20 jaar TOP 2000 (1999-2019) - Postzegelblog

20 jaar TOP 2000 (1999-2019)

3

Deze blog schrijf ik terwijl ik luister naar de TOP2000 op Radio 2. Heerlijk om voor mij niet al te bekende nummers te horen aan het einde van het jaar. Hoe is het allemaal gestart 20 jaar geleden in 1999? En welke artiesten leveren de meeste nummers in deze 20e editie van de TOP2000? Wat zijn de opmerkelijkste nummers en wat voor invloed hebben de boeren en de aardbevingen in Groningen in deze editie van de TOP2000? Ook de inbreng van Nederlandse artiesten mag niet te worden onderschat.

Historie

De Top 2000 is een jaarlijks radioprogramma van NPO Radio 2. Hierin worden de bij stemming 2000 populairst bevonden muzieknummers achter elkaar gedraaid. De Top 2000 wordt sinds 1999 uitgezonden. De eerste editie werd een groot succes. Radio 2 besloot het programma voortaan jaarlijks te herhalen. 

In de jaren na 1999 begon men gebruik te maken van een steeds uitgebreidere keuzelijst en kon er gestemd worden via internet, waarbij meestal van de keuzelijst kon worden afgeweken. De Top 2000 werd met afstand het best beluisterde radioprogramma van Nederland. De uitzending begint op eerste kerstdag en gaat non-stop door tot middernacht oudejaarsavond. De uitzending wordt alleen onderbroken door reclame en de reguliere nieuwsberichten.

Meest voorkomende artiesten in 2019

Queen (lijstaanvoerder met ‘Bohemian Rhapsody’) is dit jaar met 37 nummers het vaakst vertegenwoordigd in de Top 2000, twee nummers meer dan vorig jaar. Daarmee is Queen voor het eerst de belangrijkste hofleverancier.

Tot nu toe een rol die enkel was weggelegd voor The Beatles, die licht dalen: van 38 noteringen in 2018 naar 36 nummers nu.

Coldplay blijft stabiel op de derde plaats met 28 nummers.

BLØF heeft de meeste Nederlandse noteringen, 18 in totaal.

 

Opmerkelijke noteringen

Danny Vera

De lijst is de laatste jaren aardig tot leven gekomen. De TOP 10 noteringen blijven meestal hetzelfde: Queen (Bohemian Rhapsody) en Eagles (Hotel California), Piano Man (Billy Joel), maar met een verrassende notering van niets op nummer vier binnengekomen: Roller Coaster (Danny Vera). Maar de Top 2000 wordt steeds meer een afspiegeling van wat er leeft in de samenleving.

Op nummer vier: Danny Vera – Roller Coaster:

https://www.youtube.com/watch?v=cWe4e0_UmIc

Sommige liedjes kies je niet als TopSong, die kiezen zichzelf. ‘Roller Coaster’ is zo’n track. Danny Vera speelde ‘m live in Stenders Platenbonanza, het programma waarin de achtbaan ging rijden. Roller Coaster is ook populair bij begrafenissen.

 

 

 

 

 

 

Danny Vera, artiestennaam van Danny Polfliet (1977), is zanger, muzikant en songwriter. Zijn muziek valt onder de noemer Americana. In 2019 belandde het nummer ‘Roller Coaster’ van zijn album ‘Pressure makes Diamonds Part II’ in de Top 40. In de Single Top 100 scoorde hij met dit nummer zijn vijfde hit. Na een aarzelende start groeide het nummer uit tot een grote hit; in de Top 40 stond het 27 weken genoteerd zonder de top 20 te bereiken. Aan het eind van 2019 bleek het erg succesvol te zijn in aller tijden-lijsten zoals de Evergreen Top 1000 van Radio 5 (nr. 16) en de Top 4000 van Radio 10 (nr. 8). In de Top 2000 van NPO Radio 2 was het de hoogste nieuwe binnenkomer ooit op plaats 4.

