Decemberzegels 2017: eeneiige Decemberzegel-tweeling (deel 1) - Postzegelblog

Decemberzegels 2017: eeneiige Decemberzegel-tweeling (deel 1)

5

De eeneiige Decemberzegel-tweeling 2017 (2 x 10 zelfklevende postzegels) is in de Engelse drukkerij Walsall Security Printers in Wolverhampton verwekt in een oplage van 4.700.000 velletjes en in diepdruk-uitvoering. De prijs bedraagt 0,73 euro per kortingspostzegel, 14,60 euro per velletje. Gebruiksduur van de Decemberzegels 2017 is: vanaf 20 november t/m 9 januari 2018 zonder bijfrankering.

Decemberzegels 2017 – uitgiftedatum 20 november 2017

Emissie als los zand samenhangend geheel

Zonder achtergrondinformatie zullen de tien afbeeldingen van de nieuwe, kleurige en gedetailleerd uitgevoerde Decemberzegels 2017 als een onsamenhangende en nietszeggende reeks postzegels worden gezien, geïnterpreteerd en weggezet.

Interpretatie én verbeelding/symbolisering ‘kerstverhalen’

1. Bekende Nederlanders

Zodra voor u bekend is dat een tiental BN’ers uit de televisie- en showwereld

 • hun persoonlijk en kleurrijk verhaal,
 • samenhangend met de kerst (persoonlijke ervaringen/belevenissen ten tijde van de kerstdagen)
 • aan tien jonge, talentvolle ontwerpers, fotografen en illustratoren hebben verteld,

ontstaat er meteen wel een aansprekend en samenhangend verband tussen de postzegels.

2. Allegorie door onbekende ontwerpers

De nog onbekende ontwerpers van de Decemberzegels 2017 maken voor de postzegelafbeeldingen gebruik van het stijlbegrip allegorie uit de literatuur. Dat is een symbolische voorstelling van een abstract, niet aanschouwelijk begrip als zorgeloosheid, gelukzaligheid of huiselijkheid (verbeeld in de postzegels 1, 4 & 6). Het wordt door de postzegelontwerpers gebruikt om duidelijk te maken wat zij onder die abstracte begrippen verstaan.

Ontmoetingen en gesprekken

Uit persoonlijke ontmoetingen en individuele gesprekken met Bekende Nederlanders hebben tien kunstenaars inspiratie gehaald voor hun ontwerp van iedere Decemberzegel. Daarbij kwamen onder het genot van koffie of een borrel (vaak genoeglijk thuis of anders op het werk) emoties, herinneringen en anekdotes te voorschijn.
Aldus is dus een samenhangend verband (middels citaten) tussen de nieuwe Decemberzegels ontstaan. “Er zit niets bedachts bij, het is heel spontaan geweest”, aldus Martijn Nekoui van MOAM, een stichting die jong creatief talent een podium biedt.

Citaten uit persoonlijke uitspraken

1. Tim Hofman en Jesse Strikwerda

Presentator Tim Hofman: “Kerst betekent voor mij de jaren 80. Elk jaar draaien we muziek uit die tijd. Het staat voor de zorgeloosheid van mijn jeugd.”

De verbeelding van illustrator Jesse Strikwerda: profielportret van George Michael.
George Michael verbeeldt met zijn vrolijk glimlachende uitstraling en de witte stipjes. Deze punten illustreren / verbeelden met een glimlach de magische sfeermuziek, ongebonden vrijheid, losbandigheid en zorgeloosheid van de jeugdige Jesse Strikwerda.

2. Wendy van Dijk en Sella Molenaar

Presentatrice Wendy van Dijk: “Mijn kerst is licht: de zon schijnt op alle vlakken. We vieren kerst in het zomerse Zuid-Afrika en ik ben omringd door al mijn dierbaren.”

