Ontwerpers Decemberzegels 2017: BN'ers en kunstenaars - Postzegelblog

Ontwerpers Decemberzegels 2017: BN’ers en kunstenaars

0

Tien jonge, onbekende en getalenteerde kunstenaars hebben de kans gekregen een Decemberzegel te ontwerpen. Elke zegel is geïnspireerd op het persoonlijke kerstverhaal van een Bekende Nederlander. Zij vertellen over hun ‘feestdagen-gevoel’.De bekende Nederlanders

De kerstkaarten uit de kerstkaartenbox

 1. Santé, Gerorge Michael zit rechtsonder ook aan tafel!
 2. Verslingerd in of aan de kerstverlichting?
 3. Hart-en-kaars (hartenkaars)!
 4. Raad eens wie ik omarm?
 5. Van mobiliteit naar stabiliteit!
 6. Iden / dito / hetzelfde!
 7. De kalkoen zegt voor de aanvang van het kerstdiner tegen varken, kip, koe, haas, eend en schaap: “Smakelijk eten!”
 8. Een kinderhand en een volwassen hand geven elkaar een handdruk.
 9. Van achter- naar voorgrond op Ameland!
 10. Kokkerellen!

 

Ontwerpers Decemberzegels 2017

Zoals in het Decemberpostzegelartikel van 21 november 2017 al is betoogd (deelhoofdstuk 4 & 5), heeft PostNL het ontwerpproces en artistieke visie geheel uitbesteed aan de extern stichting MOAM, die jong en creatief talent een podium biedt.
Bij de introductie en informatie van deze emissie is PostNL wel betrokken aanwezig o.a. met het artikel Het kerstgevoel op een postzegel, waarin de tien BN’ers hun persoonlijk beleefd ‘kerstverhaal’ nader toelichten.

Met deze informatie van PostNL ben ik zeer ingenomen. Op een presenteerblaadje zijn me veel gegevens aangereikt, die ik pas na een intensieve speurperiode wellicht verzameld zou kunnen hebben. Een aantal BN’ers verhoogt met hun levendig verhaal de aantrekkelijkheid van de postzegel in sterke mate.

Naast het BN’ers-citaat uit het Decemberzegel-artikel van 20 november met onderstaande informatie (aandachtspunten a en b per deelhoofdstuk) een redelijk zicht op iedere postzegel.

1) Tim Hofman en Jesse Strikwerda

 1. “Kerst betekent voor mij de jaren 80. Elk jaar draaien we muziek uit die tijd. Het staat voor zorgeloosheid van mijn jeugd.”
 2. “Kerst is in dit drukke bestaan een ankerpunt, waarin we bij elkaar komen. Het is de leukste herinnering die ik heb: jaren 80 muziek en geen stress. Elk jaar draaien we George Michael, Prince, David Bowie en Genesis. Ik zal nooit vergeten hoe kerstavond bij ons thuis een big deal was, met films kijken en geen zak doen, behalve eten. Het is een moment van saamhorigheid en dat is mooi.”

 

2) Wendy van Dijk en Sella Molenaar

 1. Mijn kerst is licht: de zon schijnt op alle vlakken. We vieren kerst in het zomerse Zuid-Afrika en ik ben omringd door al mijn dierbaren.”
 2. “Kerst is een tijd van emotie. Ik ben gek op de boom, de lichtjes en de muziek. ‘All I want for Christmas is you’ en ‘Last Christmas’ natuurlijk. Dat was het lied tijdens mijn hele jeugd. Ik kan die clip uittekenen en ik was smoorverliefd op George Michael.”

 

3) Tineke Schouten en Jessica Nielsen

 1. “Ik vier de feestdagen met dochter en de kinderen in Miami, we gaan dan ook naar een Amerikaanse kerkdienst.”
 2. “Met kerst gaat het niet om cadeaus. Eigenlijk ben ik heel gelovig in de zin van basic, nobel, nadenken over de wereld. Met kerst wordt een kind geboren. Het is tijd van troost in de koude winter, puur nieuw leven in donkere tijden, een lichtje in de duisternis.”

 

4) Lieke van Lexmond en Loutje Hoekstra

 1. Aan het einde van het jaar blik ik altijd terug op wat er gebeurd is. Afgelopen jaar was dat heel veel moois: ik heb de liefde van mij leven ontmoet en Vik en Zef zijn geboren.”
 2. Ik heb een zwak voor de kerst. Het is een bijzonder moment in het jaar, met behalve terugblikken op wat er allemaal gebeurd is, ook vooruitkijken naar wat leuk zou zijn in het komende jaar.”

