Auteurs Postzegelblog

Postzegelblog heeft een aantal vaste auteurs, je vindt ze hieronder.

We zijn echter altijd op zoek naar versterking van het team. Dus heb je interesse om regelmatig te schrijven of heb je gewoon maar voor één keer een artikel, neem dan even contact op. Heb je al een artikel, dan kun je dit ook meteen insturen (zie Artikel insturen).

Jos Boon Toon Oomens
Ton Cornet Jacqueline van der Pas
John Dehé Franc Rossi
Bate Hylkema Rob Smit
Cees Janssen Jan van Tellingen
Yvonne Kruse Kees Verhulst
Philip Levert Lia Vieveen
 Hans van Muiswinkel  Hero Wit

 

Bate Hylkema

Ik ben Bate Hylkema, geboren op 26 september 1937 en ik woon in het Friese Beetsterzwaag. Ik schrijf al vanaf 1980 artikelen voor het bulletin van de ‘Vereniging Voor het Kind & Maximafilie’. Verder ben ik in het verleden ook medewerker geweest van ‘Postzegel Revue’ (1996 – 1999) en ‘Mijn Stokpaardje’ (2000 – 2001). Tussen 2004 en 2009 heb ik enkele artikelen voor het maandblad Filatelie geschreven. Ik schrijf vanaf de start van Postzegelblog elke zondag een column waarin ik op zoek ga naar het verhaal achter een postzegel. Hier vind je al mijn artikelen.

 

Cees Janssen

Wie achter Cees Janssen zit? Een postzegelverzamelaar vanaf zijn 8ste levensjaar (geboren als Steenbok in 1944) en met een korte onderbreking ook volop bezig in de organisatie van enkele postzegelverenigingen. De laatste ongeveer 20 jaar actief geweest bij TNT Post (daarvóór PTT en TPG Post) bij de afdelingen Zegelwaarden en Filatelie, later Marketing Consumentenmarkt. Daarbij dus heel veel te maken gehad met de nieuwe Nederlandse postzegels en ook wel met poststempels. Veel geschreven, zoals het blad Pro-Fil en de teksten voor o.a. de nieuwsbulletins en de postzegelmapjes. Nu met pensioen en nog altijd bezig met de inventarisatie van de Nederlandse poststempels tot en met eind 1979. Stempelafdrukken vormen mijn grootste aandachtsgebied. Deel 1 van het Handboek Nederlandse Poststempels is in 2004 verschenen op CD-ROM en ging over de stempels van de periode 1865 tot 1900. Nu is de periode van 1900 tot 1980 aan de beurt, een gigantisch werk, omdat vanaf 1915 eigenlijk nooit een echte inventarisatie is gemaakt van de Nederlandse stempels. In mijn bijdragen voor Postzegelblog breng ik van allerlei zaken rond de postzegels en stempels onder de aandacht . Ik vind het prettig als het geen eenzijdig gebeuren is en dat jullie reageren. Hier vind je mijn artikelen.

Hero Wit

Graag neem ik jullie mee in mijn journalistieke loopbaan: van Het Nieuwsblad in Hoogezand-Sappemeer, via Tubantia/Enschede, het Nieuwsblad van het Noorden/Groningen, de GPD/Den Haag, Defensie Voorlichting/Den Haag, en uiteindelijk terug (en daar ook eindigend) naar de GPD. De eerste postzegelrubriek verscheen in Tubantia, hoewel nog heel summier. Volgens de hoofdredacteur maakte je eigenlijk reclame voor postzegels en voor de handel. Reclame maken op tekstpagina’s was toen nog uit den boze. Zelfs tekst op een wielertrui moest toen nog worden weggeretoucheerd. In de loop der jaren kwam de (wekelijkse) rubriek ook in tal van andere GPD-bladen en dat is tot op de dag van vandaag zo gebleven. In mijn bijdragen aan de blog richt ik mij voornamelijk op thema’s/motieven. Hier vind je al mijn artikelen.

