Fietsen . . . grenzeloos en wereldwijd in Europa (deel 2) - Postzegelblog

Fietsen . . . grenzeloos en wereldwijd in Europa (deel 2)

1

Gisteren hebben we al gezien dat er vele wieler-evenementen de afgelopen tientallen jaren zijn georganiseerd. We bespraken de evenementen van 1912 tot 1963. Vandaag gaan we hier verder vanaf 1963. Fiets je weer verder met me mee?

1963. 80 jaar Wielrijdersbond Belgie

Koninklijke Belgische Wielrijders Bond of KBWB is de overkoepelende organisatie die bevoegd is voor alle disciplines van de wielersport in Belgie. Als sportfederatie streeft de KBWB in de eerste plaats de ontwikkeling van het wielrennen als sport na. Daarnaast organiseren ze jaarlijks honderden wielerwedstrijden (waaronder het Belgisch kampioenschap wielrennen) en schrijven ze duizenden licenties uit aan wielerploegen en renners.

De KBWB organiseerde in totaal negen maal het Wereldkampioenschap wielrennen. De laatste keer in 2002 in Zolder. Daarnaast heeft de KBWB ook een bondscoach in dienst die de selecties en tactiek bepaalt voor alle wereldkampioenschappen waar Belgische wielrenners aan meedoen.

1963. Belgisch kampioenschap op de baan

Spartakiade

Spartakiade is een Sovjet communistische versie van de Olympische Spelen die in 1928 begon. De Sovjet-Unie weigerde om deel te nemen aan de Olympische Spelen tot 1952.

1979. 7e Jeugd Spartakiade

1989. Spartakiade Albanië 1994. Spartakiade Albanië

Spartakiade 1965

IFNI was een Spaanse enclave aan de kust van Marokko.

Dia del sello 1964

Dag van de Postzegel 1964. Een mooi beeld van een achtervolging.

1970. 20ste Wielerronde van Bulgarije

Mooie afstempelingen van een Italiaanse en een Franse koers. Respectievelijk 1973 en 1977.

Wielersport Duitsland 1978, België 1982 en Albanië 1983.

1977. Het grootste Mountainbike evenement in Slovenië.

SRB honderd jaar 1883-1983 Fiets- en Motorrijders Bond Zürich.

1984, 1985. 64 ste en 65 ste Ronde van Catalonië

1986. Ronde van Roemenië

1990. Goodwill Games

De Goodwill Games waren een internationaal sporttoernooi. Ze werden om de vier jaar gehouden, van 1986 tot 2001. Er werden zowel zomerspelen als (eenmalig) winterspelen gehouden. Tijdens de Goodwill Games sneuvelden een aantal wereldrecords.De spelen waren een initiatief van de Amerikaanse mediamagnaat Ted Turner, in reactie op de politieke boycots van de Olympische Spelen. In 1980 werden de Spelen geboycot door de VS en een reeks andere landen, in protest tegen de invasie van Afghanistan door de Sovjet-Unie in 1979. Vervolgens werden de Olympische Spelen in Los Angeles vier jaar later geboycot door de Sovjet-Unie en haar bondgenoten.

De Goodwill Games gingen door toen de Sovjet-Unie in een aantal onafhankelijke landen uiteen viel. Het doel was niet langer om sporters aan beide kanten van het IJzeren Gordijn bij elkaar te brengen, maar om geld in te zamelen voor UNICEF en andere organisaties gericht op kinderen. Voor veel atleten was vooral het hoge prijzengeld de reden om deel te nemen.

De eerste Goodwill Games vonden plaats in Moskou in 1986. Het toernooi omvatte 182 takken van sport en er deden ruim 3000 atleten uit 79 landen mee. Na 2001 werden er geen Goodwill Games meer georganiseerd.

1994. Ronde van Roemenië

1996. Ronde van Slowakije

De Ronde van Slowakije is een etappe-koers in Slowakije. De Ronde werd voor het eerst georganiseerd in 1954. Sinds 2005 maakt de Ronde deel uit van de UCI Europe Tour.

1996. Ronde van Denemarken

De Ronde van Denemarken is een meerdaagse wielerwedstrijd die jaarlijks wordt verreden. De wedstrijd maakt onderdeel uit van de UCI Europe Tour. Vanwege het vlakke Deense landschap is de wedstrijd vooral het domein van de sprinters en tijdrijders. De eerste editie van de wedstrijd, die tegenwoordig in augustus wordt verreden, vond plaats in 1985, waarna de wedstrijd viermaal werd georganiseerd.

Sinds 1995 is ze niet meer van de kalender weggeweest en sinds 2005 maakt ze deel uit van het Europese continentale circuit.

2010. Zesdaagse Ronde van Denemarken

2002. Belgisch kampioenschap Veldrijden

Het Belgisch Kampioenschap Veldrijden wordt reeds gehouden sinds 1910. Vanaf 1921 wordt het kampioenschap jaarlijks gehouden (enkel onderbroken in 1940 omwille van de 2e Wereldoorlog). Het kampioenschap wordt georganiseerd door de KBWB. Roland Liboton is recordhouder met 10 opeenvolgende Belgische kampioenschapstitels.

2002. De 100e Parijs – Roubaix

Parijs-Roubaix is een eendaagse wielerwedstrijd die elk voorjaar wordt verreden in het noorden van Frankrijk. De wielerwedstrijd is een van de vijf wielerklassiekers. De wedstrijd staat bekend als de “Hel van het Noorden” , omdat een belangrijk deel van de koers wordt verreden over de kasseistroken die karakteristiek zijn voor dit gebied. De omschrijving “Hel van het Noorden” werd het eerst in 1919 gebruikt door een journalist die de eerste editie na de 1e Wereldoorlog volgde en diep onder de indruk was van de oorlogsverwoestingen in Noord-Frankrijk. Afhankelijk van de weersomstandigheden zijn deze stroken ofwel stoffig, ofwel uiterst glad. Veel renners beschouwen Parijs-Roubaix als de belangrijkste eendaagse wedstrijd van het jaar naast de Ronde van Vlaanderen.

Tot zover onze fietslatelistische tocht door het continent Europa. Met fietsgroeten van Jan de Fietslatelist.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
ThematischNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (1 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Jan van Tellingen noemt zich 'fietslatelist' omdat hij tegenwoordig alleen nog maar fietsgerelateerde postzegels spaart en erover schrijft op fietsminiatuur.punt.nl.

Tags bij dit artikel

Reacties (1)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)