De verbeelding van illustratrice Sella Molenaar: dwarrelend snoer met kerstverlichting.
Het dwarrelende kerstverlichtingssnoer is op een speelse wijze in de vorm van een kerstboom ‘gedrapeerd’. Hierbij vertegenwoordigt het deel (de vorm ervan) het grotere geheel, namelijk de kerstboom.

3. Tineke Schouten en Jessica Nielsen

Cabaretiére Tineke Schouten: “Ik vier de feestdagen met mijn dochter en de kinderen in Miami, we gaan dan ook naar een Amerikaanse kerkdienst.”

De verbeelding van grafisch ontwerpster Jessica Nielsen: kaarsvlam met stralenkrans.
De stralenkrans van de brandende kaars heeft voor Jessica Nielsen in deze context niet alleen betrekking op de kerstdagen, maar ook op de aantrekkelijke en uitnodigende uitstraling van een Amerikaanse kerkdienst.

4. Lieke van Lexmond en Loutje Hoekstra

Actrice & presentatrice Lieke van Lexmond: “Aan het einde van het jaar blik ik altijd terug op wat er gebeurd is. Afgelopen jaren was dat heel veel moois: ik heb de liefde van mijn leven ontmoet en Vik en Zef zijn geboren.”

De verbeelding van industrieel ontwerpster Loutje Hoekstra: vrouw met sterren.
Gelukzaligheid ten top: Actrice Lieke van Lexmond omarmt drie sterren, die haar man (waarmee ze in 2016 is getrouwd) en beide kinderen Vik (2014) en Zef (2017) vertegenwoordigen. Het portret bestaat uit één doorlopend getekende lijn.

 

5. Ruth Jacott en Adrian & Gidi

Zangeres Ruth Jacott: “Met kerst draai ik naast kerstliedjes altijd gospelmuziek. Ik haal daar heel veel kracht en energie uit.”

De verbeelding van fotografen Adrian & Gidi: vork met G-sleutel en muzieknoten.
De levendige en speelse opstelling van stemvork, G-sleutel en muzieknoten verbeeldt voor de fotografen Adrian &Gidi het kenmerkende van de gospelmuziek, namelijk dynamiek, ritme en kracht.

6. Anita Witzier en Nouchka Huijg

Presentatrice Anita Witzier: “In de kerstboom hangt altijd een heel eenvoudig oud kerstklokje, wit met zilveren glinsters, die nog van mijn ouders was.”

De verbeelding van grafisch ontwerpster Nouchka Huijg: kerstklokje met vogels.
Een simpel wit kerstklokje/-bel met zilveren glinsters van de ouders van Nouchka Huijg in de met vogeltjes gedecoreerde kerstboom roept voor haar ieder jaar weer de sfeer van een huiselijke kerst op. De uitstraling van de kerstsfeer is rondom het hoofdonderwerp (letterlijk én figuurlijk) treffend verbeeld.
Een ornitholoog kon de vier decoratief aangebrachte fantasievogels in het kerstgroen niet precies duiden in tegenstelling tot die in de kinderzegel (nvph 1275) met drie koolmezen. De kerstboomvogeltjes bezitten kenmerken van rietgors, grauwe gors, tsjiftjaf en/of fitis.

7. Loretta Schrijver en Lieke van der Vorst

Presentatrice Loretta Schrijver: “Ik ben een echte dierenvriend en gun daarom ook alle dieren een fijne kerst.”

De verbeelding van illustratrice Lieke van der Vorst: levende kalkoen.
De afbeelding van de levende kalkoen symboliseert het dierenleven van bijvoorbeeld hert, haas en konijn vóór de kerstdagen. Lieke van der Vorst als echte dierenvriend toont daarmee haar medeleven en . . . medelijden met al deze dieren, die tijdens het kerstdiner opgegeten zullen worden.

8. René en Natasja Froger en Anne Claire de Breij

Zanger René Froger & presentatrice Natasja Froger: “Bij ons thuis in de Jordaan werd altijd muziek gemaakt met de feestdagen. Iedereen kon wel zingen en we speelden zo’n beetje allemaal accordeon.”