Rob Smit

Rob Smit, Eigenaar PostzegelblogMijn naam is Rob Smit, geboren in 1961 en in 1983 oprichter en nog steeds eigenaar van postzegelhandel PostBeeld. Inmiddels heeft mijn bedrijf twee winkels (Haarlem en Rotterdam), een zeer uitgebreide webwinkel (PostBeeld.nl), een gratis online wereldcatalogus (Freestampcatalogue.nl) en zo’n 25 medewerkers in dienst. Vanaf januari 2013 is PostBeeld tevens eigenaar van postzegelblog.
Ik ben dagelijks beroepsmatig bezig met postzegels, naast algehele leiding houd ik mij bezig met inkoop van collecties en spring verder bij waar het maar nodig is. Buiten mijn eigen bedrijf ben ik bestuurslid bij de NVPH en voorzitter van de NVPH cataloguscommissie. Hier vind je al mijn artikelen.

John Dehé

John Dehé

Ik ben John Dehé (1948), gepensioneerd, grootvader, voorzitter van de Purmerender Postzegel Ruilclub, clubbladredacteur van de Zaanse Posthoorn. Vroeger verdiende ik mijn brood als leraar Nederlands op een middelbare school in Purmerend.
Voor de bladen van Purmerend en De Posthoorn schrijf ik al jaren stukjes, vooral over oude brieven uit en naar deze regio. Voor het Maandblad Filatelie verzorg ik de rubriek Wij Lazen voor U.
Ik verzamel zowel thematisch als posthistorisch en heb twee verzamelgebieden: de geschiedenis van Zaanstreek/ Waterland én de geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog. Over dat laatste onderwerp verscheen december 2014 een boek dat ik samen met Fons Simons schreef: ‘Een zaak van landsbelang- Nederlandse postcensuur in de Eerste Wereldoorlog’.
Op mijn website (www.johndehe.nl) is meer informatie te vinden. Hier vind je mijn artikelen.

Toon Oomens

Ik ben Toon Oomens, geboren in 1941. Ik heb bijna 30 jaar gewerkt voor een groot chemisch bedrijf in Terneuzen, voornamelijk bij onderzoek en ontwikkeling. Ik heb (samen met mijn vrouw) 2 kinderen gekregen die al lang het huis weer uit zijn: een jongen die nu in de “computers” zit en een dochter die nu in het “onderwijs” zit. Postzegels verzamel ik al vanaf mijn jeugd. Eerst een tijdje met traditionele landenverzamelingen, later meer met thematische onderwerpen en andere filatelistische elementen. Ik ben een fervente voorstander van internet als communicatiemiddel. Vandaar dat ik verscheidene websites heb gemaakt die (bijna allemaal) over postzegels gaan. Ik ben de jeugdleider van de Stamp Kids Club, de on-line jeugdclub van postzegelverzamelaars, als onderdeel van JeugdFilatelie Nederland (JFN). Daarenboven verzorg ik ook het verenigingsblad van Postzegelvereniging Zeeuwsch-Vlaanderen. Ik schrijf voor Postzegelblog over uiteenlopende onderwerpen en reken daarbij op veel reacties. Mijn artikelen vind je hier.

Philip Levert

Ik ben Kick Levert, ingenieur, en verzamelaar van diverse zaken waaronder postzegels. Gehuwd, twee kinderen, twee kleinkinderen. Voor de liefhebberij schrijf ik vanaf mijn vroege jeugd korte stukjes, soms artikelen over technisch zaken. Over postzegels en wat daarbij behoort schrijf ik maandelijks een stukje sinds ca 1987 (weet het niet meer zo precies) in het blad van Postzegelvereniging Haarlemmermeer, de meeste blogs die u her tegenkomt hebben daar eerder in gestaan. Heb ook wel eens over postzegels geschreven in andere bladen, daaronder Filatelie. De meeste van deze stukjes hebben de geschiedenis als achtergrond wat dat heeft nu eenmaal mijn persoonlijke interesse, en de interesse van veel lezers. Ook heb ik veel gereisd en wie verre reizen maakt, kan veel verhalen. Postzegels spaar ik sinds mijn vroege jeugd op de lagere school. Nog steeds spaar ik landen en daarnaast luchtpost. Ik hoop dat de lezers mijn blogs op prijs stellen, voor kritiek sta ik altijd open. Hier vind je mijn artikelen.

