Dé actualiteit van Korps Mariniers-postzegel - Postzegelblog

Dé actualiteit van Korps Mariniers-postzegel

0

NVPH 855 - 300 jaar korps MariniersDat Michiel de Ruyter indirect bij een trainingsprogramma van het Korps Mariniers voor Oekraïne betrokken zal zijn, zal menigeen verwonderen. Dit jaar leidt Nederland samen met de Britten en collega’s uit vijf andere NAVO-landen zo’n 10.000 Oekraïense militairen op voor de strijd tegen de Russen. Zij doorlopen in Engeland een intensief trainingsprogramma van vijf weken dat normaal in een aantal maanden wordt uitgevoerd. Op dit moment vervullen 90 militairen van de landmacht de trainingen. Vanaf januari verzorgt het Korps Mariniers de opleiding.

Marinierspostzegel

NVPH 855 - 300 jaar korps Mariniers

Ter herdenking van het 300-jarige bestaan van het Korps Mariniers in 1965 heeft grafisch ontwerper Titus Leeser de Mariniers-postzegel (nvph 855) in de kleuren blauw en rood op een witte achtergrond ontworpen.

Twee weinig gedetailleerde lijntekeningen van tijdgebonden mariniers met wapen uit de 17e en de 21e eeuw geven enig zicht op hun kleding en uniform.

Korps Mariniers is het oudste legeronderdeel van de Nederlandse strijdkrachten. Om het Nederlandse aspect van het korps te benadrukken zijn de drie kleuren van de Nederlandse vlag in het ontwerp verwerkt. Het op de postzegel overheersende blauw komt als bijzonderheid overeen met marineblauw.

Korps Mariniers

NVPH 855 - 300 jaar korps Mariniers

Op initiatief van Michiel de Ruyter (1607 – 1676) [nvph 412] en Johan de Witt (1625 – 1672) [nvph 492] werd het Korps Mariniers in 1665 opgericht. Destijds werden infanterie eenheden van de landstrijdkrachten al tientallen jaren eerder op de Nederlandse oorlogsbodems ingezet totdat De Ruyter bedacht dat gespecialiseerde eenheden een grotere slagkracht zouden kunnen vormen.

NVPH 412 - Zeehelden - Michiel de Ruyter NVPH 492 - Zomerzegel - Johan de Witt

Land-soldaten beschikten niet over zeebenen en het ontbrak hen aan entervaardigheden en koelbloedigheid. De oprichting van een elitekorps van land-zee-soldaten bleek toen dé oplossing te zijn geweest. Hiermee beschikte ons land als eerste ter wereld over troepen die speciaal getraind waren op amfibische aanvallen op de grens van land en water.
De eerste krijgsoverwinning leverde het elitekorps in 1667 tijdens de Tweede Engelse Oorlog (1665 – 1667), tussen ons land en Engeland. De mariniers overmeesterden in 1667 (een jaar na de Vierdaagse Zeeslag) een groot deel van de zwaar bewaakte Engelse vloot in Chatham als meest spraakmakend heldenfeit.

Het verbranden van de Engelse vloot voor ChathamRijksmuseum, Public domain, via Wikimedia Commons

Bron: Alle Hens 2017/06/03 Nekslag voor de navy sportief herdacht

De Engelse vloot lag in een zijrivier van de Theems de Medway voor anker. Vanaf de achterkant van de vloothaven beklommen 8.000 mariniers de rotsen, waar nauwelijks bewaking was. Aan de voorkant passeerde een ander vlootdeel van De Ruyter met gemak de boven de Medway gespannen ketting, die de Nederlanders moest tegenhouden. Tijdens de Nederlandse inval werden dertien grote schepen verbrand én twee stuks zijn als oorlogsbuit meegenomen waaronder het Britse vlaggenschip Royal Charles.
Het is de grootste maritieme nederlaag in de Engelse geschiedenis geweest tot op de dag van vandaag.

NVPH 416 - Zeehelden - Wilhelm van Gent

Met de opkomst in de Gouden Eeuw van Nederland als handelsnatie was behoefte aan een permanente eenheid van zeesoldaten nodig om de scheepsvaart en handel van de V.O.C. en W.I.C. o.a. tegen piraterij te beschermen. Willem van Gent (1626 – 1672) [nvph 416] is de eerste admiraal van het Korps Mariniers geweest.

Bron: Alle Hens /2014/11/02 350-jaar korps mariniers

De lijfspreuk van het Korps Mariniers luidt ‘Qua patet orbis’ (zo wijd de wereld strekt). Met andere woorden wereldwijd is het werkterrein van het Korps Mariniers.

Bij de uitgifte van het postzegelvel MooiNL-Vlissingen (nvph 2495) op 7 februari 2007 is ook bijgaand blikje met De Ruyter-illustratie te koop geweest met daarin 50 gram Echte Zeeuwse Boterbabbelaars

Vanaf 1949 tot 1963 heeft de Filatelistische Dienst van ons land geïllustreerd informatieve introductiefolders gestuurd naar buitenlandse afnemers in diverse talen (Engelse editie is het meest verspreid). Ze variëren in formaat, omvang, (meer of minder) interessante achtergrondinfo, bladzijde-omvang en inhoud. Aan de Antillen, Suriname en Nieuw-Guinea wordt in woord en beeld ook aandacht besteed.
Soms valt de nadruk zakelijk op het postzegelonderwerp (zoals bijgaande folder), maar soms ook op de bijzonder inventieve vormgeving van de postzegel. Aanvankelijk is de uitvoering tweekleurig geweest, naderhand (deels) veelkleurig.
Omvangrijk tekstuele PTT-relatiefolders uit de periode 1969 – 1980 informeren ook nader over postzegelachtergronden.

Een groep verzamelaars stelt belang in de achtergrondinfo van deze voorverkoopfolders. Enkelen verzamelen ze zelfs. Mocht u er belangstelling voor hebben (o.a. die van de Europa- en Zomerzegels)? Een mailtje naar mijn adres batehijlkema@ziggo.nl zal u nader kunnen informeren.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Nederland



Nieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (1 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Bate Hylkema schrijft vanaf 1980 artikelen over filatelie en woont in het Friese Beetsterzwaag.

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)