De verbeelding van fotografe Anne Claire de Breij: abstracte piramidevormige kerstboom met handen en accordeon.
Door de gaten van een sterk gestileerde kerstboom (in gevarieerd rood) steken handen. De handen van een kind en een volwassene geven elkaar in nabijheid van de kerstboom een handdruk. De door de hand veronderstelde accordeonspeler speelt op een feestelijke wijze een kerstlied, dat geheel overeenkomt met de vrolijke en opgewekte sfeer, zoals Anne Claire de Brij dat vroeger in de Amsterdamse Jordaan gehoord en ervaren heeft.

9. Irene Moors en Emilie van Spronsen

Presentatrice Irene Moors: “22 jaar geleden ging ik met vrienden naar Ameland. We maakten daar ons eigen Wham!-huisje, inclusief spuitbussen met sneeuw.”

De verbeelding van illustratrice Emilie van Spronsen: champagneglazen met winters schilderij.
Het vieren van prettige kerstdagen of het uitwisselen van een toast op het nieuwe jaar speelt zich op de voorgrond af. Het aan de muur hangende schilderijtje op de achterrond verwijst met het Wham-huisje en de rood-wit omringde vuurtoren in de duinen naar Ameland. Een letterlijke afbeelding van een kerstverblijf van vrienden op een van de Waddeneilanden. Een zwevende spuitbus in de lucht completeert het tekstfragment.

10. Janny van der Heijden en Arjen Roos

Culinair publiciste Janny van der Heijden: “Met kerst is er altijd taart! Mijn kinderen halen die dan bij de beste banketbakker. Zelf bakken laten ze aan mij over.”

De verbeelding van grafisch ontwerper Arjen Roos: kersttaart met sterren.
Een gedecoreerde kersttaart met puddingsaus, hulst met rode besje en strik vormt voor Arjen Roos en de kinderen ieder jaar weer het hoogtepunt bij de afsluiting van een gezellige en sfeervolle kerstmaaltijd.

Deel 2

Deel 2 informeert u morgen o.a. nader over het Decemberzegelvelletje 2017 van tien postzegels als ‘eeneiige eenling’ in combinatie met tien de Decemberzegels-ondersteunende-dubbele-kerstwenskaarten.

Beeld: PostNL en B. Hylkema

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Nederland Nederland KerstNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (5 stemmen, gemiddeld: 3,60 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Bate Hylkema schrijft vanaf 1980 artikelen over filatelie en woont in het Friese Beetsterzwaag.

Reacties (5) Schrijf een reactie

 • Lauran op 20 november 2017 om 09:12

  Waar is de tijd dat er nog mooie Kerstzegels werden gemaakt. Veel landen doen dit nog maar nee, Nederland moet weer mer flutzooi komen !

 • Willem op 20 november 2017 om 10:37

  Ik dacht dat alle Nederlandse postzegels weer bij Joh. Enschede gedrukt zouden worden. Vanwaar deze wijziging?

 • aadb op 20 november 2017 om 12:25

  Nederland kent geen kerstzegels maar Decemberzegels ook te gebruiken begin Januari en daarna met bijplakken het hele jaar door .

 • Bate Hylkema op 23 november 2017 om 12:07

  In het tijdschrift ‘Vriendin’ staat de achtergrondreactie van Irene Moors over ‘haar’ Decemberzegel. Zij geeft daarin antwoord op [1] de inspiratiebron, [2] de bijzondere herinnering, [3] ontwerpoordeel van ‘haar’ kerstverhaal.
  Mocht u een reactie van een BN’er over ‘hun’ Decemberzegel in een krant, weekblad of maandblad lezen, a.u.b. melden op postzegelblog.

 • Marijke op 17 december 2017 om 13:15

  Leuk initiatief. Alleen jammer dat op de velletjes zegels niet de juiste namen onder de juiste zegels staan vermeld.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)