De eerste postzegels van de Bondsrepubliek Duitsland - Postzegelblog

De eerste postzegels van de Bondsrepubliek Duitsland

2

Nadat op 23 mei 1949 de Grondwet voor de Bondsrepubliek Duitsland in werking was getreden bleven de postdiensten van de geallieerde bezetters nog hun werkzaamheden uitoefenen in afwachting van de instelling van de Deutsche Bundespost op 1 april 1950. Maar wel werden de uit te geven eerste twee postzegels voorzien van de aanduiding: Bundesrepublik Deutschland.

Op 14 augustus 1949 vonden de eerste Bondsdagverkiezingen plaats. In de Bondsdag werden tien verschillende partijen opgenomen en drie onafhankelijke vertegenwoordigers. Ter gelegenheid van de instelling van de nieuwe Bondsdag verschenen op 7 september 1949 twee postzegels ontworpen door grafisch ontwerper Max Bittrof. Beide zegels hadden een oplage van drie miljoen exemplaren.

Ook twee briefkaarten werden uitgegeven met een afdruk van de twee zegels.

De eerste postzegels van het koninkrijk Beieren waren uitgegeven op 1 november 1849. Dat was voor de Duitse Postdienst aanleiding om daaraan een serie van drie postzegels te wijden. Ontwerper was grafisch kunstenaar Bruckmann. De serie in een oplage van een miljoen stuks werd uitgegeven op 30 september 1949.

Door de Duitse Philatelistenbund werd een eerstedagenvelop vervaardigd. De zegels op de envelop werden gestempeld met een bijzonder stempel in de kleur rood.

Op 9 oktober 1949 werd een postzegel gewijd aan 75 jaar Wereldpostvereniging. Afgebeeld op de postzegel zijn Heinrich von Stephan die leefde van 1831 tot 1897 en een van de oprichters was van de Wereldpostvereniging in 1874. Verder het oude Hoofdpostkantoor in Berlijn gebouwd tussen 1875 en 1881 en het ‘Ständenhaus’ in Bern, thans het ‘Rathaus zum äusseren Stand’, waarin de Wereldpostvereniging werd opgericht. Deze postzegel, in een oplage van twee miljoen stuks, werd ook ontworpen door Max Bittrof.

Als afsluiting voor het jaar 1949 gaf de Deutsche Bundespost een serie van vier postzegels uit met een toeslag, zogenoemde weldadigheidszegels. Er zouden nog vele series volgen. Wie de zegels heeft ontworpen is niet meer bekend. Ze werden uitgegeven op 14 december 1949 en de oplagen waren als volgt: 8+2 Pfennig, 4 miljoen stuks, 10+5 Pfennig, 6 miljoen stuks, 20+10 Pfennig, ook 6 miljoen stuks en 30+15 Pfennig, 4 miljoen stuks. Hoeveel van deze zegels verkocht zijn is niet bekend gemaakt. De series van 1949 zijn gezocht door verzamelaars en als men deze wil kopen moet men toch aardig wat geld neertellen. Zou u het er voor over hebben? Of heeft u ze al in uw verzameling?

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch DuitslandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (6 stemmen, gemiddeld: 4,83 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (2) Schrijf een reactie

  • J. van den Bosch op 19 januari 2016 om 10:17

    Mijn verzamellaarshart zou het er voor over hebben. Mijn hersenen niet. Blijft altijd een dilemma, toch?

  • Lars op 19 januari 2016 om 20:27

    Toch wel apart dat deze zegels en andere zegels uit de eerste jaren van de BRD zo waardevol zijn ondanks de toch nog hoge oplages van 1 miljoen of meer. Vraag en aanbod?

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)