PostNL haalt alle stempels terug van postagentschappen - Postzegelblog

PostNL haalt alle stempels terug van postagentschappen

18

filatelie_735106105Vanaf 1 januari 2017 haalt PostNL alle poststempels terug. In een artikel van 15 december schreven al over de dagstempel die komend jaar zal worden teruggetrokken . PostNL bracht kort geleden een persbericht hierover naar buiten met aanvullende  informatie.

Het verzamelaarscollectief – de Collectclub – van PostNL levert vanaf deze 1 januari als enige nog gestempelde postzegels met het stempel ‘Den Haag – Collectclub’. Op de verschillende sorteerpunten wordt alleen nog gebruik gemaakt van de metalen rolstempels.

Speciaal voor verzamelaars worden bijzondere poststempels, gelegenheidsstempels en eerstedagafstempelingen nog wel gevoerd. De reguliere dagtekenstempels komen geheel te vervallen.

“Voor verzamelaars gaat er een traditie verloren,” vertelt Martijn Bulterman, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Postzegelhandelaren. “Door de digitalisering verdwijnen de rondstempels en kan de herkomst van een brief niet meer worden herleid. Een zoektocht die vaak wordt gekoesterd door de verzamelaar, maar ook wel wordt gebruikt voor forensisch onderzoek. Zo verraadt een poststempel de locatie van de verzender en de datum van verzending. Er is een kleine doch levende handel in stempels en er worden zelfs vervalste stempels aangetroffen! Na het verdwijnen van de puntstempels en de Langebalkstempels, is dit de laatste poststempel die PostNL nu bijna geheel laat verdwijnen.”

Puntstempels en kleinrondstempels

Puntstempel

Puntstempel

kleinrondstempel

Kleinrondstempel

Het eerste kleinrondstempel werd in april 1877 uitgereikt aan postkantoren. Het kleinrondstempel werd naast de postzegel geplaatst om voor de ontvanger van de envelop duidelijk aan te geven op welke datum en hoe laat deze was verstuurd. Op een envelop mocht het kleinrondstempel niet worden gebruikt om de postzegel te ‘ontwaarden’, daartoe gebruikte men tot 15 juni 1893 de puntstempel. In totaal zijn 1649 verschillende kleinrondstempels bekend, waarbij de verschillende typen stempels van één postkantoor niet zijn meegerekend.

Aankomsttijd in de stempel

Als een brief op een postkantoor binnenkwam, werd op de achterkant een kleinrondstempel geplaatst bij wijze van aankomststempel. Bij de toename van de hoeveelheid post werd het aankomststempel in 1911 afgeschaft voor briefkaarten en in 1921 voor alle andere poststukken, met uitzondering van expresse stukken. Vanaf 1 januari 2017 worden alle poststempels afgeschaft. Oorzaak is ditmaal de afname van het aantal briefkaarten en poststukken.

Afstempelingen eerstedagenvelop

fdc_743_decemberzegels_5_zegels

Eerstedagenveloppen behouden de eerstedagafstempeling en blijven daarmee een geliefd object voor verzamelaars. Op het ontvangen van alle eerstedagenveloppen kunnen verzamelaars zich abonneren, de eerstedagenvelop is ook los verkrijgbaar.

Over NVPH

De NVPH is de vakorganisatie voor de beroepspostzegelhandel in Nederland. De Nederlandse Vereniging van Postzegelhandelaren is in 1928 opgericht. Jaarlijks geeft de NVPH de postzegelcatalogus uit en ontwerpt, in samenwerking met PostNL, zo’n twintig verschillende eerstedagenveloppen. De NVPH heeft 117 leden.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
KleinrondstempelsNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (1 stemmen, gemiddeld: 4,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (18) Schrijf een reactie

 • Lars op 29 december 2016 om 16:00

  “Voor verzamelaars gaat er een traditie verloren”
  Nou nou, niet overdrijven. Hoe vaak werden die grote lelijke PostNL-stempels nog gebruikt? Ik werk al anderhalf jaar als sorteerder bij PostNL en ik ben nog nooit één poststuk tegengekomen dat hiermee gestempeld was!

 • Prins op 30 december 2016 om 12:41

  Er wordt natuurlijk wel een traditie afgeschaft, ook al, @Lars, neem je die vanuit jouw persoonlijke werksituatie, hoe dicht bij de bron ook, niet waar.

  Tot de dag van vandaag (en wellicht ook nog in 2017) staat in de aanwijzingen die de track-and-trace-stroken-machine geeft aan de medewerker van het postkantoor, als je een pakket of aangetekende brief aanbiedt dat met postzegels voorgefrankeerd is, dat de postzegels met het kantoorstempel afgestempeld moeten worden.
  Dat betekent dat tot en met 2016 in de pakketpost en de aangetekende brieven wel PostNL-stempels voorkomen, namelijk op de voorgefrankeerd aangeboden stukken.
  Voor mensen die echt gelopen stukken verzamelen, verdwijnt dus dit deel van de traditie wel.