 

 

 

 

 

De boeren

Team Agro NL is een koepel waarin reeds bestaande pr-initiatieven, boeren & tuinders samenwerken. Door deze krachtenbundeling wordt gewerkt aan effectieve en slagvaardige communicatie en public relations voor de hele sector. Samenwerking, planning en afstemming met elkaar staan centraal. Het doel van Team Agro NL is om, door samen op te trekken, een krachtige sectorpromotie tot stand te brengen. Op hun site hebben ze een stemadvies / actie: https://www.teamagro.nl/promotie-boeren/top-2000-actie/

Overigens is niet iedereen blij met de parade van boerenhits in de Top 2000. Via sociale media werd opgeroepen ‘de politiek’ buiten de lijst te houden. En dát is dus niet gelukt. De gevolgen zijn drie mooie nummers op de plekken negen, 364 en 473:

Normaal

Op nummer negen: Normaal – De boer dat is de keerl:

https://www.youtube.com/watch?v=VbVW1OLLMGw&feature=youtu.be

Opvallend is echter dat ‘De boer dat is de keerl’ van de lp/cd Deurdonderen, nooit op single verscheen, al was het in de live-uitvoering wel een van de tracks, op de maxi-single en hit Deurdonderen (‘leavende maxi plate’ volgens Normaal), eveneens live, net als ‘Achterhoek oh Achterhoek’ op hetzelfde ’33 toeren vinyl’. Het nummer ‘De boer dat is de keerl’ kan gerust een Normaal-klassieker genoemd worden. Het geeft weer waar de band voor stond, al was het nooit zo bedacht. Het ultieme nummer dat de band tussen Normaal en de boeren bevestigt. ‘De boer dat is de keerl’ kwam op het Normaal-repertoire te staan dankzij toenmalig Normaal-sologitarist Alan Gascoigne. De tekst is een vertaling van ‘The farmer is the man’ van Ry Cooder. Normaal staat met nog drie nummers in de TOP2000: Deurdonderen (live) op nummer 84, Oerend Hard (nummer 88) en Alie (nummer 258). Alle drie nummers zijn sterk gestegen in de TOP2000 en nummer negen is zelf nieuw binnengekomen. De boeren hebben massaal gestemd op Normaal.

 

 

 

 

 

 

 

Mannenkoor Karrespoor

Op nummer 364: Mannenkoor Karrespoor – Lekker op de trekker: https://www.youtube.com/watch?v=DF_FIVMSGPY

Het koor is in 1990 ontstaan in café De Karre. Nadat op een avond de jukebox het begaf en daarna de stamgasten het regelmatig zelf op een zingen zetten werd het plan opgevat om een plaatje te maken. Caféhouder ‘Vader Hein’ Kranendonk was dat jaar precies 10 jaar kastelein en de single met de titel Mooi Man was het resultaat. Uiteindelijk belandde Mooi Man, na 20 weken Top 40 met als hoogste positie nr. vijf, in het jaaroverzicht van 1991 op de tweede plaats achter Bryan Adams’ (Everything I Do) I Do It for You. De opvolger Lekker op de trekker (met als dubbele A-kant Koekalverij) behaalde in de Top 40 zelfs de 3e plaats. Lekker op de trekker komt nieuw binnen in 2019 op nummer 364.

 

 

 

 

 

 

Daniël Lohues

Op nummer 473: Daniël Lohues – Op ’t platteland:

https://www.youtube.com/watch?v=tTyRUfIyzWQ

Begin februari van 2014 brengt Daniel Lohues zijn album ‘D’ uit, waar de single ‘Op’t Platteland’ op te vinden is. Daniel heeft rond de release een oproep gedaan om foto’s van het platteland in te zenden. De mooiste foto’s werden verzameld en in een YouTube filmpje geplaatst. Daniël Lohues staat met nog twee andere nummers in de TOP2000: Hier kom ik weg (nummer 561) en Prachtig mooie dag (nummer 700). Op nummer 318 staat hij met zijn band Skik met het lied ‘Op Fietse’. De andere nummers van Daniël Lohues en Skik zijn sterk gestegen. Op ’t platteland komt nieuw binnen in 2019.

