Duizend jaar Koninkrijk Denemarken (deel 1) - Postzegelblog

Duizend jaar Koninkrijk Denemarken (deel 1)

0

Het is wat omstreden geweest maar toch begon de Postdienst van Denemarken op 5 september 1953 met de uitgifte van tien postzegels gewijd aan het duizendjarige bestaan van het Koninkrijk Denemarken. Waarom omstreden? De vraag was, wie was de eerste koning van Denemarken. Want over de eerste koningen is niet veel bekend dan alleen overleveringen.

 

De eerste koning waarvan het bestaan vaststaat was koning Gorm de Oude. Deze koning is afgebeeld op een schilderij van August Carl Vilhelm Thomsen, een schilder die was geboren te Glücksburg in Duitsland op 3 september 1815 (andere bronnen noemen 1813 als geboortejaar) en op 5 september 1886 is overleden in Kopenhagen. Koning Gorm leefde van ongeveer het jaar 890 tot 950. Hij had zijn regeringszetel in Jelling en werd begraven in een grafheuvel aldaar. Later werd hij herbegraven in een door zijn zoon Harald I van Denemarken gebouwde kerk in Jelling.

Gorm de Oude was getrouwd met Tyra Danebot. Op een runensteen die in Jelling is te vinden, is de naam vermeld van Tyra. Op de steen staat vermeld: Koning Gorm heeft dit monument opgericht ter nagedachtenis aan zijn vrouw Thyre, de glorie van Denemarken. Het woord Denemarken staat op de achterzijde van de steen. Dit is in de geschiedschrijving de eerste verwijzing naar het Koninkrijk Denemarken.

In Jelling liggen twee runenstenen vlak bij elkaar, een groot en een klein exemplaar. De bovenvermelde tekst staat op de kleine steen, maar op de postzegel is de grote steen afgebeeld. Hierop is op de achterzijde een Christusfiguur afgebeeld. De steen symboliseert de eerste 1000 jaren van het koninkrijk, van 1000 tot 1100. Waarom niet de kleine steen is afgebeeld is mij niet bekend. Een kopie van de grote steen is op het Domplein in de stad Utrecht te vinden. Deze steen is een geschenk van Denemarken gegeven op 22 juni 1936 vanwege het 300-jarige bestaan van de Universiteit Utrecht.

Op 13 november 1953 werden twee zegels uitgegeven gewijd aan de eeuwen 1000 tot 1100 en 1100 tot 1200. Op de eerste zegel is de plattegrond te zien van de Vikingburcht Trelleborg bij de stad Slagelse op het Deense eiland Seeland. Thans is het een oudheidkundig openluchtmuseum. Rond het jaar 980 heeft koning Harald I, zoon van Gorm de Oude met de bijnaam Blauwtand, hier de burcht gebouwd. Harald regeerde van 958 tot 986, niet alleen over Denemarken, maar ook over Noorwegen van 976 tot 1986. De burcht was gevormd door een ringvormige aarden wal met een doorsnede van 137 meter en een hoogte van 5 meter. Op de aarden wal was een ring van eikenhouten balken neergezet. Verder was rondom een gracht uitgegraven van 18 meter breedte en 5 meter diepte.

Op de tweede zegel is de kerk van Onze Lieve Vrouw te Kalundborg, ook op het eiland Seeland, afgebeeld. Deze kerk is waarschijnlijk vanaf 1170 gebouwd in rode baksteen dat toen voor het eerste in Denemarken werd gebruikt. Het historische gebouw heeft vijf torens. In het begin van de 19de eeuw was de kerk in verval geraakt. In 1827 stortte de centrale toren in vanwege de slechte constructie en slordige reparaties. Van 1867 tot 1871 vonden de eerste restauraties plaats waaronder de herbouw van de centrale toren. Van 1917 tot 1921 werden drie andere torens gerestaureerd en deels herbouwd. De kerk lijkt wel wat op de kathedraal van Doornik in België.

Op 16 september 1954 verscheen de vierde postzegel uit de serie gewijd aan de eeuw van 1200 tot 1300. Hierop is het kasteel Nyborg Slot afgebeeld. Dit kasteel is rond 1170 gebouwd op het eiland Funen aan de Grote Belt. De naam Nyborg voor de nederzetting die bij het kasteel verrees werd voor het eerst vermeld in 1193. Nyborg als stad werd voor het eerst genoemd in 1202 en kreeg stadsrechten in 1271. In 1282 ondertekende koning Erik V met de bijnaam Kippling, in het kasteel de eerste grondwet van Denemarken. Van 1284 tot 1413 vonden in het kasteel vergaderingen plaats waarbij de koning en edelen een soort parlement, de Danehof, vormden en wetten vaststelden. In de 17de eeuw was Nyborg een van de drie grote vestingsteden in Denemarken. Nyborg bewaakte de belangrijke zeestraat, de Grote Belt. In 1659 werd de stad ingenomen door Zweedse troepen. De stad werd ontzet met behulp van de Nederlandse vloot onder bevel van admiraal Michiel de Ruyter. In 1867 werd de vesting opgeheven en deels gesloopt voor uitbreiding van de stad. In deel 2 ga ik verder met de volgende uitgiften.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Denemarken Duitsland Kerken Koningshuizen SchilderkunstNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (3 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)