Herinneringen aan de Eerste Wereldoorlog in België (deel 1) - Postzegelblog

Herinneringen aan de Eerste Wereldoorlog in België (deel 1)

0

1In juli 1931 vond te Brussel een tentoonstelling plaats georganiseerd door de ´Club Royal Philatélique des Invalides de Guerre´. Dat volgens de Belgische postzegelcatalogus. Maar wat betekenden de letters O.N.O.G en O.N.I.G. ofwel N.W.O.W. en N.W.O.I.?


Untitled-2
Met een beetje speurwerk op internet kwam ik er achter, dat op 11 oktober 1919 het Belgische Parlement ingestemd had met de Wet die het Nationaal Werk van Oorlogsinvaliden (N.W.O.I.) materieel en moreel bij moest staan. Dit kon worden bereikt door de invaliden zoveel als mogelijk was een opleiding te geven dat zij bepaalde en voor hen geschikte beroepen zouden kunnen uitoefenen. Zo konden die invaliden hun plaats in de maatschappij behouden. In feite was het de voortzetting van het werk dat in 1914 was opgericht door prinses De Merode. Haar doelstelling was te zorgen voor de verminkten die door de Duitsers waren achtergelaten in de noodhospitalen. Het werk werd uitgebreid op verzoek van de Belgische regering in ballingschap voor de gewonden die verzorgd werden in de Franse hospitalen. Het N.W.O.W. hield zich bezig met de wezen van burgers die waren omgekomen door oorlogshandelingen en de weduwen van gesneuvelde militairen.
Untitled-3Op de postzegel is de Belgische Prins Leopold III afgebeeld in het uniform van een korporaal van het 12de linieregiment. Waarom de prins in zo´n eenvoudig uniform is vereeuwigd is niet duidelijk maar kan te maken hebben met het idee, om de prins dichter bij het volk te laten staan. De postzegel was niet los verkrijgbaar maar uitsluitend in een blokje.4En verzamelaars konden het blokje alleen kopen via inschrijving van 18 tot en met 22 juli 1931. In totaal werden 59.224 blokken verkocht. Daarvan is een aantal verscheurd omdat enkele uitgevers van postzegelalbums in het voordrukalbum zowel het blokje als een losse postzegels daaruit hadden opgenomen….

5

Overigens vertoonde het blokje in mijn verzameling nog een kleine druktoevalligheid in de vorm van een horizontaal streepje door de eerste letter E van België.

6

De verkochte blokjes werden veelal voorzien van een afdruk van een bijzonder poststempel van de postzegeltentoonstelling. Dat niet altijd correct werd gestempeld bewijst onderstaand fragment.

7

Het blokje lag ´kopstaand´ in het stapeltje en daardoor ging het mis. In deel 2 andere Belgische postzegels die vóór de Tweede Wereldoorlog zijn uitgegeven met ´herinneringen´ aan de Eerste Wereldoorlog.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch België Eerste Wereldoorlog Tweede wereldoorlogNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (3 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)