Originele benaderingen Nederlandse musea op postzegels - Postzegelblog

Originele benaderingen Nederlandse musea op postzegels

1

NVPH 1335 - Amsterdam - RijksmuseumIn het artikel 20 november heb ik u geïnformeerd over de tegenstelling tussen Nederlandse en buitenlandse postzegels. In de Nederlandse postzegels (in tegenstelling tot die uit het buitenland) is functionele en kenmerkende achtergrondkennis van het postzegelonderwerp verwerkt. Grondige kennis daarvan is noodzakelijk wil men de postzegel met begrip positief ontvangen en begrijpen. Beschikt je daar niet over dan blijft de Nederlandse postzegel een gesloten boek in tegenstelling tot buitenlandse postzegels.
‘Uiterlijk vertoon’ van de buitenlandse postzegel staat tegenover ‘innerlijk vertoon’ van de postzegel en postzegelonderwerp uit ons land..

Zomerzegels 1962

Zomerzegels 1962 (Museumstukken) met kunstwerken uit Groninger Museum [4 ct], Zoölogisch Museum A’dam [6 ct], Museum Boerhaave Leiden [8ct], Rijksmuseum A’dam [12 ct] & Frans Hals Museum Haarlem [30 ct]. Zie postzegelblog-artikel ‘Zomerzegels 1962: details van een groter geheel’ van 7 maart 2021.

Naar aanleiding van het verschijnen van de emissie ‘Typisch Nederlands – musea’ op 2 januari 2023 vraag ik uw aandacht voor zes postzegelemissies (2012, 2013, 2014, 2015, 2017 & 2018), die verschillende musea als onderwerp hebben. Alle postzegelvellen schenken naast een deel van de museum-kunstcollectie op originele en spitsvondige wijze aandacht aan bijzonder individuele aspecten van het desbetreffende museum.

De zes deelonderwerpen zijn verkorte artikelweergaven van eerder door mij geschreven artikelen, die u voor uitgebreide informatie kunt oproepen. Om de artikelen te lezen kunt u klikken op de kleine afbeelding of op de link ernaast.

NVPH 3155 - Louwman Museum - De Dion

Één emissie, Louwman Museum (nvph 3155/64), komt volledig overeen met die uit het buitenland namelijk een inventariserende weergave van tien klassieke automodellen zonder ook maar één enkele specifiek verwijzing naar een bijzonderheid van het museum zelf. Inderdaad een weinig zeggende plaatjes-postzegel.

1] Stedelijk Museum 2012 (nvph 2989/98)

Stedelijk Museum

 

* Postzegelblog-artikel 23 & 24 september 2012: Het vergrote én vernieuwde Stedelijk Museum.

 

 

De heropening van het Stedelijk Museum in Amsterdam na renovatie (links) en uitbreiding met een bijgebouw met een spectaculaire luifel (rechts, gekscherend badkuip op poten genoemd) is de aanleiding van de uitgave van dit weinig gekleurde postzegelvel. De architectonische doorsnee van de bouwtekening (op de achtergrond) met twee museumzaal-verdiepingen en een kelder van het Stedelijk museum-postzegelvel is gevuld met tien grafische iconen (op de voorgrond).
In de architectonische collage is de spanning van de bouwactiviteiten nog duidelijk zichtbaar aanwezig, verbeeld door dominerend dwingende pijlen, waarmee een rondgang door het museum via trappen kan worden uitgevoerd.

2] Rijksmuseum Amsterdam 2013 (nvph 3038/47)

Rijksuseum

 

* Postzegelblog-artikel 10 maart 2013: Rijksmuseum-postzegelvel: delen van een groter geheel.

 

 


hendrik voogt Hendrik Voogd, Public domain, via Wikimedia Commons

1] Het Rijksmuseum is feitelijk een geweldig groot pakhuis dat met ontzaglijk veel kunstvoorwerpen is gevuld. Van 14 voorwerpen worden details in een vierkant getoond. De resterende 10 geven langwerpige en kleinere details. De horizontale banen zijn thematisch gevuld met perforatie-overschrijdende afbeeldingen: 1e religie & moraal, 2e stilleven & natuur, 3e beweging & verstilling, 4e eenvoud & rijkdom, 5e mannen & kinderen.
2] Ontwerpster Irma Boom heeft bij de vormgeving inspiratie gevonden in de scroll- en swipe-cultuur met smartphones en tablets. Met deze veeg- en/of schuiftechniek kunnen museumbezoekers met groot gemak afbeeldingen op het scherm voorbij laten trekken van de nieuwe website van het Rijksmuseum.

3] Louwman Museum 2014 (nvph 3155/64)

Louwman Museum

auto affiche 4

 

* Postzegelblog-artikel 12 januari 2014: Kopieën uit Louwman Museum-catalogus tot postzegelafbeeldingen verheven.

