De hoed in de Britse modewereld - Postzegelblog

De hoed in de Britse modewereld

0

Op 19 juni 2001 gaf Royal Mail een serie van vier postzegels uit met het thema ‘Fabelachtige hoeden’. De postzegels werden ontworpen door Rose Design en gebruik werd gemaakt van foto’s vervaardigd door Nick Knight. De uitgifte viel samen met de ‘hoeden modeshow’ die jaarlijks plaatsvindt in Ascot bij de paardenraces.

Een van de hoogtepunten in het leven van de societyzomer is ‘Royal Ascot’. Dan flaneren de heren in stijl met hoge hoed en de dames in kleurrijke kleding en de meest vreemdsoortige hoeden. Leden van de koninklijke Britse familie zijn jaarlijks aanwezig bij dit gebeuren. Koningin Elizabeth II heeft als paardenliefhebber zelf racepaarden die deelnemen aan de rennen.

Op de prentkaart is prinses Diana te zien tijdens de paardenraces van Royal Ascot in 1982. Hier droeg zij een hoed vervaardigd door John Boyd. Deze modeontwerper werd op 5 april 1925 geboren in Edinburgh. Zijn meest beroemde klant was prinses Diana. Zijn eerste hoed voor een lid van de koninklijke familie was in 1967 voor prinses Anne. De roze driekantige hoed die hij voor prinses Diana vervaardigde werd wereldwijd gekopieerd en deed de hoedenindustrie die wat achterliep in de mode herleven.

De eerste postzegel van de serie laat een hoed zien in de vorm van een muts ontworpen door Pip Hackett uit Londen. Zij heeft een studio bij Great Western Studios in Alfred Road, vlak bij de beroemde Portobello Road. De toque, zoals de muts wordt genoemd, bestaat al heel lang. Men droeg ze al in de 13de tot de 16de eeuw, vooral in Frankrijk. De mode van de muts werd weer in de mode gebracht rond 1930. Het woord ‘toque’ is afkomstig uit het Bretons, gespeld ‘toc’ en betekent ‘hoed’.

Hoedenontwerper Dai Rees begon zijn carrière als kok in een restaurant. Omdat dit te weinig opleverde ging hij al na twee jaar verder als lasser maar werd ontslagen waarna hij een avondcursus ging volgen als pottenbakker. Dat ging hem beter af en hij werd uitgenodigd om een master opleiding te volgen bij het Royal College. Hij nam met zijn keramische creaties deel een tentoonstellingen in NewYork, Parijs en Londen. Ondanks dat hij geen modeachtergrond had kreeg hij een opdracht van Alexamder McQueen om hoeden voor hem te ontwerpen. De mooiste hoed die hij vervaardigde, zo zei hij zelf, was vervaardigd van het bekken van een schaap bedekt met Swarovski kristallen. De hoed afgebeeld op de postzegel noemde hij de ‘vlinderhoed’.

Een aantal hoedenmakers en hoedenontwerpers heeft de uitgifte van de serie ‘fabelachtige hoeden’ aangegrepen om bijzondere poststempels te laten vervaardigen. Zoals bovenstaan voorbeeld van Belgravia in Londen, een wijk waarin vele hoedenwinkels zijn te vinden. Een van de bekendste is daar de winkel van Philip Treacy.

Daarnaast kent men hoedenwinkels in Carnaby Street (New Era), Blackstock Road bij Finsbury Park en Great Western Road (Pip Hackett). De vormgeving van de stempels van hoedenzaken is gelijk aan elkaar.

Een leuke woordspeling is ‘Hat & Mitre Court’ in Londen. Hier vindt men een steegje vlak bij Clerkenwell aan de St John Street nummer 88 tussen restaurant Luca en een Vietnamees restaurant. Het steegje is in de nacht afgesloten met een hek. Het steegje is genoemd naar een pub die hier vroeger gevestigd was met de naam ‘Hat & Mitre’. De pub werd in het begin van de 20ste eeuw afgebroken. Aan het einde van het steegje zijn thans appartementen te vinden en een studio van Karen Byford van Design Solutions. Toeval?

De derde postzegel van de serie laat een hoge hoed zien van Stephen Jones. Hij is geboren in Cheshire, groeide op in Liverpool en kreeg zijn opleiding bij St Martins in Londen. Daar was hij vaak te vinden in nachtclubs, vooral de Blitz Nightclub, waarbij hij altijd een hoed droeg van eigen ontwerp. Rond 1980 opende hij zijn eigen studio in Covent Garden waar hij beroemde klanten ontving zoals Boy George en prinses Diana. Zijn werk werd opgenomen in de collecties van het Victoria & Albert Museum in Londen, het Louvre in Parijs en het Metropolitan Museum of Art in New York.

Mode en hoedenontwerper Philip Treacy werd op 26 mei 1967 in Ierland geboren. Hij volgde zijn opleiding aan het ‘National College of Art and Design’ en het ‘Royal College of Art’. Een van zijn uitspraken: ‘Een hoed is niet alleen een middel ter bescherming tegen wind of regen, maar een accessoire dat je beeld completeert, het nog mooier maakt en je persoonlijkheid onthult’.

Zijn ontwerpen van hoeden zijn zeer gewild bij de Britse koninklijke familie. Zo maakte de ontwerper een hoed voor Camilla Parker Bowles, de hertogin van Cornwall, en zij droeg het voor haar bruiloft in 2005 met Charles, de prins van Wales. Te zien op de postzegel van Pitcairn Islands. Voor de gasten van het huwelijk van Catherine Middleton en Prince William ontwierp Philip Treacy 36 prachtige hoeden! Een van de meest besproken hoeden was die van prinses Beatrice van York. Later werd de hoed geveild voor eenentachtig duizend pond! Het geld is gedoneerd aan het kinderfonds Unicef.

Drukkerij Joh. Enschedé Security Print te Haarlem gebruikte voor de aanduiding van de drukcilinders op de velrand dezelfde notatie als voor vellen gedrukt bij de Engelse drukkerijen. Maar bracht ook de naam van de drukkerij aan: Enschedé.

Terug naar Ascot. Hoe kwam die hoedenshow daar terecht? Op de prentkaart van 1921 zijn twee dames te zien met opvallende hoeden en een heer met hoge hoed. In 1922 merkte een journalist van de Times op dat Ascot ‘notoir de beste plaats in Engeland was om mooie vrouwen in mooie kleding te zien’. Ascot is sindsdien synoniem geweest aan ‘high fashion’ en uitgebreide couture. Hoeden en mode zijn daardoor bepalend gebleven voor de kledingetiquette bij bezoekers van Royal Ascot.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Groot Brittannië PaardenNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (3 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)