Kinderpostzegels 2019: hoofdpersonen uit vijf kinderboeken - Postzegelblog

Kinderpostzegels 2019: hoofdpersonen uit vijf kinderboeken

6

Op vrijdag 14 juni werden we via de schrijvende pers (LC, NRC, AD, VV, Trouw) erop geattendeerd dat de kinderpostzegels dit jaar aandacht zullen schenken aan vijf kinderboeken. Het artikel werd met drie populaire kinderboekomslagen geïllustreerd. Een dag later heeft De Telegraaf afbeeldingen van de bovenste strip met de vijf aansluitende kinderboek-cover-kinderzegels gegeven:

Kinderpostzegels 2019, datum van uitgifte 3 oktober 2019

 1. Pietje Bell uit 1914
 2. De Drieling te paard uit 1987
 3. Uit het leven van Dik Trom uit 1948
 4. Kruimeltje uit 1923
 5. De schippers van de Kameleon uit 1948


Ontwerpster Rina van Maanen en Studio Henque uit Leiden hebben deze emissie kinderpostzegels ontworpen/samengesteld. In dit kinderzegeljaar wordt er voor het eerst een postzegelvel met tien kinderzegels uitgeven in twee rijen van vijf kinderzegels in wisselende volgorde ten opzichte van elkaar. De kleuren- en beeldenwisseling geeft aan het postzegelvel een levendige en dynamische uitstraling.

Financiële perikelen

De prijs van een kinderzegel is 87 + 43 = 1,30 euro en van een postzegelvel dus 13,00 euro. Deze kinderzegels mogen nog op een expositie getoond worden: de bijslagwaarde is net onder de vijftig procent van de frankeerwaarde!
Met dit ene postzegelvel ontvangt de Stichting Kinderpostzegels Nederland via de scholenactie meer bijslaggeld dan in voorgaande jaren. Toen bestonden school-bestellingen uit twee postzegelvellen, waarmee SKN ongeveer hetzelfde bedrag ontving. Bijkomend [milieu]voordeel? Oplagecijfers zouden weleens verlaagd kunnen worden, waardoor enerzijds minder papier voor de zegelproductie zal worden gebruikt en anderzijds de drukkosten voor SKN zullen worden verlaagd.

Pietje Bell (1914)

De oorspronkelijke titel van dit kinderboek was Pietje Bell of de lotgenoten van een ondeugden jongen. Het boek is geschreven door auteur Chris van Abkoude en voorzien van afbeeldingen door illustrator Jan Rinke. De eerste druk vond plaats in 1914.

Kinderpostzegel 2019 - Pietje Bell
Pietje Bell, bijgenaamd Jan Plezier, als hoofdpersoon is een Rotterdamse schoenmakerszoon. Door de onbeholpen en naïeve wijze, waarop hij anderen probeert te helpen, brengt hij voortdurend zichzelf en de mensen om zich heen in de problemen.

De Drieling te paard (1987)

De auteur van het boek is Trix van Brussel, de illustrator Charlotte Leene. De eerste druk van het boek, als omnibusuitgave van drie boeken, vond plaats in 1987.

Kinderpostzegel 2019 - De Drieling

Wanneer Marieke en Janneke bij hun drielingzusje Ineke logeren (meisjes zijn na geboorte bij verschillende ouders komen wonen), vertelt Ieneke dat ze weer lid van de paardrijdersclub is geworden. Marieke herinnert zich dat ze een uitnodiging heeft ontvangen van de neef van haar vader om een poosje bij hem op de paardenboerderij vakantie te komen houden. Beide zusjes zijn meteen enthousiast mee te gaan als ze dit horen. De drieling beleeft spannende avonturen op een manege.

Uit het leven van Dik Trom (1891)

Auteur C. Joh. Kieviet heeft dit boek in 1891 geschreven en Johan Braakensiek heeft het van illustraties voorzien. De basis van het boek is autobiografisch: alles speelt zich af aan de Hoofdvaart in Hoofddorp in de Haarlemmermeer, de woonplaats van de auteur.

Kinderpostzegel 2019 - Dik Trom

Dik Trom is een vrolijke, eerlijke en een beetje gezette jongen. Hij woont in Dikkedam, waar iedereen wel zo dik en uitbundig is als hij. Door verhuizing komt Dik Trom in Dunhoven terecht, waar niemand zo dik is als Dik. Het mooiste meisje in de ogen van Dik is Lieve, maar hij heeft een concurrent namelijk Viktor, de brutale zoon van de sportschoolhouder. De strijd tussen de twee kemphanen zal tijdens een zomerwedstrijd beslist worden.

Kruimeltje (1923)

Schrijver van het boek is Chris van Abkoude, de illustrator Pol Dom. Het boek is in 1923 geschreven.

Kinderpostzegel 2019 - Kruimeltje

De 10-jarige straatjongen Kruimeltje groeit in het Rotterdam van 1916 op. Hij is als baby door zijn moeder bij vrouw Koster achtergelaten. Voor de zoveelste keer wordt Kruimeltje door haar de straat opgestuurd. Hij mag pas terugkomen als hij geld heeft verdiend om kost en inwoning te kunnen betalen. Eenzaam zwerft Kruimeltje op straat en vraagt zich meermalen af: “Waarom heeft mijn moeder me dit aangedaan?” Op een avond vindt Kruimeltje een verwaarloosde zwerfhond, die hij de naam Moor geeft. De hond is gelijk Kruimeltje een verschoppeling. De twee worden onafscheidelijke vrienden.