  Ook voor maximumkaart-verzamelaars verdwijnt ook een traditie. Zij zoeken ansichtkaarten die passen bij de afbeeldingen op nieuwe postzegels (bijvoorbeeld een ansichtkaart van de Urker vuurtoren bij Mooi Nederland Urk van 2016) en stempelen dan de kaart met zegel op de voorzijde op de eerste dag van uitgifte met een poststempel dat in de desbetreffende plaats (hier Urk) gebruikt wordt. Dat gaat nu niet meer, weg jarenlange traditie voor deze verzamelaars.

  Voor beide genoemde voorbeelden zijn er verenigingen: “Po & Po” voor de echt gelopen poststukken en “Kinderpostzegels en Maximafilie” voor de maximumkaarten.

 • BrieffiesWF op 30 december 2016 om 17:18

  Ach ja, de modernisering zullen we maar zeggen…. Toch vind ik het een opmerkelijke stap: zonder poespas alle stempels die Nederland nu kent terug te roepen. Het zou me niet verbazen als PostNL op een gegeven ogenblik toch weer schoorvoetend van deze draconische maatregel terugkomt: er is nu immers niemand meer die *redelijk* objectief de datum kan vaststellen d.m.v. een stempel: ik denk dan bijv. aan aangetekend materiaal (eindexamens!), maar ook aan brieven/documenten die gebruikt worden in rechtbanken, gemeentes en andere overheidsorganen. Daarnaast kan de afschaffing problematisch zijn voor contacten met het buitenland, die soms nog een dagtekenstempel verplicht stellen op bepaalde documenten. We zullen mettertijd zien of een stempelloos Nederland ieders zegen geniet…

 • Dick op 11 januari 2017 om 17:29

  een respectloze middelvinger van postnl naar elke verzamelaar van in het postverkeer gebruikte postzegels. Houdt dan in elke regio tenminste een stempelloket aan met een echt stempel!

  Ik wil nu graag mijn geld terug en ermee stoppen, maar dat zal voor postnl “technisch” onmogelijk zijn. Stopt allen met nieuwe uitgiften kopen en stap over op DHL!

 • aadb op 13 januari 2017 om 11:11

  KIjk op facebook bij spaarpostzegel en zie hoe Postnl onze mooie hobby om zeep helpt kom in actie en laat aan Postnl weten met voorbeelden wat je ervan vind .
  In sommige locaties zijn er nog stempels ook hier faalt Postnl in dit geval gelukkig en kon ik nog wat pakketten laten voorzien van een stempel .
  Wat heeft het nog voor zin als je mooie vol trots door Postnl gepresenteerde zegels ziet vernietigen door een pennenstreek,ook al geconstateerd met vette viltstift .Komt men op de presentatie dag in Barneveld met een interessante uitgave kippen te voorschijn worden ze dus alleen maar uitgegeven om nooit te gebruiken Van de de branche vereniging NVPH zwijgt men nog steeds in alle talen ook hier vragen de leden zich af waarom er geen enkele reactie komt .Kortom laat u stem horen door Postnl/collectclub en de NVPH te mailen wat u er van vind !!!

 • frans op 7 februari 2017 om 17:53

  Er zijn in dit land 1,2 miljoen verzamelaars. PTT post geeft jaarlijks
  tussen de 100 en 150 zegels uit met een oplage van gemiddeld 250.000 stuks.
  Globaal de helft daarvan wordt gekocht door verzamelaars die gestempeld verzamelen.
  Een simpele rekensom maakt duidelijk dat PTT-post als deze verzamelaars
  allemaal moeten stoppen bij gebrek aan rondgestempelde zegels er een omzet
  verlies optreedt van tussen 11 en 17 miljoen euro. De maatregel betekent ook dat op de postkantoren tijdverlies optreedt. Op de aangetekende brief die ik ontving zitten 11 zegels. Deze stuk voor stuk met de pen met een kruis ongeldig maken kost al gauw een kleine minuut. Het met een groot rond stempel afstempelen kost 15 tot 20 seconden. Van
  enige winst is dus geen sprake.

  Ik stel voor u alle verzamelaars contact opnemen met de PTT post. De verantwoordelijk directeur is A. van Bijnen. Zijn nummer is: 088-8687881
  Ik hoop dat heel veel mensen dit doen. Zo je klanten behandelen want verzamelaars zijn klanten! is een schade

 • Lars op 8 februari 2017 om 11:33

  1,2 miljoen? Waar haalt u dat cijfer vandaan? Van “PTT Post”?

 • frans op 8 februari 2017 om 13:32

  is het laatste gepubliceerde cijfer door PTT post; de oplage van velletjes is momenteel 250.000 stuks, die worden allemaal verkocht ondanks het feit dat ze in bijna alle postkantoren niet verkrijgbaar zijn; postnl heeft vanochtend namens de directie contact met mij gezocht; er wordt gewerkt aan een oplossing zegt mij; ik ben benieuwd en volg het op de voet.