 

 

PostNL heeft het aangedurfd illustraties uit de museumcatalogus van het Louwman Museum, getekend door de commerciële reclame-ontwerper Hans Bastiaan Busking, onverbloemd op tien bijzondere postzegels van de emissie ‘Klassiekers uit het Louwman Museum’ te plaatsen.
De 2e en 9e illustratie (Duesenberg & Bugatti) uit de museumcatalogus staan op de 5e en 6e postzegel van het postzegelvel. De schaduwaanduiding van de in de ruimte zwevende auto’s verraadt nog enige aardse aanwezigheid.

4] Maritiem Museum 2015 (nvph3351/60)


Maritiem Museum

logo Maritiem Museum

 

* Postzegelblog-artikel 4 oktober 2015: Bouwresultaten van scheepsmodellen door de eeuwen heen.

 

 

Tegen een lichtgrijze achtergrond zijn in diagonaal-perspectivische richting transparant ruimtelijke vitrinekasten geplaatst met daarin naar links en rechts varende historische scheepsmodellen in kleur. Deze miniaturen (in opdracht van scheepsbouwer als toonbeeld vervaardigd) staan door de museale opstelling in de schijnwerpers. Oranjekleurige lijntjes (dé huiskleur van het Maritiem Museum) verbindt de typografie met de velrand.

5] Museum Voorlinden 2017 (nvph 3555/64)

Museum Voorlinden

 

* Postzegelblog-artikel 30 juli 2017: Museum Voorlinden in Wassenaar.

 

 

Bron: voorlinden.nl-james-turrell-skyspace

Grafisch ontwerper Gerard Hadders heeft het Museum Voorlinden-postzegelvel van vier lagen voorzien: [1] onderste laag uitvergrote foto van museumdak (museum met dak staat in de onderste velrand), [2] wolkenlucht boven Wassenaar zichtbaar via het vierkant ‘Skyspace’ van James Turell, [3] acht kunstwerken op postzegels en exterieur museum & bloementuin, [4] op tabs met bloemen, dieren, bladeren & vruchten.
Via tabs- en postzegelafbeeldingen komt integratie van natuur (met seizoenskleuren) en cultuur tot stand.

6] Rijksmuseum van Oudheden 2018 (nvph 3620/29)

Rijksmuseum van Oudheden

 

* Postzegelblog-artikel 25 februari 2018: Postzegels letterlijk en figuurlijk uitgelicht (deel 1).

 

 

 

* Postzegelblog-artikel 27 februari 2018: Postzegels letterlijk en figuurlijk uitgelicht deel 2).

 

 

De rode O-cirkel (verwijst naar O van Oudheden) verbeeldt de museumbezoeker, waarbij sprake is van assimilatie bezoeker – kunst en/of kunst – bezoeker. Grafisch ontwerper Jaap Biemans (geassisteerd door illustrator Paul Faassen): “Van de bezoeker heb ik een kunstvoorwerp gemaakt en van het kunstvoorwerp een bezoeker door een gefotografeerd object met een getekende illustratie te combineren.”

 

De bezoeker onderneemt tijdens de museumtocht talrijke activiteiten, waarbij lichaamshouding, – beweging en posities worden gesuggereerd door [nvph 3628] fankleding ‘I-love-T-shirt’, [nvph 3626] omhoog kijken tekstbordjes lezend, [nvph 3624] door kunst in hogere sferen komen, [nvph 3622] spiegelen in & vereenzelvigen met kunst, [nvph 3620] peinzend van kunst genieten,

[nvph 3629] pauzeren koffiedrinken, [nvph 3627] fotograferen kunstobjecten, [nvph 3625] opent info waardoor laagdrempelig museum ontstaat, [nvph 3623] 2e keer: herhaald museumbezoek, [nvph 3621] selfie voor aansprekend object.

7] Mauritshuis 2021

Mauritshuis

Mauritshuis

 

* Postzegelblog-artikel 19 februari 2022: 200 jaar Mauritshuis aan Het Plein in ‘s-Gravenhage.

Tot besluit

Zodra onderdelen van een postzegel woorden krijgen, worden ze ook gezien én wellicht ook gewaardeerd. Een onbegrepen postzegel kan daardoor toch een aansprekende voor u worden.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Nederland



Nieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (1 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Bate Hylkema schrijft vanaf 1980 artikelen over filatelie en woont in het Friese Beetsterzwaag.

Reacties (1)

  • Bate Hylkema op 11 december 2022 om 17:22

    Gezien de postzegelblog-reactie van Prins op 6 november (eerste deel emissies 2023) op het woord ‘musea’, dat zou kunnen betekenen dat er in 2023 meer dan één afbeelding van een museum op het postzegelvel terecht zal komen, ben ik ook benieuwd welke musea (als het doorgaat) op het postzegelvel ‘Typisch Nederlands – musea’ zullen worden geplaatst.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)