De schippers van de Kameleon (1948)

Kinderpostzegel 2019 - de schippers van de Kameleon

Van de jeugdboekenserie De schippers van de Kameleon zijn de eerste zestig delen door Hotze de Roos geschreven. Het eerste boek verscheen in 1948. Na de dood van De Roos in 1991 zijn enkele boeken door Piero Stanco en Fred Diks samengesteld. Naderhand heeft het schrijversduo Bies van Ede en Maarten Veldhuis (onder het pseudoniem B.M. de Roos) de boekenreeks tot op dit moment voortgezet tot en met het zeventigste deel.
De illustraties zijn verzorgd door Gerard van Straaten.

De Schippers van de Kameleon 2016

Door een fikse zomerse regenbui en een defect gemaal staat het Circus Rex in een weiland in het water in de gefingeerde dorp Lenten in Friesland (lees deelhoofdstuk ‘Prille start van Kameleon-dorp Terherne in postzegelblog-artikel Relatie kinderzegels 1980 en Kameleon-dorp Terherne van 6 oktober 2016). Tot overmaat van ramp ontsnapt er ook nog een leeuw, die lammeren van boer Brandsma pakt, verslindt en doodt. Het dorp is tegen de aanwezigheid van het circus. Tijd, aanleidingen en mogelijkheden voor de Friese tweeling Hielke en Sietse Klinkhamer met hun snelle boot Kameleon om met de politie te hulp te schieten.

Op de Jaar van het boek-postzegels (nvph 3452/61) valt de nadruk op verschillende genres boeken met gevolg dat het boek als zelfstandig voorwerp pontificaal op de postzegel staat afgebeeld. Op de kinderzegel-boeken-afbeeldingen daarentegen staat de hoofdpersoon uit een van de vijf kinderboeken centraal. Vandaar dat de omslagen tot in de perforatie doorlopen. Het boek als object is dus bijzaak.

Kinderpostzegels nader bekeken

 • Hoofdpersonen uit vijf populaire kinderboeken staan centraal op het nieuwe ‘gecollageerde’ vel kinderpostzegels. Zij brengen ons terug in de tijd. Één boek is zelfs al meer dan een eeuw geleden geschreven, terwijl ook de andere boeken lang geleden tot stand zijn gekomen. Alle avonturen van de helden spelen zich in een ongecompliceerde en veilige wereld af. De nostalgie viert er hoogtij. Al deze boeken staan nog dicht bij de belevingswereld van de huidige jeugd, maar de nostalgie is voor hen niet aanwezig.
 • Basisschoolleerlingen uit de groep 7 en 8 gaan op woensdag 25 september a.s. voor de 71e keer langs de huizen om bestellingen van kinderpostzegels en andere producten op te nemen, die op 3 oktober zullen worden bezorgd.
 • Zie ook het postzegelblog-artikel Relatie kinderpostzegel 1980 en Kameleon-dorp Terherne van 16 oktober 2016.

Afbeeldingen: PostNL, Kameleon Terherne

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Nederland Nederland Boeken KinderpostzegelsNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (2 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Bate Hylkema schrijft vanaf 1980 artikelen over filatelie en woont in het Friese Beetsterzwaag.

Reacties (6) Schrijf een reactie

 • Willem op 25 juni 2019 om 11:38

  Het beleid van PostNL zou er nu op gericht zijn minder zegels in een velletje uit te geven. Er worden immers steeds minder zegels geplakt. Het is dan voor mij onverklaarbaar waarom er nu gekozen wordt voor velletjes van 10 zegels.

 • FCC Rossi op 28 juni 2019 om 14:52

  Onverklaarbaar??
  Kassa voor PostNL en zeker voor de, weliswaar mindere aantallen, die ongebruikt de albums in gaan.

 • Lars op 29 juni 2019 om 08:56

  De prijs van €13 zal een hoop mensen afschrikken, dus nog minder kinderzegels op de post.

 • Ger op 29 juni 2019 om 21:18

  In een ‘standaardsetje’ kinderzegels (bestelling aan de deur) zaten afgelopen jaar twee velletjes van 5, prijs €12,40. Ik neem aan dat dat dit jaar één velletje van 10 wordt, dan scheelt het maar 60 cent :-)

 • Guido (Breda) op 30 juni 2019 om 00:44

  Inderdaad Ger, daar slaat u nu helemaal de spijker op zijn kop.
  Hoewel dat de mogelijkheid wel bestaat om één velletje los te bestellen bij de Collect Club, verkopen de gewone verkopers (de schoolkinderen) postzegelvelletjes in setjes van 2.

  Wat te denken overigens van 2017: De prijs van één kinderpostzegel bedroeg € 0,78 + € 0,38. Ieder velletje bestond uit 6 postzegels (!!) en zodoende kostte een setje kinderpostzegels aan de deur € 13,92. Ook afschrikwekkend??

 • Ger op 1 juli 2019 om 20:54

  En vergeet niet dat bijna eenderde van de prijs van een velletje naar het goede doel gaat! Dus gewoon kopen straks! :-)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)