 

 

 

 

 

 

De aardbevingen

Op nummer 476: Ede Staal – Het het nog nooit zo donker west:

https://www.youtube.com/watch?v=Hq5a6roXgig

‘Het het nog nooit zo donker west’ is geschreven door streekzanger Ede Staal en komt nieuw binnen in de TOP2000. Het nummer is te vinden op het album Mien Toentje, het eerste album van Staal. Mien Toentje wordt een bekende jingle van Radio Noord en al gauw staat Ede Staal bekend als de Jacques Brel van Groningen. De verkiezing van het Ede Staal-nummer is mede te danken aan een uitgebreide lobby in het Noorden. Twaalf jaar geleden (2007) haalde diezelfde NPO een streep door een heel hoge notering van Ede Staals nummer Het het nog nooit zo donker west, nadat er via Dagblad van het Noorden campagne voor gevoerd was. De actie was zo’n succes dat het lied van Staal op nummer één dreigde te komen. ,,Boven Queen.  Dat vonden ze bij de NPO niet zo leuk en toen werd het lied uitgesloten van deelname.” Argument was gebruikt dat Staal een regionale artiest was, die in grote delen van het land niet bekend was. Ondertussen is Ede Staal al lang een landelijk bekend fenomeen. Het lied Het het nog nooit zo donker west staat hoog in de top tien van de uitvaartlijst van Monuta. In 1996 werd een RVU-documentaire aan de volkszanger gewijd.

 

Michael Jackson

Michael Jackson staat met 23 noteringen in deze lijst. Opmerkelijk is dat alle 23 noteringen zijn gezakt ten opzichte van de plekken van het jaar 2018. De hoogste notering is Billy Jean (nummer 130) en de laagste notering is Liberian Girl (nummer 1975).

 

Eerdere blogs van nummers in de TOP2000

Beatles (diverse nummers):

https://www.postzegelblog.nl/2019/10/15/50-jaar-abbey-road-en-andere-zebrapaden/

Jimi Hendrix en Janis Joplin (diverse nummers):

https://www.postzegelblog.nl/2019/08/21/50-years-woodstock-3-days-of-peace-and-music/

Elton John – Rocket Man (nr 216) en David Bowie – Space Oddity (nr 92):

https://www.postzegelblog.nl/2019/07/31/rocket-man-the-trilogy-around-the-world/

Frank Sinatra – Fly me to the moon (nr 701):

https://www.postzegelblog.nl/2019/07/18/50-jaar-eerste-man-op-de-maan-1969-2019/

Diverse Nederlandse artiesten:

https://www.postzegelblog.nl/2019/06/13/50-jaar-pinkpop-het-oudste-muziekfestival-van-de-wereld/

Duncan Laurence – Arcade (nr 160):

https://www.postzegelblog.nl/2019/05/16/eurovisie-songfestival-2019-tel-aviv-dare-to-dream/

BLØF – Zoutelande (nr 51):

https://www.postzegelblog.nl/2018/12/31/van-zoutelande-naar-het-einde-van-de-tweede-wereldoorlog/

Billy Joel – Piano Man (nr 3):

https://www.postzegelblog.nl/2018/12/27/piano-man-een-nieuw-nummer-3-in-de-top2000/

Queen – Bohemian Rhapsody (nr 1):

https://www.postzegelblog.nl/2018/12/12/bohemian-rhapsody-weer-op-nummer-1-in-de-top2000/

 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Frankrijk Groot Brittannië Hong Kong Nederland Oostenrijk Zweden KerstNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (14 stemmen, gemiddeld: 4,86 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (3) Schrijf een reactie

 • Ramon Eichstaedt op 30 december 2019 om 11:41

  Vergeet niet het nummer van Ede Staal, de Grunneger chansonnier “Het het nog nooit zo donker west”, hier is ook veel op gestemd, vooral vanwege de aardbevingsproblematiek die op plaats 476 binnen is gekomen.

 • Randy Koo op 30 december 2019 om 13:16

  @Ramon: Dank voor aanvulling. Ik heb een extra hoofdstuk geschreven met bijpassende zegel.

 • Ramon Eichstaedt op 30 december 2019 om 13:22

  @Randy,

  mooie toevoeging!

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)