Oil Rivers - Postzegelblog

Oil Rivers

0

Bij het verzamelen van de postzegels van Groot-Brittannië en in het bijzonder de Victoriaanse periode stuitte ik een keer op een postzegel van een halve penny met een opdruk BRITISH PROTECTORATE OIL RIVERS. Ik dacht meteen aan aardolie maar bij het zoeken op internet vond ik een geheel andere uitleg.

Aan de kust van de Golf van Guinee ligt de grootste rivierdelta ter wereld, de delta van de River Niger. Het is ook een van de dichts bevolkte gebieden in Afrika. Vanaf 1886 was dit gebied in handen van de Royal Niger Company, een Britse handelsonderneming. Deze onderneming had handelsovereenkomsten gesloten met de Nigeriaanse emirs van Sokoto en Gando. Zij waren ook verwikkeld in een handelsoorlog met Frankrijk en Duitsland die ook controle over het gebied wilden hebben. Maar waarom was dit gebied zo belangrijk? Het was toen de grootste producent van palmolie, vandaar de naam: olie rivier. Duitse pogingen om vanuit Kameroen waar ze belangen hadden om door te dringen tot de delta moesten worden afgeslagen. Daarom werd het gebied onder Britse bescherming gesteld. Wel interessant, dus ging ik verder op zoek naar postzegels met de opdruk Oil Rivers.

De serie postzegels die in juli 1892 was verschenen, bestond uit zes waarden. Dat bleek uit de catalogus die ik had geraadpleegd. Daarin stond ook dat op 3 september 1893 de postzegel met opdruk Oil Rivers van 1 penny met een opdruk was voorzien van 2 x ½ penny en gehalveerd was gebruikt. Daarbij was ook vermeld dat er vervalsingen van bestonden. Zo’n vervalsing vond ik ook!

Op de achterzijde was in rood het woord Copy afgedrukt, daarom denk ik dat deze kopie geproduceerd is om te dienen als bladvulling voor verzamelaars die beschikten over een voordruk album. De echte zegel was dan ook enorm schaars.

postzegel Oil River

Dat er gebrek was aan een postzegel met de waarde van ½ penny bleek uit de verschillende aantallen postzegels van 2 pence en 2½ pence met handstempel opdruk in verschillende typen en kleuren. En dat ook de voorraad postzegels van 1 shilling was uitgeput bewees de postzegel van 2 pence met opdruk One Shilling. Postzegels in hogere waarden waren nog niet uitgegeven, maar ook deze verschenen met handopdrukken in de waarden van 5 Shilling, 10 Shilling en 20 Shilling. Postzegels met die hogere waarden heb ik nog nooit gezien!

Door de Britse overheid werd het gebied van Oil Rivers uitgebreid. Het gebied werd omgedoopt in Niger Coast. Al voorbereid was een serie van 6 nieuwe postzegels met afbeelding van Koningin Victoria. De waarden waren van ½ penny tot en met 1 Shilling. Met spoed werd de benaming Oil Rivers in de afbeelding doorgehaald en erboven de nieuwe naam Niger Coast gedrukt. De serie verscheen op 1 januari 1894.

De definitieve serie met de juiste benaming werd opnieuw ontworpen en uitgegeven vanaf mei 1894. Daarmee was definitief een einde gekomen aan het protectoraat Oil Rivers. Overigens bleef ook de naam Niger Coast niet lang bestaan want in maart 1900 veranderde het gebied met benamingen als Noord-Nigaria en Zuid-Nigeria, in 1914 wederom gewijzigd in Nigeria. Zoals zoveel landen en gebieden kunnen worden afgesloten, zowel in Europa als andere werelddelen. Voor verzamelaars die ‘compleetheid’ nastreven zijn daarmee mogelijkheden genoeg aanwezig. Verzamelt u ook van dergelijke afgesloten gebieden of landen?

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Duitsland Frankrijk Groot BrittanniëNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (5 stemmen, gemiddeld: 4,80 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)