 

5) Ruth Jacott en Adrian & Gidi

 1. “Met kerst draai ik naast kerstliedjes altijd gospelmuziek. Ik haal daar heel veel kracht en energie uit.”
 2. “Ik weet nog goed hoe kerstmis bij mij ging, vroeger thuis. Er werd een grote tafel gedekt met veel Surinaams eten. Als je normaal een klein kippenpootje kreeg, kreeg je met Kerst een grote bout.”

 

6) Anita Witzier en Nouchka Huijg

 1. “In de kerstboom hangt altijd een heel eenvoudig oud kerstklokje, wit met zilveren glinsters, die nog van mijn ouders was.”
 2. “Mijn dochter en ik tuigen de boom op en omdat ik elk jaar één nieuw ding mag kopen, is ‘ie nogal ‘eclectisch’. Zo hangen er ballen in die de kinderen vroeger hebben gemaakt, maar ook lelijke vilten sterren. En het eenvoudige kerstklokje, dat nog van mijn ouders is geweest. Hij doet het niet meer, maar is voor mij wel heel belangrijk.”

 

7) Loretta Schrijver en Lieke van der Vorst

 1. “Ik ben een echte dierenvriend en gun daarom ook alle dieren een fijne kerst.”
 2. “Met kerst ga ik bij niemand op visite en niemand komt er bij mij in. Ik zit alleen op de bank en weiger geforceerd leuk te doen. Ik gooi met kerst altijd mijn kont tegen de krib. Ik vind de kerstgedachte namelijk wel mooi, maar dan 365 dagen per jaar en met per se op 25 december. Mijn grootste weerzin tegen de kerst is het eten. Al die mensen die fazant gaan klaarmaken, terwijl zij dat helemaal niet kunnen. Die mislukt dan natuurlijk en dat vind ik zo zonde van al die dieren. Ik heb dan ook zelf dertig jaar geleden, op kerst, besloten om vegetariër te worden.”

 

8) René en Natasja Froger & Anna Claire de Breij

 1. “Bij ons thuis in de Jordaan werd altijd muziek gemaakt met de feestdagen. Iedereen kon wel zingen en we speelden zo’n beetje allemaal accordeon.”
 2. René: “Als de kinderen komen is alles hier versierd. We hebben hele grote kerstballen, die we buiten ophangen en er is een ‘Meet-the-Frogers-appgroep’, waar we vooraf alles bespreken. Eerst gaan we eten en daarna spelletjes doen. Kerstavond eindigt net zoals vroeger toch altijd weer met muziek en zingen. Maar het zeker ook een moment van bezinning.”

 

9) Irene Moors en Emilie van Spronsen

 1. “22 jaar geleden ging ik met vrienden naar Ameland. We maakten daar ons eigen Wham!-huisje, inclusief spuitbussen met sneeuw.”
 2. “Mijn liefde voor Kerst is begonnen toen ik een clip van de Britse topgroep Wham zag met Last Christmas. Dat is toch wat iedereen wil? Met z’n allen in een huisje, zingen en verliefd zijn, pure romantiek. Dus ik met vijftien vrienden de clip van Last Christmas nadoen. We kwamen uiteindelijk niet in de Alpen terecht, maar op Ameland en tot overmaat van ramp ook nog eens in een vreselijk heel kaal huisje, dat werkelijk niks met de romantiek van Wham te maken had. Dat hebben we toen maar meteen vol gegooid met kerstversieringen (hysterisch versierd). Echt, ik denk dat de nepsneeuw daar nu nóg op de ramen zit. Gelukkig ging het de dag sneeuwen en hadden we eindelijk ons wham-huis. Ultiem romantisch, het Wham-Last Chrismas gevoel.
  Mijn gevoel is prachtig door Emilie van Spronsen overgebracht op de postzegel. Het spuitbusje met sneeuw vind ik ontzettend grappig.”

 

10) Janny van der Heijden en Arjen Roos

 1. Met kerst is er altijd taart. Mijn kinderen halen die dan bij de beste banketbakker. Zelf bakken laten ze aan mij over.”
 2. “Kerstdagen? Voor mij bezitten die dagen culinaire hoogtepunten!”

 

Kort filmpje

Ter afsluiting nog een kort filmpje, waardoor u enig zicht krijgt op het ontwerptracee van deze postzegelemissie.

Bron: postnl.nl/campagnes/kerst

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Nederland NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (5 stemmen, gemiddeld: 3,80 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Bate Hylkema schrijft vanaf 1980 artikelen over filatelie en woont in het Friese Beetsterzwaag.

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)