Ierland herdenkt vijftig jaar CEPT - Postzegelblog

Ierland herdenkt vijftig jaar CEPT

0

50_year_cept_stamp_eireHet ritselt dit jaar van de Europazegels, niet alleen de jaarlijkse traditionele met het Europalogo, maar ook van zegels naar aanleiding van de 7e verkiezing van de leden van het Europees Parlement (4 juni). Daarnaast heeft Slovenië 8 mei een € 0,45-zegel uitgegeven omdat ze de voorzittershamer heeft overgenomen van de 60-jarige Raad van Europa, maar wel heel bijzonder is – en ik heb nog niet geconstateerd of meer landen dit jubileum met een postzegeluitgifte vieren – dat Ierland 15 mei vijftig jaar CEPT heeft herdacht met een groene 82c-zegel.

Het is een zegel die, als je niet beter weet, rechtstreeks stamt uit de jaren ’50 van de vorige eeuw. De zegel is verdeeld in vier vakken, twee groene met in het ene de landsnaam Eire en het CEPT-logo en in het andere het getal 50 en de jaartallen 1959-2009; in twee grijze vlakken de waarde (82c) en een oude draaischijf van een telefoon en een oude brievenbus.

Het is een halve eeuw geleden, op 26 juni 1959, dat negentien landen in het Zwitserse Montreux de CEPT oprichten, Conférence Européenne des Administration des Postes et des Telécommunications. In datzelfde jaar verscheen op de Europa-zegels, waarvan in 1956 door zes landen de eerste werden uitgegeven (Europa in de steigers), het logo van de CEPT. Dat logo werd tot 1993 gebruikt, toen werd het vervangen door het logo EUROPA van de Posteurop.

Verder in Ierland: op 24 april werd de 100e geboortedag van de Ierse kunstschilder Francis Bacon (1909-1992) met een zegel van 55c gememoreerd waarop een zelfportret uit 1969, alsmede een minivelletje (82c) waarop zijn atelier (Bacon maakte portretten van personen, waarbij het gezicht of lichaam misvormd was om een betere indruk te geven van hun psychische en emotionele gesteldheid);

francis_bacon_eire_2009

het 100-jarig bestaan van de Irish Transport & General Workers’ Union (ITGWU) werd herdacht met een zegel van 55c, waarop de vakbondsleider James Larkin (1875-1949, hij was ook oprichter van de ITGWU) de menigte toespreekt; aan de Volvo Ocean Race (die Ierland voor het eerst aandoet) zijn 8 mei een 55c-zegel en een minivelletje (€ 3) gewijd;

irish_transport_2009

op 15 mei verschenen twee Europa-zegels/astronomie in waarden van 55c (supernova Crab Nebula) en 82c (artistieke impressie, Brown Draft).

astronomy_eire_stamps_2009

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
BrievenbussenNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Hero Wit schrijft als filatelistisch journalist al 50 jaar filatelistisch columns in verschillende kranten en vanaf de start ook voor Postzegelblog.

Tags bij dit artikel