Hans van Muiswinkel

Hans van MuiswinkelDe 74-jarige auteur is voorzitter van de Vereniging van Postzegelverzamelaars “Delft”. In het maandelijkse orgaan ‘Filadelfia’ dat die vereniging uitgeeft, is een krappe ruimte beschikbaar voor een column, waarin hij zo’n 250 woorden kwijt kan. Die cursiefjes gaan over van alles en nog wat als het maar, zijdelings of rechtstreeks, met de filatelie te maken heeft.
Sommige van die stukjes vindt u, al dan niet aangevuld door de redactie, hier terug en 84 er van gaf ik uit in een boekje ‘Postzegeltaal’. Van Maria Sjarapova tot Gerrit Zalm, van Michiel de Ruyter tot Michelangelo, van Monroe tot Brando, van Darwin tot Tarzan, van de Dodo tot het Higgs-deeltje. U vindt het allemaal in dat boekje: ‘Postzegeltaal’. Hier vind je mijn artikelen.

Franc Rossi

Hallo, even voorstellen. Ik ben Franc Rossi en ben geboren in 1948. Ik ben gehuwd en heb 2 kinderen en 4 kleinzoons. Al sinds de lagere school ben ik met postzegels in de weer. Wel zijn er vaak periodes geweest dat het wat stil lag maar sinds mijn FPU pensionering, 1 december 2011, ben ik er weer volop mee bezig en steeds frequenter bezoeker van Postzegelblog.
Ik verzamel van alles maar diverse tandingen, plaatfouten, watermerken etc. zijn niet mijn specialiteit, daarentegen hebben de afbeeldingen op postzegels mij altijd al gefascineerd. Via de bibliotheek in mijn beginjaren en later met een encyclopedie menig uurtje doorgebracht maar het zoeken werd lang niet altijd beloond. Sinds het internet is het wel een stuk eenvoudiger geworden om mijn nieuwsgierigheid te bevredigen en zo heb ik ook Postzegelblog ontdekt. Mijn artikelen vind je hier.

Yvonne Kruse

Pas toen ik, Yvonne Kruse, 25 jaar geleden mijn man ging assisteren op de drukke beurzen van de ZHPV in Zoetermeer, Leidschendam en Den Haag verdween voor mij het stoffige imago van de filatelie en mijn enthousiasme sloeg over in een ware verslaving. Ik heb inmiddels vijf verzamelingen. Een van hen: ”TEKENS, TALEN EN VERHALEN, Het Europese Boek”, is een onuitputtelijke bron voor het schrijven van stukjes in de hoop iets van mijn liefde voor filatelie op u over te brengen. Mijn andere hobbies zijn schrijven en lezen, dus dat is een mooie combinatie. Nog even voor de sceptici onder u: filatelie lééft: onze beurzen lopen nog steeds als een trein. Mijn artikelen vind je hier.

Ton Cornet

Ton CornetMag ik mij even voorstellen: ik ben Ton Cornet, geboren juni 1938 en na mijn middelbare school en opleiding aan de Amsterdamse Grafische School ben ik altijd werkzaam geweest in grafische bedrijven. Als 7-jarige ben ik begonnen met het verzamelen van postzegels en in 1977 kwam ik in contact met de Filatelistische Motiefgroep ‘Papier&Druk’-Nederland, waar ik verschillende bestuursfuncties vervulde, waaronder die van voorzitter.
Al een kleine twintig jaar maak ik samen met een paar trouwe leden het verenigingsblad ‘Druk Doende’, meestal in een omvang van 48 pagina’s A5. Met mijn achtergrond en het thema van de vereniging ben ik altijd op zoek naar artikeltjes waarbij het grafische vak om de hoek komt kijken. Niet te min lees ik ook erg veel artikeltjes die niet over druktechnische kanten gaan. Hier vind je mijn artikelen.

Kees Verhulst

Kees Verhulst is de naam en mijn bouwjaar is 1966. In het dagelijks leven werk ik voor de Rijksoverheid en in deze soms roerige tijden bevalt mij dit prima. Mijn interesse in de filatelie gaat met name uit naar de moderne poststempels vanaf ca 1980. Toen ben ik gestart met het verzamelen van postzegels die in die tijd regelmatig op de post waren geplakt. Ja, ook ik ben begonnen met afweken en afstomen boven een fluitketel. De moderne filatelie is anders. Meer kant en klaar producten en minder spontane “echt gelopen” stukken. In mijn blogs hou ik u op de hoogte van nieuwe poststempels en weetjes daarover. Voor de historische stempels moet u bij Cees Jansen zijn. Mijn artikelen staan hier.

