reden kunnen ook de recent uitgegeven emissies met een Sail Den Helder- en Compliment-postzegel ook als een gedesintegreerde postzegelontwerpen geïnterpreteerd worden. De Compliment-postzegel doet me denken aan een gevouwen krant met adresband [banderol], zoals die vroeger door de postbode bezorgd werd. De postzegel wordt als het ware in tweeën geknipt.

Priority-postzegel 1998

NVPH 1747 - Priorityzegel 1998

Op de 100 cent Priority-postzegel 1998 (nvph 1747) staat een polychrome Delfts blauwe koe op een wandplank voor een tegelwand met daarop diverse schepen met zeilen. De horens van deze koe zijn groter en forser dan die van beide runderen (pinken / hokkelingen) op de nieuwe emissie 2024.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Nederland NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Bate Hylkema schrijft vanaf 1980 artikelen over filatelie en woont in het Friese Beetsterzwaag.

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)