Censuurbrief uit Cuba - Postzegelblog

Censuurbrief uit Cuba

2

Enveloppen met kenmerken van censuur tijdens perioden van spanningen of oorlog in de wereld, hebben mijn bijzondere belangstelling. Daarom was ik weer gelukkig met de vondst van een envelop die aansloot op mijn collectie ‘overzeese gebiedsdelen’: Suriname. De envelop was verzonden vanuit Cuba en geadresseerd aan de heer Van Westen in Paramaribo.

De envelop was gefrankeerd met zeven verschillende Cubaanse postzegels, waarvan de zegel van ½c, een mooie oranje kleur en het V teken voor Victory. De zegel werd op 1 juli 1942 uitgegeven en was een verplichte bijslagzegel, waarvan de opbrengst ten goede kwam aan het Rode Kruis. Van deze zegel zijn 37 miljoen exemplaren gedrukt.

De groene zegel van 1c is uit een serie van drie stuks uitgegeven op 28 augustus 1939 en gewijd aan de Cubaanse sigarenindustrie. De afbeelding laat een sigaar rokende indiaan zien en uiteraard een echte ‘Havanna’. Op het sigarenbandje is een ster afgebeeld, de ster uit de Cubaanse vlag. Ook op de rode zegel van 2c is een sigaar afgebeeld. De zegel komt uit dezelfde serie.

De zegel van 4c toont een vrijheidsfakkel. De zegel komt uit een serie van acht stuks, uitgegeven op 18 november 1936, ter gelegenheid van de 100ste geboortedag van Generaal Maximo Gómez. Gómez werd geboren in de Dominicaanse Republiek en streed voor de vrijheid van Cuba tijdens de ‘Oorlog van Tien Jaar’ (Guerra de los Diez Años van 1868 tot 1878) tegen de Spaanse overheersers. Op de zegel is echter vermeld: 18 november 1935. Opvallend!

Op de onderste rij drie luchtpostzegels. De zegels van 5c (uitgegeven op 5 april 1932) en 10c (uitgegeven op 15 augustus 1931) laten een vliegtuig zien boven een berglandschap. Die van 20c (uitgegeven op 2 maart 1931) een vliegtuig boven de kust van Cuba. De Cubaanse luchtvaart maatschappij Cubana de Aviación werd opgericht in 1929 en heette toen Compania Nacional Cubana de Aviacion Curtiss.

Terug naar de envelop. De afzender heeft de brief gezonden naar de heer Van Westen, Tehuis voor Oorlogsvluchtelingen in Paramaribo, Suriname. Waarschijnlijk was dit tehuis gevestigd in één of enkele woningen te Jacobsrust in Paramaribo.

In de paarse stempelafdruk is te zien, dat de brief vanuit Havanna werd verzonden op 25 juni 1943. Daarbij is tevens een met de pen ingevuld nummer geplaatst. Een inschrijfnummer op een lijst van te verzenden poststukken?

De brief is in Paramaribo aangekomen op 6 juli 1943, getuige een afdruk van het dagtekeningstempel van Paramaribo. De brief is opengemaakt in Paramaribo en gecensureerd. Daarna is de envelop dichtgeplakt met een groene strook met de opdruk GEOPEND DOOR CENSUUR SURINAME en voorzien van enkele afdrukken van een nummer: 060743.

Maar onder de groene strook zijn nog twee stroken geplakt, een crèmekleurige strook en een bruine strook. Drie maal gecensureerd? Ik ben wel nieuwsgierig maar zal de groene strook niet verwijderen om eronder te zien wat daar is verborgen.

Maar wie weet wat de letter A betekent die linksonder op de voorzijde van de envelop is afgedrukt? Deze letter A is aangebracht gelijktijdig met de afdruk van het stempel links van de letter, dus in Havanna.

Daar ben ik dus ook nieuwsgierig naar!

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
HistorischNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (2 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Tags bij dit artikel

Reacties (2) Schrijf een reactie

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)