Tekst- en beelduitbreiding emissie Einde van de Tweede Wereldoorlog - in goud - Postzegelblog

Tekst- en beelduitbreiding emissie Einde van de Tweede Wereldoorlog – in goud

1

Einde van de Tweede Wereldoorlog - Nederlands-Indië

Enkele dagen geleden heeft PostNL me de ontbrekende postzegel (Bevrijding Nederlands-Indië na 42 maanden Japanse bezetting) van de emissie Einde van de Tweede Wereldoorlog – in goud toegezonden met de nodige achtergrondinformatie. Bij de Market Garden-postzegel is ook enige tekstuitbreiding aangebracht, evenals bij de Anne Frank-postzegel.
Ter bevordering van de volledigheid van deze emissie wordt het artikel van 5 april nogmaals met uitbreidingen geplaatst.

De per 4 april uitgegeven postzegelemissie 75 jaar vrijheid heeft te maken met het vieren van de vrijheid. De emissie Einde van de Tweede Wereldoorlog – in goud daarentegen heeft te maken met het herdenken van de onvrijheid in ons land en Nederlands Indië.
Deze Persoonlijke Postzegels in goud geeft PostNL uit in een oplage van 750 exemplaren per postzegel in samenwerking met Munt Online. De laatste postzegel van de uit vier gouden postzegels bestaande emissie Einde van de Tweede Wereldoorlog – in goud (24 karaats, 50 euro per stuk, via bestelling per stuk of abonnement verkrijgbaar) verschijnt pas op 15 augustus 2020.

Einde van de Tweede Wereldoorlog – in goud

1) Bevrijding van Nederland: vrede en vrijheid (3 januari 2020)

Einde van de Tweede Wereldoorlog - vrede & vrijheid

Een aantal vrolijke en opgewekte met zakdoeken wuivende personen verwelkomen de bevrijders. De handgeschreven sierlijke tekst ’75 jaar’ scheidt en verbindt twee tegengestelde werelden, namelijk die van de bevrijders en bevrijden.

2) Market Garden (23 januari 2020)

Einde van de Tweede Wereldoorlog - Market Garden

Met actie Market Garden trachtten de geallieerden (Engelse, Amerikaanse, Poolse en Canadese soldaten) in september 1944 bruggen over Maas, Waal en Rijn in handen te krijgen en dan vervolgens naar Berlijn door te stoten. Bij de laatste brug over de Rijn bij Arnhem mislukte door hevig Duits verzet en slechte weersomstandigheden de operatie. Arnhem was een brug te ver. Op de postzegelafbeelding staan twee Britse paratroepers met hun wapens in aanslag in Oosterbeek op 23 september 1944.

3) Anne Frank (23 maart 2020)

Einde van de Tweede Wereldoorlog - Anne Frank

Dankzij Anne Franks dagboek (na de oorlog als Het Achterhuis uitgegeven) staat haar naam wereldwijd synoniem met de verschrikkingen van de vervolging van de Duitsers. Onder de pasfoto van de 12-jarige Anne staat de aanhef ‘Lieve Kitty’, de fictieve vriendin aan wie zij veel van haar dagboekbrieven schrijft.

4) Bevrijding Nederlands-Indië (15 augustus 2020)

Einde van de Tweede Wereldoorlog - Nederlands-Indië

Een Nederlandse militair, luitenant Serle, hijst op 11 september 1945 de Nederlandse vlag in Koepang op het strand van het eiland Timor met juichende omstanders omhoog. Over de foto heen staat in cursieve letters 75 jaar bevrijding geschreven.

Op 15 augustus 1945 komt er voor het Koninkrijk der Nederlanden officieel een einde aan de Tweede Wereldoorlog. Op deze dag maakt keizer Herohito van Japan officieel bekend dat zijn land zich heeft overgegeven aan de geallieerden. Het betekent ook dat de oorlog in Nederlands-Indië voorbij is. De bezetting door Japan van de toenmalige Nederlandse kolonie begint wanneer de Nederlandse en geallieerde troepen zich op 8 maart 1942 overgeven. Het duurt tot 1988 voordat een officiële nationale herdenking van het einde van de oorlog in Nederlands-Indië kan plaatsvinden.
Sindsdien herdenken we jaarlijks op 15 augustus bij het Indisch Monument in Den Haag alle slachtoffers van de Japanse bezetting van Nederlands-Indië. De officiële naam van deze plechtigheid is de Nationale Indië-herdenking. Het is een van de drie nationale herdenkingen van ons land, naast de Nationale Dodenherdenking op 4 mei en de Nationale Holocaust-herdenking op de laatste zondag in januari.

Achtergrondinformatie

De postzegelontwerpen zijn door Martine de Boer van Studio Excello uit Gouda uitgevoerd. De gouden postzegels zijn niet zelfklevend. Ze mogen wel voor frankering worden gebruikt. De stempelinkt hecht zich niet op de gouden postzegel door de aanwezigheid van een kunststof coating.

Gouden postzegel Koning Gouden postzegel Koningin Maxima Gouden postzegel Prinses Amalia

Productieproces Gouden Postzegels

Van Munt-Online ontving ik de volgende uitleg over het productieproces:

In grote lijnen gebeurt het productie proces van de gouden postzegels als volgt:
Een flinterdun vel puur goud wordt tussen twee lagen kunststof materiaal geplaatst. Dit materiaal kennen we als polymethyl methacrylate.
Dit kunststof materiaal biedt bescherming en tevens wat body aan het puur metaal. Puur goud is heel zacht en makkelijk te beschadigen.
Door gebruik te maken van verwarmde stempels wordt in één proces beide materialen samengeperst én het ontwerp van de postzegel in het oppervlakte gedrukt.
Door gebruik te maken van deze verwarmde techniek kunnen de kleinste details in het metaal zichtbaar worden gemaakt. Gelijktijdig wordt de kartelrand geperforeerd middels scherpe pinnetjes in het stempel. Na dit proces worden de postzegels in de kartelrand uitgesneden waardoor een perfecte kartelrand ontstaat. Als laatste worden de postzegels in een beschermende capsule geplaatst vergelijkbaar met de duurste munten.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Nederland Nederland VredeNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (4 stemmen, gemiddeld: 2,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Bate Hylkema schrijft vanaf 1980 artikelen over filatelie en woont in het Friese Beetsterzwaag.

Reacties (1)

  • Lars op 2 mei 2020 om 10:28

    Ik had van Bate wel wat kritiek verwacht op deze “postzegels”…
    Het artikel leest als een advertentie voor deze objecten van PostNL en het schimmige Munt Online.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)