Vuelta 2022 start in Utrecht - Postzegelblog

Vuelta 2022 start in Utrecht

0

Wat zijn de overeenkomsten van de Giro d’Italia, Tour de France en Vuelta van 2022? De drie grote wielerrondes van Europa starten in het buitenland. De Giro vanaf Hongarije, de Tour de France vanaf Denemarken en de Vuelta vanaf Nederland. De eerste drie ritten van de Vuelta starten via een parcours in Utrecht (19 augustus), in Den Bosch (20 augustus) en in Breda (21 augustus). Het is niet de eerste keer dat Nederland grote wielerrondes organiseert. Fiets u mee met etappe 1, 2 en 3?

Nederlandse successen in de Vuelta

In de Vuelta (Ronde van Spanje) hebben de Nederlandse renners veel successen gekend. Twee winnaars van het eindklassement, Jan Janssen en Joop Zoetemelk, en meer dan honderd etappezeges. Wie de resultaten in de geschiedenis van de Ronde van Spanje bekijkt, komt regelmatig Nederlandse namen tegen. Jan Janssen won de Vuelta in 1967, leidde het puntenklassement en won dat klassement een jaar later wederom. In 1979 was Joop Zoetemelk als tweede Nederlander ooit de beste, een jaar voor zijn historische Tourzege. Gerben Karstens won  veertien etappes in de Ronde van Spanje.

 

Utrecht wielerstad grote rondes

Giro d’Italia 2010

De 93e editie van de Ronde van Italië werd verreden van 8 tot en met 30 mei 2010. De ronde begon in de Nederlandse hoofdstad Amsterdam, de 21ste en laatste etappe eindigde in Verona. De Ronde van Italië 2010 begon, na twee edities die openden met een ploegentijdrit, weer met een proloog. Deze begon bij het Museumplein en liep langs de Stadhouderskade, de Vijzelstraat, langs en over de Amstel naar de Weesperstraat, terug over de Amstel naar het Sarphatipark (Ceintuurbaan), de Stadionweg, de Apollolaan, de Olympiaweg, om te eindigen op het Stadionplein. De volgende dag reed het peloton naar Utrecht. Ook de tweede rit in lijn vond in Nederland plaats: de etappe liep van Amsterdam naar Middelburg. Na 3 ritten in Nederland vertrok de wielerkaravaan vervolgens naar Italië.

Italië (1992): 75 jaar Giro d’Italia

 

Tour de France 2015

De 1e etappe is een individuele tijdrit van 13,8 kilometer. De start en finish zijn bij de Jaarbeurs in Utrecht. Onderweg komen de renners o.a. langs voetbalstadion De Galgenwaard, Park Bloeyendael en het Spoorwegmuseum. De vlakke openingstijdrit van de Tour de France 2015 is een prooi voor Rohan Dennis. Tony Martin wordt tweede, Fabian Cancellara derde en Tom Dumoulin finisht als vierde. Ik stond langs het parcours met tropische temperaturen samen met andere wielerfans.

Nederland (2015): Tour de France 2015 (1e en 2e etappe, 4 en 5 juli)

 

La Vuelta 2022

De Grande Salida zou eerst twee jaar geleden georganiseerd worden maar door corona uitgesteld tot 2022. Utrecht is de enige stad ter wereld die alle grote rondes heeft georganiseerd: Grande Partenza, Grand Depart en de Grande Salida. Uniek! Volgens betrouwbare bronnen kosten de drie etappes in Nederland circa 15 miljoen euro waarvan 6 miljoen euro door sponsors wordt opgehoest. Volgens de organisator leidt de start in het buitenland tot meer bekendheid van de Vuelta.

De eerste etappe (19 augustus 2022) is een ploegentijdrit. Start en finish zijn bij de Jaarbeurs. De route voert door het centrum via de Maliesingel naar de Blauwkapselweg en verder naar Overvecht. Na een U-bocht koersen de renners naar Leidsche Rijn om via de Meern weer terug te gaan naar de Jaarbeurs. De eerste etappe is 23,7 km lang.

Nederland (2007): Mooi Nederland – Utrecht.

 

Tweede etappe: Den Bosch – Utrecht

De start van de tweede etappe (20 augustus 2022) is bij de Citadel in ‘s-Hertogenbosch, waarna de neutralisatie begint. Bij de Brabanthallen wordt het officiële startsein gegeven en kunnen de renners vertrekken.

