De postzegels van Åland in 1998 - Postzegelblog

De postzegels van Åland in 1998

0

In het uitgifteprogramma werd een velletje van 10 zelfklevende postzegels aangekondigd. En ook weer een postzegelboekje. De reacties op het uitgifteprogramma waren, vanwege het velletje zelfklevende postzegels, niet onverdeeld gunstig. Waar ging het beleid Posten Åland naar toe? Het was toch bekend dat verzamelaars zelfklevende postzegels niet zo waardeerden?

 

De eerste twee postzegels van het jaar 1998 werden uitgegeven op 2 februari. Ze waren gewijd aan de groente- en fruitteelt. Op de eerste zegel de appeloogst. Åland is een grote leverancier van appels vooral voor Finland. Langs de weg van Finström naar Geta liggen uitgestrekte boomgaarden, ongeveer 270 hectaren. Op de zegel is de ‘July Red’ of ‘Summer Red’ afgebeeld, een van de tien soorten die op Åland voorkomen.

De komkommer kan op twee manieren worden geteeld, plat op het veld of aan draden. Op de postzegel zijn beide manieren te zien. De ontwerpster van de postzegels was de in Stockholm geboren Emelie Hage die veel met waterverf werkt. De postzegels werden uitgegeven op 2 februari 1998.

Op 27 maart 1998 verscheen een postzegelboekje met twee maal vier verschillende postzegels gewijd aan activiteiten door en voor jongeren. Ontwerper was Dennis Jansson. Opvallend was dat op de postzegels reclame werd gemaakt voor Posten Åland door het vermelden van de website.

Voor de vier postzegels gebruikte de ontwerper één doorlopende achtergrond waarbij hij ook een deel van de afbeeldingen op de postzegels zelf liet doorlopen van de ene op de andere zegel.

De eerste zegel toont een jonger op een klein model motorfiets, ook afgebeeld op het omslag van het postzegelboekje. Hiermee kunnen zogenoemde trial wedstrijden worden gehouden, waarbij veel durf en behendigheid nodig is.

De computer en internet zijn niet meer weg te denken uit het leven van de jeugd. Dit wordt gesymboliseerd door het @ teken benodigd voor een e-mail adres, groot afgebeeld op het beeldscherm van de laptop.

Ook de CD en de hoofdset is een belangrijk item voor de jeugd. Vooral de popmuziek en elektronische dansmuziek en de Eurodance waren eind jaren ’90 dominerend. Iedereen kende toen Hausmylly, Alkakone en Movetron.

En uiteraard sport en bewegen. Door sommige medici wordt in Nederland geadviseerd dat de jeugd tussen de 4 en 17 jaar dagelijks een uur ‘matig intensieve lichamelijke activiteit’ zouden moeten hebben. De norm in Finland en Åland ken ik niet, maar zou best overeen kunnen komen.

Voor de Europazegels van 1998 werd het thema ‘Festivals en Nationale feesten’ gekozen. Posten Åland greep dit thema aan om het Midzomerfeest te laten verbeelden op de postzegel die werd uitgegeven op 27 april 1998. Aan de rand van meren worden vreugdevuren ontstoken, de meiboom geplant en veel gedanst en gedronken. Ontwerper van de postzegel was in augustus 1974 in Överby bij Eckerö geboren Jonas Wilén.

De gemeenschappelijke toeristische uitgifte voor een aantal Scandinavische landen, maar elk met een eigen invulling voor wat betreft de afbeelding, alleen de posthoorn is daar kenmerk van. Ontwerper Peter Bergström laat een moderne veerboot zien waaruit voetgangers het schip verlaten alsmede een personenauto met enkel inzittenden. De postzegel werd uitgegeven op 8 mei 1998.

Het internationale Jaar van de Oceaan was thema, uitgeroepen door de Unesco, voor de postzegel die ook op 8 mei 1998 uitkwam. Ontwerpster Rita Jokiranta gebruikte voor het beeld een foto van een golvende zee met opspattend water. De in 1953 geboren kunstenares gebruikt veel fotografisch materiaal en videobeelden voor haar kunstwerken. Ze komt uit Mariehamn.

Het jaarlijkse tennistoernooi georganiseerd door de ATP, de Association of Tennis Professionals, kortweg ATP-seizoen deed ook Mariehamn aan in 1998 met de ATP Senior Tour for Champions, ook wel ASTC genoemd. De uitgiftedatum van de postzegel was 25 juni 1998.

De postzegel werd vormgegeven door Martin Mörck en uitgegeven in zelfklevend in velletjes van 10 stuks. Het toernooi werd gewonnen door John McEnroe. Een spannende wedstrijd was tussen de linkshandige Henri Leconte en Björn Borg: 4-6, 6-4 en 10-8.

Op 1 augustus 1998 kwam een postzegel uit gewijd aan het negende Internationaal Kamp van de Zeeverkenners. Het kamp werd georganiseerd in Bomarsund, Åland, van 1 tot en met 8 augustus onder de naam Satahanka IX Sea Scout Camp. Ontwerper van de postzegels was Allan Palmer.

Een serie van drie postzegels met een wat vreemd aandoend thema: veranda’s behorende bij woningen. Een veranda is een aanbouw aan een woning die als toegang dient. Op de eerste postzegel een Seffers veranda aan de weg tussen Vargata en Lövö op Vårdö.

De tweede postzegel wordt genoemd als Labbas veranda en de derde Abras veranda. Ontwerper van de postzegels was Kjell Ekström en de uitgiftedatum was 11 september 1998.

Dan weer de laatste postzegel van het jaar 1998. En weer ontworpen door Pirkko Vahtero. Deze keer de kerk van Eckerö, een van de kleinste in de Åland archipel. De kerk is gewijd aan een Romeinse martelaar, de heilige Laurentius of de heilige Lars zoals hij daar wordt genoemd. Tegen de oostelijke vleugel van de kerk is een gril aangebracht. De heilige werd in het jaar 258 op een gril boven een vuur gemarteld en gedood. Oorspronkelijk stond hier in de 13de eeuw een houten kerk. Alleen de kerkklok is nog uit die tijd. Aan het einde van de 13de eeuw werd met de bouw van de stenen kerk begonnen waarbij gebruik werd gemaakt van rode graniet. In de kerk staat een middeleeuwse houten doopvont. De kerk werd tijdens de oorlog tussen 1714 en 1721 ernstig beschadigd en gerestaureerd. De laatste restauratie vond plaats in 1952 waarbij ook archeologische vondsten werden gedaan.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Aland Finland Europa CEPT KerkenNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (2 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)