Automaatpostzegels met vlinder & tulp én Van Goghs oor-postzegel - Postzegelblog

Automaatpostzegels met vlinder & tulp én Van Goghs oor-postzegel

6

automaatzegels-2017In deze bijdrage schenk ik aandacht aan een echte PostNL-emissie met daarop afbeeldingen van een vlinder en een tulp (automaatpostzegels emissiedatum 30 januari 2017) en aan een onechte emissie van een illegale initiatiefnemer met daarop een afbeelding van het oor van Vincent van Gogh.


Automaatpostzegels

automaatzegel-vlinder

automaatzegel-tulp

 1. Op de automaatpostzegel met de vlinder staan twee tekeningen van het heideblauwtje (Plebejus argus) in de vlucht afgebeeld. De ene tekening beeldt de vlinder van bovenaf gezien af, de andere vanaf de zijkant.
  Het heideblauwtje is een schaarse vlinder, die lokaal op de hogere zandgronden voorkomt in het noordoosten, midden en zuiden van ons land. Ook vliegt het in de duinstreek van Texel en Terschelling.
 2. Van de tulp staan ook twee tekeningen op de automaatpostzegel. Een onderaanzicht van de oranje tulp (Tulipa Jannekes Orange) en bovenaanzicht van de tulp. Je ziet als het ware in de bloem.
  Tijdens de tiende Creiler Flora in 2008 is de speciaal voor Janneke Brinkman-Salentijn geteelde Tulipa Jannekes Orange gedoopt.


De tekeningen van beide zelfklevende postzegels met fosforopdruk zijn van Janneke Brinkman-Salentijn. Frank Janse van Frank Grafisch Ontwerp uit Gouda maakte het ontwerp van deze emissie.

Uitgifte aanleiding

De automaatpostzegels komen na een pauze van 17 jaar bij PostNL als een test-emissie weer in de verkoop. PostNL-marketingmanager Arjan Jochems:
“Tijden veranderen. Onze klanten versturen nog steeds post, maar wel minder. De vraag is dan of de verkoop van postzegels in velletjes van tien stuks wel aansluit bij wat klanten willen, met name consumenten. Dat gaan we testen met de verkoop van deze postzegels per stuk over de toonbank op verkooppunten in de regio Amersfoort en via de zelfbedieningszuil in de winkel van Collect Club in Bussum. Een tweede zuil zal op de Filateliebeurs in Hilversum geplaatst worden op 28 en 29 januari 2017.
De testperiode duurt een jaar. De evaluatie zal uitwijzen of we er mee doorgaan. Als het succesvol blijkt te zijn, hebben we mooie plannen. Zo willen we regelmatig met nieuwe postzegels komen in ons standaardassortiment. Het is zelfs denkbaar dat op lange termijn ook onze bijzondere uitgiftes per stuk via deze zuilen te koop zijn.”

Zelfbedieningszuilen

mockupxl

De uit Engeland afkomstige zelfbedieningszuil met PostNL-logo zal op de Filateliebeurs in Hilversum op 29 en 30 januari staan, echter niet met een weegschaal. Betaling van de automaatzegel vindt plaats met een betaalpas.

Deze zuilen werken met twee rollen postzegels:

 1. 1500 postzegels met een vlinder met de vermelding Nederland 1, bedoeld voor post tot 20 gram met een bestemming binnen Nederland.
 2. 250 postzegels met een tulp met de vermelding Internationaal 1, bedoeld voor post tot 20 gram met wereldwijde bestemmingen.


Niet met contant geld, maar met een betaalpas kan een automaatzegel betaald worden. Het astronomisch grote cijfer B5 GB15 C002-1840-019 verwijst naar de code van de zuil.

Manier van drukken

vlinder-tulp

 • De automaatzegels zijn digitaal gedrukt met een diepdruk fosforlaag. De zwarte tekstkleur is bij het plaatsen van de rol in de zuil nog niet aanwezig.
 • Pas na betaling van de automaatzegel wordt de zwart gedrukte tekst (laag) in/door de zuil aangebracht. Nu is de postzegel voor frankeergebruik geschikt.

Ik kan me echter heel goed voorstellen dat de zuil om een of andere onbekende reden een postzegel niet van een zwarte tekst voorziet. Wie zal de gelukkige zijn dergelijke automaatzegel te ontvangen? Hopelijk meldt de persoon het aan michel(ad)postbeeld.nl.

Van Gogh-postzegel

vincent-van-gogh

Bij toeval ontdekte ik op Google enkele weken geleden een postzegelafbeelding met daarop het oor van Van Gogh, dat ontleend is aan een zelfportret van de schilder (mei 1888). Hij heeft zich zelf geportretteerd (met behulp van een spiegel) in een open jas voor een achtergrond van wervelende penseelstreken. Opvallend is de oranje baard, die met de complementaire kleurtegenstelling contrasteert met de levendig blauw-groene omgeving.