Lia Vieveen

Wie ik ben? Lia Vieveen, geboren in 1969. Getrouwd en moeder van 3 prachtige kinderen (1 meisje en 2 jongens). Al vroeg in aanraking gekomen met postzegels verzamelen. Het was mijn vaders enige hobby! Ooit mijn werkzame leven begonnen bij Nutricia en daarna heel wat jaren bij TNT Post gewerkt. Daar veel kennis en ervaring opgebouwd over marketing, communicatie en internet. Dat laatste, internet, is duidelijk één van mijn passies. Kennis en kunde delen via dit prachtige kanaal! Sinds september 2007 heb ik mijn eigen bedrijfje: VieveLia. Als mede-oprichter en van 2008 t/m 2012 ook eigenaar van de Postzegelblog heb samen met de andere auteurs geprobeerd de Postzegelblog tot een nog groter succes te maken. Per 1 januari 2013 heeft Rob Smit van Postbeeld dit stokje van mij overnomen.

Jacqueline van der Pas

Als je zo nu en dan een stukje schrijft, zul je je ook moeten voorstellen. Goed, ik ben Jacqueline van der Pas. Ik heb een man en twee kids. Een zoon van 19 en een dochter van 14. Een passie voor postzegels heb ik niet. In een ver verleden wel. In mijn jeugd spaarde ik fanatiek postzegels en mijn familie ook. Voor mij. Regelmatig lag de badkamer vol met drogende, afgeweekte postzegels. Ik was lid van een postzegelvereniging en zat zelfs in de een of andere commissie. Veilingen vond ik geweldig. Ergens is dat alles gestopt. Ik vermoed zo rond mijn puberteit. Toen werden andere dingen belangrijker. Mijn interesse voor postzegels is wel altijd gebleven. Wat mij fascineert, is dat er van de meeste alledaagse dingen en gebeurtenissen wel één of meer postzegels te vinden zijn. Of het nu gaat om heden of verleden. Er is altijd wel een postzegel die past bij een verhaal. En schrijven dat is mijn passie. Een goede combi dus, tussen oude en nieuwe passie. Hier vind je al mijn artikelen.

Jan van Tellingen

Ik ben Jan van Tellingen en kom uit het bouwjaar 1946. Na een 46-jarig arbeidzaam leven kijk ik sinds juli 2009 met grote tevredenheid terug op mijn carrière, waarvan ik me de laatste 40 jaren, met hart en ziel, heb ingezet voor de Nederlandse politie. Mijn passie ligt bij het fietsen. Tegenwoordig ook vele kilometers met mijn vrouw, maar zeker de meeste kilometers per seizoen op de racefiets met de clubmaten van de RTC Duurstede. Ooit eens begonnen met het verzamelen van postzegels. Alles een keertje weggegeven omdat je denkt dat het niet meer iets voor jou is. Begin jaren 80 in de wintermaanden opnieuw begonnen met het verzamelen van postzegels, maar alleen fiets-gerelateerd. Sindsdien noem ik mezelf dan ook “fietslatelist”. De reeds gepubliceerde artikelen getuige daarvan. Ik hoop nog menigmaal fietslatelistisch van me te laten horen. Mijn artikelen staan hier.

Joos Boon (inactief)

Mijn naam is Jos Boon. Geboren op 13 juni 1948 als de 16.500ste inwoner van Naaldwijk. De overige informatie over mij is vrijwel identiek aan die van de andere medewerkers van Postzegelblog. Getrouwd, 2 kinderen, rond de 65 en van jongs af aan bezig met postzegels. Mijn werkzame leven is gevuld geweest met het leiding geven aan organisaties betrokken bij de handel en productie van levensmiddelen. Mijn verzamelinteresse omvat alle zaken die te maken hebben met postale aangelegenheden met Westland en Hoek van Holland (tot 1914 hoorde dat ook bij Westland). Het heeft mij in hoge mate verwonderd hoeveel er te zeggen/te vertellen is over het verzamelen van postzegels in je eigen regio. Hier vind je mijn artikelen.