Ook de wielrenners bezoeken Den Bosch. Uitgifte uit 2013.

Voor het eerste deel van deze etappe vormt de Zuiderwaterlinie, de Nederlandse militaire verdedigingslinie van de 16e en 17e eeuw, het decor. Ooit verdedigde de Nederlandse Republiek zich tegen Spaanse aanvallen met linies in het zuiden van het land. Door het water slim te gebruiken als verdedigingsmiddel, hielden ze de Spanjaarden succesvol tegen. Deze tactiek legde de basis voor de latere waterlinies, en dus ook voor de Zuiderwaterlinie. In 2022 zijn de Spanjaarden terug. Maar deze keer met een wielerronde. Na Den Bosch wordt de route voortgezet naar Heusden en via Altena wordt Zaltbommel bereikt.

Nederland (2008): Mooi Nederland – Heusden.

 

Na het oversteken van de grote rivieren koerst het peloton in volle vaart richting de Amerongse Berg, waar de eerste bergpunten te verdienen zijn. De renners komen vanuit Amerongen en leggen dan 1400 meter af naar het topje. Gemiddeld is de stijging net geen 2 procent, met een maximum van 5 procent.

Nederland (2012); Buitenplaats Amerongen.

De renners vervolgen hun route over de Utrechtse Heuvelrug met een schitterend uitzicht op de verschillende landgoederen en kastelen bijvoorbeeld in de regio Amerongen, Scherpenzeel, Woudenberg en Doorn. Daarna fietsen we richting Leusden en Amersfoort.

 

Nederland (2008); Mooi Nederland – Amersfoort.

Bij Park Vliegbasis Soesterberg is de lijn getrokken voor een tussensprint.  Tussen 15 maart en 15 augustus is het park dicht vanwege het broedseizoen van de beschermde veldleeuwerik. Omdat deze rit gepland is op 20 augustus, gaat het Utrechts Landschap, dat eigenaar is van Park Vliegbasis Soesterberg, dat de vogel gevlogen is. Dat is niet waar. Er zijn nog circa tussen de 100 en 200 broedparen, maar het broedseizoen loopt ten einde.

Nederland (2013): Veldleeuwerik.

Via Soest, Zeist bereiken we De Bilt. Na een lus door de stad Utrecht, wordt de sprint aangetrokken richting de finishlijn op het Utrecht Science Park. De tweede etappe (heuvelrit) is 175,1 km lang.

Nederland (2011): 375 jaar Universiteit Utrecht.

 

Derde etappe: Breda – Breda

De laatste Nederlandse etappe begint vanuit het Kasteel van Breda. Vervolgens gaan de renners met hun fiets aan de hand door de Grote Kerk van Breda waarna zij hun weg vervolgen in het West Brabantse Landschap. In totaal wordt er een afstand van 194 kilometer afgelegd in deze vlakke etappe.

Tijdens de derde etappe trekt het peloton door de provincie. De renners komen daarbij oog in oog met de Brabantse Wal; kenmerkend voor het landschap van West-Brabant. Er wordt gefietst door de bakermat van de Nederlandse wielersport, zoals St. Willebord, Alphen Chaam en Hoogerheide. Maar de wielrenners zien ook historische steden zoals Bergen op Zoom en Steenbergen.

Nederland (2018): Mooi Nederland – Bergen op Zoom.

Via Halderberge, Moerdijk, Drimmelen, Oosterhout, Dongen, Gilze en Rijen, Baarle-Nassau (BE), Alphen-Chaam keren de renners terug in Breda om de laatste meters op Nederlands grondgebied af te leggen. Voor het Chassé theater ligt de eindstreep.

 

Meer info:

La Vuelta Holanda: https://www.lavueltaholanda.com/

Programmaboek 52 pagina’s (gratis op te halen bij de VVV Utrecht, Domplein 9):

https://e.issuu.com/embed.html?d=vuelta22gids_ride_ipad_1_&u=ridemagazinenl

Zuiderwaterlinie:

https://www.zuiderwaterlinie.nl/vuelta-in-de-zuiderwaterlinie

La Vuelta algemeen: https://www.lavuelta.es/es/

 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Burchten,Kastelen en Paleizen Fietsen en wielrennen PaleizenNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (10 stemmen, gemiddeld: 4,70 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)