De terugkeer van de automaatpostzegels - Postzegelblog

De terugkeer van de automaatpostzegels

11

automaatzegelZeventien jaar na de laatste oplage keren de automaatpostzegels terug. Dat betekent dat klanten voor het eerst sinds lange tijd weer postzegels per stuk kunnen kopen.
Van 1964 tot en met 1994 bracht de PTT automaatboekjes met postzegels in omloop. Vanaf 1989 werden ze ook per stuk aan de balie van het postkantoor verkocht. Dat duurde tot 2000, toen PostNL er uit efficiencyoverwegingen mee ophield. In het komend jaar maken de automaatpostzegels een comeback.


PostNL wil onderzoeken of klanten de verkoop van postzegels per stuk weer op prijs stellen. Er wordt namelijk steeds minder post verstuurd. De vraag is of de verkoop van velletjes per tien stuks dan nog wel aan- sluit bij de wens van consumenten. De mogelijkheid om losse postzegels te kopen zou beter passen bij het incidenteel versturen van een kaartje of brief,
zo is de veronderstelling.

Ook een verzamelobject

De eerste twee van een serie nieuwe automaat- postzegels zijn de vlinder en de tulp, met respectievelijk waardeaanduiding Nederland 1 en Internationaal 1. Ze zijn het komend jaar verkrijg- baar vanaf rol in een nieuwe zelfbedieningszuil. De zuil werkt met twee rollen. De een met vijftien- honderd postzegels vlinder en de ander met vijftienhonderd postzegels tulp. Royal Mail werkt er al sinds 2013 mee onder de naam Post & Go,
maar PostNL heeft de zuil laten aanpassen om meer dan alleen frankeerstroken af te drukken. Aan de vlinder en de tulp is te zien dat de opdruk en de afbeelding zijn geïntegreerd, zodat de postzegel ook voor verzamelaars interessant wordt.

automaatzegel-2017-2

automaatzegel-2017

VERKOOPPUNTEN

De zelfbedieningszuil voor de automaat­ postzegels staat in de winkel van Collect Club in Bussum. Een tweede zelfbedieningszuil wordt geplaatst op
de Filateliebeurs in Hilversum op 28 en 29 januari 2017. De auto­ maatpostzegels zijn daarnaast ook over de toonbank verkrijgbaar bij postzegelverkoop­ punten in de regio Amersfoort.

Dit artikel is afkomstig uit Collect nr.90

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
VlindersNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (5 stemmen, gemiddeld: 3,60 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Tags bij dit artikel

Reacties (11) Schrijf een reactie

 • joost op 23 november 2016 om 09:33

  De laatste Nederlandse automaatzegels verdwenen in 2010 nadat deze zegels uit diverse automaten, vanaf november 2006, op een aantal punten in Nederland, getrokken konden worden. Het beleid is/was om deze automaatzegels niet op te nemen in de postzegelcatalogus van de NVPH omdat men ervan uitging dat de opdruk zou vervagen, net zoals bij de loketstroken. De opdrukken blijken echter niet te vervagen! Deze automaatzegels staan wel uitgebreid vermeld in de specialiteitencatalogus 2de editie en in de Duitse Michel catalogus.
  Het begin van het artikel klopt niet!
  Door het beleid om de automaatzegels uit de periode van 2006 tot in 2010 te negeren is er bij de meeste verzamelaars Nederland een lacune ontstaan in hun verzameling.

 • Patrick Lava op 23 november 2016 om 18:54

  @ Joost
  Goede aanvulling bij het artikel. En m.i. een broodnodige aanmoediging om ons als verzamelaar niet te beperken tot louter wat in de catalogus staat, maar verder te kijken en onze nieuwsgierigheid naar het onbekende, het onvermelde en helaas daardoor ook vaak on(der)gewaardeerde, te behouden. Wie was het ook weer die zei dat “de filatelie begint waar de catalogus ophoudt”…

 • Jacques op 23 november 2016 om 18:58

  Ik zal niet snel reageren op een reactie op postzegelbloq maar
  Joost hier ben ik het helemaal mee eens.
  Filatelisten wordt eens wakker.

 • Lars op 24 november 2016 om 12:25

  Automaatzegels worden altijd al door de NVPH genegeerd. Het heeft jaren geduurd voordat de Klussendorf-automaatzegels gecatalogiseerd werden.

 • Henk op 29 januari 2017 om 22:02

  De eerste nieuwe automaatzegels gekocht in Hilversum. Mooie zegels met de plaats Hilversum er op gedrukt. Nog een nieuwtje want de automaat zegels die u bij collectclub besteld zijn zonder plaatsnaam. Misschien in de toekomst de zegels met plaatsnaam leverbaar.
  Vriendelijke groet,
  Henk

 • René Hillesum op 29 januari 2017 om 22:57

  Voor lezers van maandblad Filatelie is dit natuurlijk geen nieuwtje. Allemaal te lezen in het januarinummer dat ruim vier weken geleden verscheen.

 • Prins op 29 januari 2017 om 23:11

  Weet iemand ook waar deze automaatzegels aan een gewone postbalie, d.w.z. niet op een filatelistische plek als beurs of Bussumse CollectClub, te krijgen zijn?

 • rewers philippe op 31 januari 2017 om 19:25

  in Den Haag automaat Nr.3 is op 30.01.2017 ook een automaat in gebruik genomen met weegschaal , de zelfde als in Bussem automaat Nr2 ook met weegschaal en Hilversum automaat Nr1 de zogezegde reizende automaat zal af en toe op tentoonstellingen in gezet worden. volgende inzet is Essen van 11 tot 13 mei 2017 in Amersoort in de bruma winkel kan met ze over de toonbank kopen.

 • Henk Bakker op 31 januari 2017 om 19:45

  Dus als ik het goed begrijp zijn de automaatzegels niet meer verkrijgbaar in Hilversum. Deze automaat stond 2 dagen op een postzegelbeurs. Dus wie kan mijn vertellen waar deze automaat nu staat? Want als deze automaat niet wordt gebruikt dan worden deze automaatzegels met de plaatsnaam Hilversum op de zegels duur. Deze automaat gaat naar Essen zoals eerder is verteld. Wie weet de oplossing.
  Henk

 • rewers philippe op 7 februari 2017 om 16:51

  voor de automtaat zegels was aangekondigd dat ze 2 dagen te krijgen waren in Hilversum , ook de automaat van Bussem was op 28/1 in dienst en op maaandag deze van Den Haag ook kan je ze bestellen bij de collct club en te verkrijgen in Amersfoort in de Bruna winkel
  philipe

 • rewers philippe op 19 februari 2017 om 15:48

  NL automaatzegels! de brieven die voor het buitenland bestemd waren en die in Hilversum bij collect Club zijn afgegeven zijn nog steeds niet terecht.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)