Familieportret - Postzegelblog

Familieportret

2

zegel-8-fr-895-150p.jpgEnkele tientallen jaren geleden was Luxemburg nog een geliefd landje om daar vakantie te houden. Dicht bij huis, maar toch exotisch. Een prachtige hoofdstad met een rijk verleden en veel natuur. Luxemburg was vanaf 1815 een groothertogdom onder Koning Willem I van Nederland. Bij het Verdrag van Londen in 1839 werd het grondgebied van Luxemburg opgesplitst. Een deel, vooral Franstalig, werd de Belgische provincie Luxemburg en het andere deel, kleiner, Duitstalig, bleef in een personele unie met Nederland verenigd. De eerste postzegel van Luxemburg had als afbeelding Koning Willem III van Nederland.

Maar in 1890 werd Luxemburg, na het overlijden van Willem III, zelfstandig. Het staatshoofd werd Groothertog Adolf I op de postzegels afgebeeld. Daarna volgden o.a. Groothertog Wilhelm IV en Groothertogin Marie Adelheid. In 1921 Groothertogin Charlotte, enzovoorts

Elk land heeft zo zijn staatshoofd, vorst of president. En dat staatshoofd heeft vanzelfsprekend familie. Voor veel postzegelverzamelaars is het verzamelen van postzegels met daarop afbeeldingen van het staatshoofd met zijn of haar familie een pracht van een hobby. Je kunt met postzegels hele stambomen opbouwen.

Ook Luxemburg heeft het vorstenhuis vele malen afgebeeld op postzegels. Een voorbeeld met als hoofdpersoon Jean Benoît Guillaume Marie Robert Louis Antoine Adolphe Marc d’Aviano, geboren op 5 januari 1921 en van 1964 tot 2000 Groothertog van Luxemburg. Hij was de zoon van Groothertogin Charlotte en Prins Felix van Bourbon-Parma. Op 9 april 1953 trouwde Groothertog Jean met Joséphine-Charlotte, dochter van de Belgische Koning Leopold III. Uit hun huwelijk werden vijf kinderen geboren, Marie-Astrid (1954), Henri (1955), Jean (1957), Margaretha (1957) en Guillaume (1963). Ter gelegenheid van hun 25-jarige huwelijk werd op 3 april 1978 een blokje postzegels uitgegeven met Groothertog Jan en Joséphine-Charlotte. Van het blokje zijn 368.165 exemplaren verkocht.

blokje-1978-893-400p.jpg

Op 14 februari 1981 trouwde de toekomstige Groothertog (Erbgrossherzog) Henri met Maria Teresa Mestre, dochter van een uit Cuba gevluchte bankier. Ondanks de grote bezwaren die ook zijn ouders hadden vanwege de niet adellijke afkomst van Maria Teresa ging het huwelijk door. Het duurde tot 22 juni 1981 voordat een postzegel uitkwam ter gelegenheid van dat huwelijk. Ook uit dit huwelijk werden vijf kinderen geboren, Guillaume (1981), Félix (1984), Louis (1986), Alexandra (1991) en Sébastien (1992).

Ter gelegenheid van de Internationale Postzegeltentoonstelling voor jeugdige filatelisten JUVALUX ’88, waarvan Henri beschermheer was, werd een blokje uitgegeven met drie postzegels. Op de postzegel van 12 franc een portret van Maria Teresa, op die van 50 franc Henri. Op de middelste zegel drie kinderen van het paar, Guillaume, Félix en Louis.

blokje-1988-894-400p.jpg

Sinds 7 oktober 2000 is Henri als Groothertog van Luxemburg zijn vader opgevolgd. Zijn officiële titel? Zijne Koninklijke Hoogheid Hendrik, bij de Gratie Gods Groothertog van Luxemburg, Hertog van Nassau, Prins van Bourbon-Parma, Graaf van Sayn, Königstein, Katzenelnbogen en Diez, Burggraaf van Hammerstein, Heer van Mahlberg, Wiesbaden, Idstein, Merenberg, Limburg en Eppstein. Een hele mondvol….

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
HistorischNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Tags bij dit artikel

  Reacties (2) Schrijf een reactie

  • toon op 8 november 2007 om 15:56

   Luxemburg heeft al jaren een bescheiden uitgiftebeleid met top-kwaliteit van de postzegels. Je geeft hier mooie voorbeelden Cees. Bedankt!

  • albert Haan op 8 november 2007 om 16:50

   Verzamel dit land van kinds af aan.
   En nu nog steeds met veel plezier.
   Ik geloof ik ben niet de enige..

  Schrijf een reactie

  (registratie is niet nodig)