De bezetting van België in de Eerste Wereldoorlog (deel 1) - Postzegelblog

De bezetting van België in de Eerste Wereldoorlog (deel 1)

0

1Zonder formele oorlogsverklaring vielen Duitse troepen België binnen op 4 augustus 1914. Wat had de daarop volgende veldtocht van de Duitse legers en de Duitse bezetting voor gevolgen op postaal gebied? Tijdens de bezetting van 1914 tot 1918 was België verdeeld in twee aparte gebieden of zones. Het betrof het gebied van het ´Generaal Gouvernement´ en het Duitse ´Etappengebied´.

In oktober 1914 werden de eerste waarden van een serie van negen postzegels uitgegeven voor het ´Generaal Gouvernement´ dat werd bestuurd door Gouverneur Generaal Van der Goltz, Van Bissing en Van Falkenhaussen. Het gebied omvatte de provincies Antwerpen, Brabant, Luik, Henegouwen, Limburg en Namen, met uitzondering van de arrondissementen Aarlen, Bergen en Doornik. Verder behoorden tot het ´Generaal Gouvernement´ de Franse gemeenten Fumay, Givet, Haybes en Maubeuge. De posterijen in het gebied werden door de Duitse bezetter geleid vanaf 1 oktober 1914. De bezetters noemden de postdienst ´Landespost in Belgien´.

2

Gebruik werd gemaakt van postzegels van het Deutsches Reich, uitgegeven vanaf 1905, voorzien van een opdruk in Belgische centimes en francs. De uitgifte van de postzegels was als volgt:

3

Vanaf begin oktober 1914: 3 centimes op 3 Pfennig, de 5 centimes op 5 Pfennig, de 10 centimes op 10 Pfennig en de 25 c. op 20 Pfennig.

4

Op 18 maart 1915 volgden 50 centimes op 40 Pfennig, 75 centimes op 60 Pfennig, 1 franc op 80 Pfennig, 1,25 franc op 1 Mark en 2,50 franc op 2 Mark.

De tweede opdrukserie verscheen op 1 mei 1916. Hierbij was de opdrukvorm gewijzigd en werden enkele waarden toegevoegd. De waarden met gewijzigde opdruk waren:

5

3 centimes op 3 Pfennig, de 5 centimes op 5 Pfennig, de 10 centimes op 10 Pfennig, de 25 c. op 20 Pfennig, 50 centimes op 40 Pfennig, 75 centimes op 60 Pfennig, 1 franc op 80 Pfennig, 1,25 franc op 1 Mark en 2,50 franc op 2 Mark.

6

De toegevoegde waarden waren 2 cent. op 2 Pfennig, 8 cent. op 7½ Pfennig, 15 cent. op 15 Pfennig (geelbruin), 15 cent. op 15 Pfennig (violet, uitgegeven in 1917), 20 cent. op 25 Pfennig, 40 cent. op 30 Pfennig en 6,25 franc op 5 Mark.

7

In 1914 werden ook enkele postwaardestukken van het Deutsches Reich van een opdruk voorzien, zoals de briefkaart van 5 Pfennig met opdruk 5 centimes. Maar men kende ook het postblad (Kartenbrief) met opdruk 10 centimes op 10 Pfennig en de briefkaart van 10 centimes op 10 Pfennig.

8

Zowel de binnenlandse poststukken als post voor het buitenland werd gecensureerd door de Duitse ambtenaren. Enkele voorbeelden van briefkaarten van 5 centimes die in Brussel zijn gestempeld en voorzien van een censuurstempel van de Militärische Überwachungsstelle Brüssel.

1

Censuurstempels bestaan in vele vormen en met verscheidene teksten. In vele grote steden waren censuurbureaus ingericht en dat is dan te zien aan de daarin voorkomende plaatsnaam. Het verzamelen van poststukken met censuurstempels die zijn gebruikt door het Duitse leger en de postdienst gedurende de bezetting van België is een leuke en spannende bezigheid. Niet alleen nu, maar ook tijdens de bezetting. Getuige de briefkaart die in juni 1914 in Antwerpen werd gepost, bestemd voor de Gebroeders Senf in Leipzig. Uitgevers van een filatelistisch tijdschrift en postzegelalbums. De schrijver van de briefkaart verzocht toezending van een supplement voor zijn album…

10

Met een censuurstempel van Antwerpen. In rood afgedrukt, maar ze bestaan ook in zwart. En er zijn nog volop van dergelijke poststukken in omloop. het is heel goed mogelijk om daarmee een verzameling te beginnen. Een idee? Lees dan ook het volgende deel over het ´Etappengebiet West´ tijdens de Belgische bezetting.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch België Duitsland Eerste WereldoorlogNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (1 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)