Postzegels Repoeblik Indonesia, periode 1945/1948 - Postzegelblog

Postzegels Repoeblik Indonesia, periode 1945/1948

12

Waar een reünie van 71/74-jarigen zoal kan toe leiden. Als je na ongeveer 50 jaar voor het eerst weer eens met klasgenoten in gesprek komt, die her en der in Nederland en zelfs in het buitenland wonen, worden o.a. belevenissen en ervaringen uit je jeugd opgediept. Tal van onderwerpen komen ter sprake o.a. fragmenten uit je werkzame leven, je gezin, kinderen en kleinkinderen en niet te vergeten de gezondheid.

Ook de actuele vrijetijdsbesteding blijkt een dankbaar onderwerp te zijn. Zo kwam ik heel toevallig met klasgenoot Sjoerd in aanraking en gesprek over zijn vroegere hobby, namelijk postzegels verzamelen. Hij vroeg mij tenslotte of ik zijn collectie eens wilde bekijken en een uitspraak wilde doen over de waarde ervan bij eventuele verkoop.
Kort geleden kwam bij langs met zijn verzameling, die omstreeks 1960 is ‘afgesloten’. ’t Was bepaald geen spectaculaire collectie: alle aantrekkelijke en prijsbepalende hoofdnummers van de series (hoogste waarden) op enkele uitzonderingen na ontbraken.


Eeuwen aaneen ging Nederland met Indië aan de haal, naderhand in 1945 ging Indië met Nederland aan de haal!

Bij de deelverzameling Nederlandsch-Indië was een piepklein envelopje van 9 bij 4 cm gestoken gevuld met postzegels, dat meteen mijn aandacht trok: “Wat zou daarin aan postzegels aanwezig zijn?” Wel na controle zaten er 30 afgeweekte, afgestempelde postzegels in uit de periode ná de Japanse bezetting van Indonesië. Zeventien postzegels zijn van de opdruk “Repoeblik Indonesia’ voorzien. Het resterende gedeelte bestaat uit echt gedrukte postzegels van de Indonesische posterijen, waarvan vier de tekst ‘Indonesia Merdeka’ (Vrij Indonesië) voeren.

Dertig postzegels van Repoeblik Indonesia

Na inventarisatie en rubricering heb ik de postzegels in een insteekboek gestoken en gezocht voor nadere informatie op internet. Vrij gauw kreeg ik het informatieve artikel ‘Welke status hebben deze zegels?’ (30 juni 2008) van Cees Janssen op Postzegelblog onder ogen, dat mij als buitenstaander (op enkele postzegels na) in woord en beeld behoorlijk heeft geïnformeerd.

Nadat de Japanse bezetting op 17 augustus 1945 was beëindigd, hebben de Indonesische posterijen spoedig kans gezien ongebruikte postzegels voor postaal gebruik van

Nederlands Indië (Inheemse dansers 1941/45 (Niasse-danseres en Legon-danseres); Karbouw/buffel 1938/39) en die van

de Japanse bezetter (één jaar bezetting van Java 1943 met de berg Fuji-no-yama en

Java-serie 1943 met wajangpop (groen), Borobadurtempel (blauw), kaart van Java met ornamenten (olijfbruin) & danser met Borobadurtempel (paars)
voor frankering te gebruiken. Alle postzegels zijn van de opdruk ‘Repoeblik Indonesia’ voorzien.

Van deze oranje postzegel heb ik in het geheel geen achtergrond gegevens kunnen vinden.

Ter viering van een half jaar Indonesische onafhankelijkheid op 21 januari 1946 zijn deze postzegels hoogstwaarschijnlijk de eerste officiële postzegels, die Indonesië heeft uitgegeven (bruingekleurde 10 + 10 sen & twee-kleurige 20 + 20 sen) met als afbeelding een karbouw, die de kettingen aan zijn vier poten weet te verbreken en een karbouw, die de Indonesische vlag (met een rode en een witte horizontale baan) met zich meedraagt.

Naderhand zijn in ??? in serieverband weer officiële postzegels uitgegeven met afbeeldingen uit de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd.

