Decemberzegels 2017: aanvullende en inzichtelijke informatie - Postzegelblog

Decemberzegels 2017: aanvullende en inzichtelijke informatie

3

Dit vervolgartikel over de Decemberzegels 2017 is noodzakelijk ter optimalisering van de informatie voor de lezers van Postzegelblog. Enkele dagen na de uitgifte van de postzegels komt er al nieuwe en aanvullende info boven water:

 • Er ontstaat de veronderstelling dat het 20 tellende postzegelvel een variant bezit, die is ontstaan door de postzegel-mapjesafbeelding in Collect 94 en de reactie van Willem over het ‘abonnement-velletje’.
 • Het weekblad ‘Vriendin’ heeft het artikel ‘Irene Moors over haar Decemberzegel’ gepubliceerd. Deze bijdrage plaatst de Irene Moors-postzegel in een aanmerkelijk meer inzichtelijk perspectief als de persbericht-volzin: “22 jaar geleden ging ik met vrienden naar Ameland. We maakten daar ons eigen Wham!-huisje, inclusief spuitbussen met sneeuw.”

Tweede versie Decemberzegel-velletje 2017 van 20 zegels?

 1. Op bladzijde 19 van de nieuwe Collect-editie 94: opvallend is de blanco, onbedrukte onder- en bovenrand van het vel.
 2. De reactie op het tweede deel van het Decemberzegelartikel van Willem op 25/11 om 13.33 uur “het halve velletje opgenomen in het abonnement vermeldt geen namen van de BN’ers” heeft mijn veronderstelling geheel compleet gemaakt: “Is er toch een tweede variant van het Decembervel van 20 postzegels gedrukt?”

Nadere inventarisatie

 1. Abonnees blijken postzegelmapje nr. 569 met 10 zegels te hebben ontvangen, waarvan de bovenkant overeenkomt met het bovenste gedeelte van een vel van 20 postzegels (met daarin het driehoekige ophang-oog).
 2. Postzegelmapje nr. 569 met 10 postzegels, afgebeeld in Collect 94, is rechthoekig van vorm en komt overeen met het onderste gedeelte van een vel van 20 postzegels. .
 3. Het bijzondere van beide postzegelproducten is de afwezigheid van de namen van de BN’ers!
 4. Als beide producten (als bovenste en onderste deel) worden gecombineerd, ontstaat er een postzegelvel van 20 postzegels, maar zonder de namen van de tien BN’ers!
 5. Met andere woorden: “Is er een tweede versie van het Decembervel 2017 gedrukt, die naderhand in tweeën is gesneden?”
 6. Info-inwinnen bij PostNL zal de volgende noodzakelijke stap moeten zijn.

De verlossende ontknoping

“Bij het drukken van de ’20-postzegel-oplage’ is tegen het eind van de productie de zwart-cilinder vervangen. De namen van de BN’ers ontbreken daarop bewust om te voorkomen dat bij het snijden van de velletjes (om een mapje van 10 postzegels te verkrijgen) mogelijk de namen van de BN’ers zouden worden doorsneden. Deze veldelen zijn dus alleen voor het postzegelmapje nr. 569 gebruikt”, aldus het antwoord van een PostNL-medewerker.

Nog ter aanvulling en verduidelijking van de laatste zin. In het postzegelmapje zijn twee verschillende delen van het gehalveerde vel terechtgekomen. De bovenkant met ophang-oog (waarover Willem in zijn postzegelblog-reactie berichtte) en de onderkant (afgebeeld in Collect 94).
Deze veldelen (voor ongeveer 10.000 postzegelmapjes) voor de mapjes maken deel uit van de 4.700.000 vellen van 20 Decemberzegels.

Lijnvoering

Twee Decemberzegels beschikken letterlijk en figuurlijk over uitstraling door de lijnvoering rondom het hoofdthema van de postzegel. Het startpunt van de lijnen ligt in het hart van de postzegel.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch KerstNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (2 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Bate Hylkema schrijft vanaf 1980 artikelen over filatelie en woont in het Friese Beetsterzwaag.

Reacties (3) Schrijf een reactie

 • Prins op 3 december 2017 om 13:22

  Begrijp ik het nu goed, dat er twee soorten postzegelmapjes 569 bestaan: één met de bovenkant van het oorspronkelijke vel van 20, maar zonder namen EN één met de onderkant van het oorspronkelijke vel van 20, maar ook zonder namen?

  Of wordt bedoeld dat in postzegelmapje 569 de bovenkant van het oorspronkelijke vel van 20 zit, maar wel zonder namen EN dat de afbeelding in de Collect niet overeenkomt met hoe het mapje 569 er in werkelijkheid uitziet?

 • Bate Hylkema op 3 december 2017 om 14:41

  Inderdaad een postzegelmapje bevat twee verschillende velletjes van 10 postzegels. Of de bovenkant met hang-oog of eentje met de rechthoekige onderkant.

 • Willem op 4 december 2017 om 10:41

  Voor alle duidelijkheid. Ik heb de bovenste helft van de zegels ontvangen in mijn abonnement postzegels. En niet in het postzegelmapje, want die verzamel ik niet.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)