Valse eerstedagenvelop van 1953 - Postzegelblog

Valse eerstedagenvelop van 1953

1

Het is beslist niet leuk als men tot de ontdekking komt dat een mooie eerstedagenvelop blijkt vals te zijn. Daarom is het altijd aan te raden om vooral bij dure, oude Nederlandse eerstedagenveloppen deze te laten keuren door een erkende keurmeester van de Nederlandse Vereniging van Postzegelhandelaren (NVPH) of van de Koninklijke Nederlandse Bond van Filatelistenverenigingen (KNBF).

Een bekende vervalsing is de eerstedagenvelop die is uitgegeven op 10 februari 1953 voor de postzegel naar aanleiding van de Watersnoodramp in de nacht van 31 januari op 1 februari 1953. Zowel de envelop zelf als de stempelafdruk zijn nagemaakt. En meestal zijn de valse enveloppen zonder adres. Ik beperk me tot de afdruk van het stempel.

Bovenstaande afgebeelde envelop is echt. Van enkele andere echte eerstedagenveloppen zijn onderstaande afdrukken afkomstig.

 

Soms werd een extra afdruk aangebracht naast de afdruk op de postzegel. Dan zijn details in de tekening en belettering goed te zien.

 

Een van de duidelijkste kenmerken van de vervalsing is het volgende. In het echte stempel komt geen ‘haakje’ voor tussen de wijs- en middelvinger van de hand. Echter wel bij de vervalsing. Waar komt die afdruk vandaan? In het verleden drukte de NVPH in de Speciale Catalogus van Nederland en Overzee naast de afbeelding van het vignet van de envelop ook het stempel af. Een vervalser heeft die stempelafdruk gekopieerd en daarvan een kunststof stempel laten maken. De afdruk van het stempel met daarnaast de uitsnede met het pijltje, is afkomstig uit de NVPH catalogus van 1992. Want toen werd dat nog gedaan. Tegenwoordig niet meer en wordt in de catalogus alleen een sterk verkleinde afbeelding van de complete envelop, dus met opgeplakte zegel(s) en stempelafdruk weergegeven.

Het nagemaakte stempel werd ook nog eens gebruikt op een eerstedagenvelop die is uitgegeven op 7 oktober 1986 ter gelegenheid van de voltooiing van de Deltawerken. Daarbij werd de Watersnoodzegel van 1953 bijgeplakt en van een afdruk voorzien van dat nagemaakte stempel. Een duidelijker vervalsing kan bijna niet! Maar een gewaarschuwde verzamelaar telt toch voor twee?

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegelsNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (6 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (1)

  • Rob Janssen op 4 augustus 2023 om 06:43

    Leuk bericht om te lezen maar heel vaak staat er een tweee stempel op de eerste dag envelop maar ik heb er zelf ook een keer een Watersnood envelop gehad met een vals stempel

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)