 • 5 sen in grijsblauw geeft een afbeelding van Bandung in brand op 24 maart 1946 *);
 • 15 sen in paars met een vliegtuig boven een gebouw in Soerabaja, november 1945 met op de voorgrond ??? **)
 • 200 sen in paars met een palmboom in een kader met rechts daarvan een gebouw.

Of deze postzegel ook in de serie van beide voorgaande postzegels kan worden ondergebracht, betwijfel ik. Afbeelding en uitgave-aanleiding heb ik niet kunnen achterhalen.

Op 17 augustus 1949 hebben de Indonesische posterijen de driejarige onafhankelijkheid met een roodkleurige 60 sen postzegel gememoreerd. In twee handen bevinden zich (op de voorgrond) een dolk en (op de achtergrond) een vlaggenstok met de wit-rood gekleurde Indonesische vlag. In het vlaggenrood staat ‘’Repoeblik’ geschreven. Geheel links op de achtergrond is nog net een palmboom op/van het Indonesische land zichtbaar.

Tot slot een drietal postzegels, die hoogstwaarschijnlijk (?) ook met de onafhankelijkheid en het vrijheidsstreven van Indonesië hebben te maken. Op de 3 en 50 sen postzegels verbreekt een schuin omhoog gestoken kop van een gehoornde buffel een ketting. Op 40 sen postzegelafbeelding ligt een schip (van de achterkant gezien) met andere bootjes aan een havenkade (met hijskraan) onder een bewolkte lucht.

Sjoerd’s ideeën, wensen en verlangens

Sjoerd’s wensen en verlangens zijn door hun onderlinge ‘tegenstrijdigheid’ moeilijk met elkaar te combineren, zoals uit onderstaande aandachtspunten moge blijken:

 • Hij wil graag nog meer achtergrondinfo ontvangen van de verschillende postzegels (uitgifte-aanleiding & bestaansrecht) en vooral van die postzegel, waarvan in dit artikel geen informatie is opgevoerd.
 • Alle afgestempelde postzegels heeft hij destijds afgeweekt van brieven, die zijn ouders van zijn bijzonder geliefde Indische oom ontvingen.
 • Deze postzegels bezitten voor hem persoonlijk een grote emotionele waarde.
 • Hij wil graag weten hoe hoog de financiële waarde van deze dertig gebruikte postzegels is.
 • Hij heeft me ook laten weten dat hij wel afstand wil doen van deze Indonesische postzegels uit de revolutionaire periode van het land!!!
 • Mocht er toch iemand voor een redelijk bedrag belang hebben bij deze dertig gebruikte postzegels, neem dan contact met mij op (batehijlkema(at)hetnet.nl). Met Sjoerd zal ik daarna in overleg treden.

Het revolutionaire Indonesië

*) Bandung in brand op 24 maart 1946
De Bandung Vuurzee (Bandung Lautan Api) is een van de belangrijkste gebeurtenissen van Bandung. Een groot deel van de zuidkant van de stad is bewust in brand gestoken door de terugtrekkende Indonesische republikeinen tijdens de nationale revolutie. De aanleiding van de brand was het ultimatum van de Britse bevelhebber voor de Indonesische strijders de stad te verlaten. Als verzetsdaad pasten de revolutionairen bij de terugtrekking op 24 maart 1946 de tactiek van de verschroeide aarde toe.

**) Surabaya in november 1945
Surabaya, de havenstad in het oosten van Java, vormde een middelpunt van geweld, dat zich ook tegen Engelse militairen keerde, die midden in het kokende Surabaya terechtgekomen waren. Daar ontbrandde in november 1945 een straatoorlog, die aan 400 Engelsen en 16.000 Indonesische strijders het leven kostte. Nederlanders en Indische Nederlanders zaten ook te midden van dit geweld. De waanzin raasde door de stad: de plaatselijke kampongleiders verzamelden een brede volksmassa met bamboesperen, kapmessen, bijlen, krissen, knuppels en alles wat als wapen voorhanden lag, die tegen de vijand optrok.
Het zou tot begin maart 1946 duren eer er verse troepen kwamen naar Surabaya om rust en orde te helpen bewaren. Dat waren de Nederlanders (Mariniersbrigade), die na lang touwtrekken eindelijk werden toegelaten.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
HistorischNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Bate Hylkema schrijft vanaf 1980 artikelen over filatelie en woont in het Friese Beetsterzwaag.