 • Lars op 8 februari 2017 om 14:35

  Dat zal dan nog wel een cijfer uit 1980 zijn… Anno 2017 zou ik al verbaasd zijn als er nog 0,12 miljoen zijn.
  Oplagen zijn de afgelopen jaren flink naar beneden gegaan. Dit jaar zitten de kippen op 135.000, Mooi Nederland op 48.000 en de komende Europazegels op 62.000 velletjes.
  Vergeet niet dat bij deze aantallen ook de velletjes worden meegeteld die gebruikt worden voor FDC’s, mapjes, etc.
  Tot zover ik weet weigert PostNL(!) cijfers te geven over de verschillende verkochte aantallen via postkantoor, online via Collect Club, via abonnementen of via producten als FDC’s.
  Ik neem aan dat PostNL(!) kijkt naar de verkochte aantallen van het jaar ervoor en daar de nieuwe oplagen op baseert.
  Ik denk ook dat de oplagen lager worden vanwege de “persoonlijke” postzegels die sinds een aantal jaren op de postkantoren worden verkocht. Dit gaat ten koste van het gebruik van de zegels uit het officiële uitgifteprogramma. Iets wat ik erg jammer vind.
  Op mijn werk in een PostNL(!) sorteercentrum zie ik dat deze “persoonlijke” postzegels meer gebruikt worden dan de zegels uit de velletjes van 10 verschillende uit het uitgifteprogramma.

 • frans op 8 februari 2017 om 17:17

  Hallo Lars, ik weet niet van wanneer dit cijfer is; maar oplage cijfers van velletjes zijn vooral lager omdat ze bij de meeste postkantoren bewust niet verkrijgbaar zijn…PTT laat dus geld liggen… het aantal verzamelaars ken ik niet wat ik wel weet dat het op ebay.nl postzegels een van drukste zoekopdrachten is en er ca. 125.000 lots omgaan per aanbiedingstijdstip op ebay.com is dat ca. 11 tot 15 miljoen waarvan 30% ook echt in een keer wordt verkocht weet ik uit ervaring. Het staat daarmee in de top 5..!Postzegels leven dus nog altijd al doet de PTT haar best het verzamelen te ontmoedigen…

 • Heleen op 15 februari 2017 om 01:07

  Ik vind het hartstikke zonde, en ook niet nodig. Zo duur zijn stempels niet (in de oplage die PostNL had). En wat is er mis met een gewone datumstempel?
  Iemand suggereerde in de reakties al om over te gaan op DHL. Ik denk dat ik dat ook ga doen, als PostNL deze stempel-ban niet intrekt. Ik verstuurde het afgelopen jaar met enige regelmaat pakketjes naar binnen- en buitenland, en beplakte die met verschillende, mooie postzegels. Vaak zelfs met meer porto dan nodig, als ’t maar mooi is. Waar ik de ontvangers – ook postzegelliefhebbers – altijd blij mee maakte.
  Binnenkort verstuur ik m’n eerste pakket van dit jaar. We zullen zien wat er gebeurt. Als PostNL de medewerkers dwingt om de postzegels met pen of viltstift te verlelijken (en te ontwaarden), dan hoeft het voor mij niet meer. Dan zijn ze mij kwijt als vaste klant. Want dan kan het net zo goed zonder postzegels, en stap ik over op een andere pakketvervoerder.

 • Dick op 22 februari 2017 om 16:15

  Gaat verantwoordelijk directeur A. van Bijnen iets doen met ons aan duidelijkheid niets te wensen overlaten verzoek? Zijn nummer is: 088-8687881

 • Pieter op 23 februari 2017 om 09:46

  Voor mij hetzelfde. Ik maak mijn voorraad bijzondere zegels nu op door ze op de gewone briefpost te plakken. Daarna houd ik geen filatelistische voorraad meer aan die ik gebruikte voor pakketten en aangetekenden, en stap eventueel over naar het goedkopere DHL.

 • René Hillesum op 23 februari 2017 om 14:37

  HOT NEWS!

  STEMPELS KOMEN TERUG.
  ZIE http://WWW.FILATELIE.NU

 • aadb op 23 februari 2017 om 14:58

  Kijk dat is mooi de actie geeft een reactie in positieve zin ..

 • frans op 23 februari 2017 om 15:18

  Dat is goed nieuws ik heb de directie ervoor platgebeld… alleen het persbericht zie ik nog niet terug op de site van post.nl en betekent dit dat op alle postkantoren de stempels terug waar je iets aangetekend kan versturen?
  Frans

 • Lars op 23 februari 2017 om 15:30

  Goed nieuws inderdaad.
  Hopelijk komen ze nu met normale stempels zoals vroeger en niet meer met van die grote lelijke dikke PostNL-stempels.

 • aadb op 23 februari 2017 om 15:37

  @Lars ik zag bij een eerdere bijdrage dat je haast geen stempels meer ziet!

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)