Heropening Amerikaanse ambassade (John Adams) - Postzegelblog

Heropening Amerikaanse ambassade (John Adams)

4

Op 26 maart jl. werd de nieuwe Amerikaanse ambassade in Wassenaar officieel geopend. Ambassadeur Peter Hoekstra knipte samen met een groot aantal bobo’s het rode lint door voor het gebouw. De oude locatie was in Den Haag aan de Lange Voorhout, maar het gebouw was slecht te beveiligen. Het nieuwe adres is John Adamspark 1. Maar wie is John Adams? En wat heeft hij voor Amerika betekent? En wat is zijn relatie met Nederland?

John Adams

John Adams is geboren in Quincy (Mass) op 30 oktober 1735 en overleed in Quincy op 4 juli 1826.

John trouwde in 1764 met Abigail Smith en kreeg zes kinderen (twee ervan overleden jong). Als eerste Amerikaanse ambassadeur bezocht hij de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden van 1782 tot 1788. Hij vroeg politieke en financiële steun voor de Amerikaanse opstand tegen de Engelsen. Uiteindelijk leidde deze onderhandelingen tot diplomatieke banden tussen de Republiek en de Verenigde Staten. Na het tekenen van de vrede tussen de Verenigde Staten en Engeland in 1783, werd Adams de eerste gezant in Londen (1785), met Den Haag als tweede post.
Na George Washington (eerste president) won John Adams de volgende verkiezing en werd de tweede president van de Verenigde Staten van 1797 tot 1801.

Zijn vrouw Abigail Adams werd de tweede First Lady van de Verenigde Staten. Abigail is bekend door de vele brieven die ze aan haar man schreef over de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog.
Door haar toewijding aan haar man, aan de overheid en de opvoeding van haar vier kinderen wordt zij beschouwd door Amerikaanse historici als de eerste geëmancipeerde vrouw uit de Amerikaanse geschiedenis. Haar zoon John Quincy Adams werd de zesde president (1825-1829), maar dat maakte Abigail niet meer mee. Ze overleed in 1818.

The White House

De Ier James Hoban kreeg na een competitie tussen negen personen de opdracht om het Witte Huis te gaan bouwen. Model bij de bouw stond het Leinster House in Dublin, waar vandaag de dag het Ierse parlement is gehuisvest. John en Abigail Adams werden de eerste bewoners van het Witte Huis (Washington, D.C.).

Ierland (1949): Leinster House

Official White House Logo

 

John Adams Instituut

In 1987 werd het John Adams Institute opgericht in Amsterdam met als doel de culturele uitwisseling tussen Nederland en de Verenigde Staten.

Tenslotte als u kijkt op de site van de Amerikaanse ambassade op onderdeel ‘Art in the new US Embassy in Wassenaar’, dan ziet u welke mooie kunstwerken er hangen van Nederlandse kunstenaars. Ook hangt er een kaart met verwijzingen van Amerikaanse steden/regio’s afgeleid van Nederlandse steden oa. Coney Island (Konijnen eiland), Harlem (Nieuw-Haarlem), Flushing (Vlissingen), Brooklyn (Breuckelen).

Meer info:
https://nl.wikipedia.org/wiki/John_Adams_(politicus)
https://nl.wikipedia.org/wiki/Abigail_Adams
https://nl.wikipedia.org/wiki/John_Quincy_Adams
http://psestamp.com/articles/article2723.chtml
https://www.john-adams.nl/

https://www.ad.nl/den-haag/uniek-inkijkje-in-de-gloednieuwe-amerikaanse-ambassade-in-wassenaar~abf8bc64/
https://www.omroepwest.nl/nieuws/3577416/Zo-ziet-de-nieuwe-Amerikaanse-ambassade-in-Wassenaar-eruit
https://nl.wikipedia.org/wiki/Amerikaanse_ambassade_(Den_Haag)

Homepage

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Nederland Verenigde statenNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (10 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Tags bij dit artikel

Reacties (4) Schrijf een reactie

 • Franc Rossi op 31 maart 2018 om 10:07

  Randy de waardering met sterren gaat maar tot 5, maar voor mij een dikke 10!
  Leuke wetenswaardigheden mooi en rijkelijk geïllustreerd.

 • Lauri Peper op 31 maart 2018 om 12:38

  Leuk dat je naar aanleiding van zo’n gebeurtenis zo’n leuk stuk schrijft met veel wetenswaardigeden. Fantastisch leuk om te lezen, veel dank!

 • Willem Hogendoorn op 31 maart 2018 om 20:17

  Je bent goed bezig Randy. Mijn complimenten en ga zo door.

 • Willem Hogendoorn op 31 maart 2018 om 20:20

  Wist je overigens dat president John Quincy Adams aan de universiteit van Leiden gestudeerd heeft?

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)