Tags bij dit artikel

Reacties (12) Schrijf een reactie

 • willem hogendoorn op 13 mei 2012 om 08:11

  Ik weet niet of Sjoerd kinderen heeft, maar als de zegels van grote emotionele waarde zijn, omdat ze verstuurd door zijn de lievelings oom naar zijn ouders, dan moet je ze in de familie houden. Financiële waarde weegt daar niet tegen op

 • toon op 13 mei 2012 om 09:17

  Bate, er bestaat een filatelistenvereniging DAI NIPPON die ook catalogus heeft uitgegeven van de postzegels uitgegeven door het rebellerende regime van de Republiek Indonesie. Volgens mij is dat het enige en volledige overzicht.
  zie
  http://www.dainippon.nl/

 • paulv op 13 mei 2012 om 10:48

  De zegels staan gerangschikt in de catalogus Zonnebloem Indonesië. Deze catalogus bestrijkt de periode vanaf de uitgiften tijdens de Japanse bezetting in 1943 tot het jaar van uitgifte van die catalogus.
  In mijn oude exemplaar staan zwart-wit fotoos van de zegels. Je moet goed opletten en vergelijken welke zegel waar staat, soms zijn er kleine verschillen in de opdruk of andere details. Ook de Amerikaanse Scott catalogus heeft een lijst zegels uit deze periode. Het meest uitgebreide overzicht staat in de Dai Nippon catalogus.
  Wat betreft de geldwaarde is er een groot verschil tussen wat Zonnebloem in de lijst heeft staan en wat in de internethandel aan verkoopprijzen wordt gerealiseerd. De marktprijzen liggen onder tot ver onder de cataloguswaarde. Dat laatste geldt niet alleen voor Indonesia en NL, maar voor ook andere west-Europese landen.
  Ik zou de zegels houden: ze horen bij de familiegeschiedenis, en vormen daarmee een authentieke en tastbare herinnering. Willem heeft gelijk dat financiële waarde daar niet tegenop weegt.

 • paulv op 13 mei 2012 om 11:09

  De oranje zegel met zwarte opdruk: de basiszegel staat in kleur afgebeeld in de NVPH 2011 in het eenmalige katern Japanse bezetting (p.511-512). Uitgegeven in Java in juni 1943, voorstelling mythologisch dier Garuda, kaart van Java, rijstvelden en vulkaan, catnr. JJ10.

  In Zonnebloem 41e editie 1999 staat de zegel met opdruk vermeld onder ‘Repoeblik Indonesia’ uitgaven voor Java en Madoera: catnr. 15.
  De cataloguswaarde voor echt gebruikte zegels uit deze periode ligt overwegend hoger dan van ongebruikte/postfrisse zegels. Voor dit zegel posfris 5,50 gulden, gebruikt 7,- gulden.

 • aadb op 13 mei 2012 om 11:20

  @ Het merendeel van de afgebeelde zegels hebben weinig waarde .Als de zegels nog op de brieven hadden gezeten dan was de kans groot dat de waarde vele malen hoger was geweest .Jammer maar helaas in het overleg kan mee genomen worden dat zegels nooit afgeweekt moeten worden voordat de (expert) zijn mening heeft gegeven !

 • Lars op 13 mei 2012 om 11:32

  Heeft er misschien iemand een oude catalogus voor Bate of Sjoerd?
  Dan lost dat gelijk alle vragen in het artikel op!

 • paulv op 13 mei 2012 om 14:46

  Catalogus voor Bate en/of Sjoerd: op marktplaats staat wat. Trefwoord catalogus + zonnebloem + indonesie
  Anders in de plaatselijke bibliotheek zoeken, zolang die nog niet door de bezuinigingen is getroffen.

