Ken uw vijand (2) - Postzegelblog

Ken uw vijand (2)

1

De belangrijkste doorbraak vond in 1931 plaats toen Amerikaanse pathologen influenza en een aantal andere virussen kweekten in bevruchte kippeneieren. Dit leidde ertoe dat er een effectief vaccin tegen polio ontwikkeld kon worden Polio is een ziekte die door dit vaccin voorkomen kan worden.

Het aanzicht van een virus werd paas mogelijk toen in 1931 de elektronenmicroscopie werd uitgevonden. Het tabaksmozaïekvirus van Beijerinck was het eerste virus dat gekristalliseerd werd waardoor de structuur van dit virus onderzocht kon worden. Men kon onderscheid maken tussen proteïnen- en RNA-onderdelen. In de tweede helft van de 20ste eeuw werden vele nieuwe virussen ontdekt. In 1957 werd het paarden arterivirus en de veroorzaker van runder virale diarree, een pestivirus, ontdekt. In 1963 werd het hepatitis B-virus ontdekt, in 1965 het eerste retrovirus. In 1983 isoleerde het team van Luc Montagnier’s aan het Pasteur-instituut in Frankrijk voor het eerst het retrovirus dat nu bekend staat als HIV. In 1989 ontdekte men het hepatitis C-virus.


Virussen horen bij het leven. Zij zijn uiterst flexibel. Komen voor in grote aantallen en kunnen genetisch snel veranderen (muteren) waardoor zij in staat zijn ons afweersysteem om de tuin te leiden. Zij komen voor bij alle levende wezens, zowel planten, dieren en bacteriën. Eigenlijk leven virussen niet. Virussen zijn afhankelijk van de stofwisseling van de gastheercel. Virussen hebben een levende cel nodig om zich te vermenigvuldigen en te overleven. Virussen zijn niet-cellulair. Virussen hebben geen stofwisseling. Het neemt wel vloeistoffen van buitenaf op. Wanneer virussen de gastheercel binnenkomen, wordt het erfelijkheidsmateriaal actief. Het virus is echter afhankelijk van de stofwisseling van de cel. Voor medici zijn virussen levend omdat zij ziekteverwekkend kunnen zijn Voor biologen zijn ze dode stof dat je zelfs kunt kristalliseren. Virussen “lenen het leven’”, omdat ze afhankelijk zijn van een externe gastheercel en alleen biologische activiteit vertonen in een gastheercel. Er is dus geen sluitende definitie van leven, zodat je niet kunt zeggen of virussen leven.

De indeling (classificatie), dus familie, geslacht, soort enz. bestond in 2013, volgens het “International Comittee on Taxonomy of Viruses” uit 2828 soorten virussen in 455 geslachten, 103 families en 7 ordes. Wij hebben nu te maken met het volgende virus: Klasse: Virussen: Orde Caudovirales, Familie Coronaviridae (coronavirussen), soort Maar je kunt ook indelen naar gastheren
Plantenvirussen of dierlijke virussen: Deze laatsten hebben meestal een enveloppe van fosfolipiden en glycoproteïnen. De meest complexe virussen zitten in deze groep, zoals het Humaan ImmunodeficiëntieVirus (HIV). Het porcinecircovirus dat wegkwijnziekte veroorzaakt. De filovirussen, waaronder ebola en het marburgvirus. De flavivirussen, onder meer ademhalingsziekten en sommige tumoren. De herpesvirussen, onder meer verwekkers van waterpokken, gordelroos en koortslip. De orthomyxovirussen, onder andere, influenza- of griep virus (vogelpest bij pluimvee). Het mimivirus: reuzenvirussen met een doorsnee als van een typische bacterie. Het norovirus onder meer veroorzaker van buikgriep. De paramyxovirussen, onder meer verwekkers van mazelen, bof, pseudovogelpest. De parvovirussen onder meer papillomavirus (veroorzaker van onder andere baarmoederhalskanker) De picornavirussen, onder andere rhinovirus (verkoudheid), polio, ECHO-virus, hepatitis A. reovirussen, onder meer rotavirus (diarree). De retrovirussen, waaronder hiv, de veroorzaker van aids en de rhabdovirussen, onder meer het virus dat hondsdolheid veroorzaakt. Leuke familie zou je zo zeggen!
Tot zover over de biologische aspecten en achtergronden van deze pandemie. Dat het levensbedreigend is behoeft geen betoog. Dat we geraakt worden door zo’n minuscuul micro-organisme is frappant maar niet onverklaarbaar. Immers monoculturen en dat kan iedere boer die in de weer is met bestrijdingsmiddelen en vaccinaties je vertellen, zijn altijd veel vatbaarder voor ziektes. Die bedreigingen zullen we blijven houden zolang als er steeds meer mensen komen. We zullen alle zeilen bij moeten zetten om de mensheid te vrijwaren van de vindingrijkheid van het virus-RNA dat zich steeds weer razendsnel zal aanpassen aan de veranderde omstandigheden door mutaties van zijn RNA en DNA. Gelukkig kennen we het principe van de vaccinatie. Dat helpt redelijk maar duurt altijd een tijdje voor we het voor elkaar gekregen hebben. Zolang moeten we alert blijven en vervelende maatregelen blijven accepteren. Je kunt mensen beïnvloeden in hun gedrag en ook postzegels kunnen daar een rol bij spelen. Je ziet dan ook dat alerte Postdirecties daar snel op inspelen. Je kunt ook zien wat voor afstand er gegroeid is tussen PostNL en de maatschappij. In Indonesië, China en Vietnam verschijnen meteen stimulerend postzegels met educatieve achtergrond. Hier blijven we hangen in Tompoezen en Rookworsten. Als of er niets gebeurd is.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
China Volksrepubliek China vóór 1949 Indonesië VietnamNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (4 stemmen, gemiddeld: 4,75 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Tags bij dit artikel

Reacties (1)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)