Voor mij was deze postzegelemissie met daarop tien keer het oor van Van Gogh in combinatie met het zelfportret geheel onbekend. De zevende postzegel bevindt zich met de afbeelding van het oor op de juiste plaats.
Volgens het Google-artikel ‘PostNL met postzegel oor Van Gogh’ is het postzegelvelletje op 3 augustus 2016 uitgegeven, waarmee PostNL aandacht besteedt aan de ontdekking dat de schilder in een vlaag van waanzin een deel van zijn oor na een hoog oplopende emotionele woordenwisseling met de schilder en huisgenoot Paul Gauguin op 23 december 1888 afsneed (bijzonder gezochte ‘herdenkingsdatum [23 dec. 1888 – 3 aug. 2016] en oneigenlijk herdenkingsjaar’ [128 jaren]).

van-gogh_postzegel_01

Valse en illegale emissie: geldklopperij!!!

van-gogh_postzegel_01-deel

Navraag bij PostNL bleek me dat men niets van deze valse emissie wist met het daarop volgende PostNL-commentaar: “Deze zegels ken ik niet en zijn geen uitgave van ons. Postzegels met de landsnaam Nederland erop zijn voorbehouden aan PostNL.” De gebruikte informatieve tekst rechtsonder op het velletje maakt het velletje nog meer dubieus. Deze emissie is dus een illegale emissie, die voor een buitenstaander uiteraard meteen als een echte uitgifte van PostNL zal overkomen.

 • Wie van de lezers heeft een idee wie de initiatiefnemer, drukker en/of uitgever van dit postzegelvelletje is/zijn? Aan de ‘illegale producent’ dient in elk geval minimaal 7,30 euro betaald te worden?
 • Wie beschikt al over zo’n velletje? Is het papier voorzien van synthetische gom, fosfor opdruk en is de druk uitgevoerd in offset?

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Nederland Vincent van GoghNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (7 stemmen, gemiddeld: 3,86 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Bate Hylkema schrijft vanaf 1980 artikelen over filatelie en woont in het Friese Beetsterzwaag.

Reacties (6) Schrijf een reactie

 • Henk Bakker op 8 januari 2017 om 08:20

  Hallo,
  Over de postzegels van van Gogh.
  Ik heb het complete verhaal gelezen via Google en kon reageren geschreven hoe het zat. En gevraagd waar zij die informatie vandaan hebben gehaald.
  Wordt vervolgd.
  Henk

 • Pieter op 8 januari 2017 om 09:08

  Illegale emissie (volgens de website http://www.fc-kunst.nl/tag/postzegel/ uitgifte ter gelegenheid van “de ontdekking dat Vincent van Gogh op zondagavond 23 december 1888 in een vlaag van waanzin daadwerkelijk zijn gehele oor afsneed, en niet alleen het lelletje”), maar dan wel een hele mooie, wat mij betreft honderd keer mooier dan de gemiddelde uitgave van PostNL zelf. Het gaat hier denkelijk om een kunstproject.

 • Patrick Lava op 8 januari 2017 om 10:52

  IK krijg de stellige indruk dat de verzamelaar hier nog maar eens een oor wordt aangenaaid …

 • rob op 8 januari 2017 om 21:41

  Is er überhaupt wel iemand die deze als gedrukte postzegels in handen heeft gehad of is het misschien alleen maar digitaal een kunstproject.

 • Pieter op 9 januari 2017 om 09:55

  Ik vermoed digitaal, de zegels zijn niet te bestellen.

 • aadb op 8 februari 2017 om 21:15

  Tja verkoopzuilen, zo hadden we vroeger 60 jaar geleden gewoon een automaat met een slingertje dat na inworp van een muntje met een ping geluid een postzegel te voorschijn toverde .Geen pinpas maar gewoon een paar centen .En dan wil men als het een succes wordt meerdere zegels gaan verkopen ,men is niet eens in staat om een nabestelling te regelen .Aankoop aan het loket in Den haag ook niet mogelijk .Wil je dan een serietjes of 20 kopen dan moet je als moderne mens het gewoon zelf doen bij een automaat .In de moderne tijd kan je bijna alles bestellen via internet zo simpel kan het zijn .Nee als verzamelaar mag je met het openbaar vervoer (duur) of de auto ,kan je niet kwijt maar toch ook 2 euro per uur op stap door weer en wind .Wat een minachting toch voor de verzamelaar die men meent van de een naar de andere kant te laten gaan voor een paar postzegels .Hoe treurig is het dat men op deze weg denkt voort te gaan .En dan denken aan succes ,in eerste instantie zullen er wat verzamelaars gebruik van maken ,ik kan mij zelf niet voor stellen dat men massaal gebruik gaat maken van zo,n automaat want wie 1 zegel met een pinbetaling verricht moet zich realiseren dat dit echte verspilling van energie is en de kosten van pinnen alleen maar verhoogd

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)