 • BERTR op 13 mei 2012 om 15:04

  @Lars. Die catalogus die heb ik wel maar geef ik niet weg. Ik heb er zelf geld voor moeten betalen. De caalogus is van 1981 maar ging grif vande hand voor elke prijs. Want in die kringen wordt niets weggegeven. Alleen de zon krig je voor niets.

  @op het artkel. De 3 oranje zegels komen uit een bezettingsserie van Java. De opdrukken zitten dus op deze bezettingsserie. De zegels daaronder 3, 2x 5 plundering Bandoeng (1946), 2x 15 slag om Soerabajaen (1945) 200 sen (Wonokromodam)komen uit de revolutieserie van 1946. Daaronder het rode zegel met vlag uit een frankeerserie van 3 waarden uit 1947. De vier zegels daaronder met links een op zijn kop komen uit dezelfde revolutieserie 1946 met op de 40 sen de haven van Tandjong Priok. De vwaarde van de zegels sc hommelde in 1981 tussen de 1.50 en 10 gulden wel heb ik begrepen dat het afweken van de zegels Sjoerd geld kost wat AADB ook al aangaf. De echte filatelisten kunnen dan makkeliker vaststellen of de zegels echt zijn

 • b.hylkema op 13 mei 2012 om 16:41

  In de acht reacties heb ik al heel wat aanvullende informatie gelezen, die voor mij (en uiteraard Sjoerd) aantrekkelijk is. Namens Sjoerd (en mij zelf ook) heel erg bedankt.
  Over emotionele waarde gesproken: Sjoerd als 75-jarige nuchtere Fries (en (klein)kinderen bezittende die niets met postzegels hebben) zei me destijds: “Ik heb niet het eeuwige leven. De postzegels het graf mee innemen lijkt me geen aantrekkelijke optie. Vandaar dat ik deze Indonesische zegels toch te koop aanbied. Misschien zijn er lieden die ze in hun verzameling willen opnemen voor een redelijk bedrag.”
  Ik zal Sjoerd als ex-postzegelverzamelaar (en geen aandacht heeft voor http://www.postzegelblog.nl) erop attenderen dat een deel van zijn collectie de aandacht van ter zake deskundigen heeft gekregen.
  Mochten er toch nog lieden zijn die over aanvullende info beschikken, dan stellen Sjoerd en ik dat bijzonder op prijs daar kennis van te nemen.
  Bij voorbaat dank.

 • willem hogendoorn op 13 mei 2012 om 21:20

  @ Bate/Sjoerd:Postzegels kan je niet mee je graf innemen, maar geld ook niet! Een kleinkind kan in de toekomst misschien best het filatelievirus krijgen, en dan is het zonde dat je dit familiemateriaal voor een schijntje wegdoet. NIET DOEN dus! Laat een kleinkind eens bij een postzegeljeugdclub gaan kijken in de buurt. Postzegels verzamelen verschilt niet zoveel met voetbalplaatjes verzamelen, en dit hoort in de Sjoerd-familie thuis!

 • Ruud Zevenhoven op 20 augustus 2012 om 16:49

  In de KPI (katalog Prangko Indonesia staan ze gekleurd in vermeld;
  Ned Indie met Japanse/rep.indonesia opdruk,ook de weense uitgave.77 pag
  Java-Sumatera – Noord- midden Sumatera –
  Bengkulu – Lampung(z Sumatera)Perioe ORI
  (Oeang Repoeblik Indonesia)in Indonesisch munt waarde,tot de uitgifte van 1949

 • Govardus van Poppelen op 2 augustus 2020 om 13:41

  Dat er zoveel verzamelaars over Indonesië waren wist ik niet. Toch ben ik een verzamelaar van Nederlandse en Indonesische postzegels en dan wel postfris indien mogelijk. Waar ik naar op zoek ben zijn de jaren 40 tot ???? Staat op een laag pitje omdat ik eerst de oranje Bayar Porto en de dienstzegels. Deze zijn nodig om mijn album in zijn geheel vol te krijgen en daarmee zit ik in de goede richting. Wie o wie heeft deze zegels nog die over zijn en die men wil verkopen of eventueel ruilen. Ik heb nog de nodige postfrisse setjes over. Hoor graag van Jullie. Mvg. Govardus

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)