Vorm en inhoud Decemberzegels 2017: afbeelden of verbeelden? - Postzegelblog

Vorm en inhoud Decemberzegels 2017: afbeelden of verbeelden?

2

De internationaal hoog aangeschreven stichting MOAM bevordert onder leiding van de 29-jarige directeur Martijn Nekoui bij artistieke talenten talentontwikkeling en kennisuitbreiding van de bovenste plank. Tien jonge kunstzinnige supertalenten met verschillende disciplines (4 illustrators, 4 grafische ontwerpers & 2 fotografen) brengen kerstervaringen/-belevenissen van BN’ers uit de televisie- en showwereld op de recent uitgegeven Decemberzegels 2017 in beeld. Zij maken daarbij van verschillende vormgevingstechnieken, stijlen en invalshoeken gebruik.

1) Verschil tussen afbeelden en verbeelden

Bij een afbeelding (draaiorgel nvph 1226, bloembollenveld nvph 1025 & kennis vergaren nvph 1690) is duidelijk sprake van een sterke overeenkomst met de werkelijkheid. Hoofd/ogen en verstand zijn overheersend betrokken bij het zien en/of kijken naar het onderwerp, waar een indruk (impressie) van wordt gegeven.

Bij een verbeelding (draaiorgel nvph 3173, bloembollenveld nvph 2250 & kennis vergaren nvph 1698) spelen hart en gevoel de hoofdrol. Bij de weergave van een onderwerp staan individuele beleving en/of ervaring op de voorgrond. De persoonlijke verwerking, interpretatie, benadering en/of uitdrukking (expressie) domineert. Enkele karakteristieke onderdelen van het onderwerp worden tegelijk, vereenvoudigd en/of veralgemeniseerd opgevoerd.
Het Postzegelblog-artikel Draaiorgel-afbeelding naast draaiorgel-verbeelding van 16 maart 2014 geeft meerdere postzegels met de tegenstelling afbeelden – verbeelden.

2) Decemberzegels 2017 verbeeldingen met een verhaal


George Michael en Tim Hofman

Op de kerstkaart van Jesse Strikwerda zitten zeven personen met kerstborrel gezellig en geanimeerd met elkaar te praten rond een tafel. Op de achtergrond is een getekende en sterk vereenvoudigde lijntekening van een kerstboom met piek en slingers afgebeeld. De gehele tekening is in een glazen stolp gevat.

Afgezien van de afbeelding van George Michael heb ik me meteen afgevraagd: “Wie zijn de andere personen rondom de tafel op de wenskaart?” Een mailtje van Strikwerda heeft me het antwoord gegeven:

 

“De persoon midden boven is de afbeelding van presentator Tim Hofman van wie Strikwerda inspiratie ontving voor zijn kerstkaart.”

Lieke van Lexmond met Zef

Op de Lieke van Lexmond-postzegel en -kerstkaart van ontwerpster Loutje Hoekstra zijn moeder (Lieke) en kind (2e zoon Zef) met behulp van één doorgaand getekende lijn innig en hecht met elkaar verbonden.

Wendy van Dijk met haar dierbaren

“Bij Wendy draait haar kerst om het licht. Met familie zijn, leuke dingen doen en samen zijn”, aldus de ontvangen interpretatie per mail van Sella Molenaar. Ze vervolgt: “Omdat Wendy kerst doorgaans in het buitenland viert, zette ze alleen geen kerstboom op. In mijn ontwerp heb ik een alternatieve versie van dit universele symbool voor kerst gemaakt, bestaande uit een lichtsnoer (in overdrachtelijke zin) passend bij Wendy’s kerstintentie. Dit thema heb ik op de kerstkaart doorgevoerd, waarbij Wendy letterlijk omgeven wordt. Net zoals tijdens de kerst.”
Een fragment van Wendy’s uitspraak “Ik ben omringd door al mijn dierbaren” zou dus wel eens kunnen suggereren dat de lichtjes op de kerstkaart al haar dierbaren verbeelden / voorstellen.

René & Natasja Froger

 • Het hoofdthema van de postzegel is een gestyleerde afbeelding van een kerstboom met kerstballen als verbeelding van en/of verwijzing naar de kerstdagen.
 • Beide hand-schuddende handen zijn een kinderhand en een vaderhand, waarmee een verbeelding van gezin en familie wordt gegeven én de gezins- en familieverbintenis tijdens de kerstdagen.
 • De acoordeon-spelende-dameshand-met-nagellak verbeeldt muziek en muziek maken.
 • Beide driehoeken in de driehoekige kerstboom verijzen naar (verbeelden) de heilige drie-eenheid: liefde, familie en muziek. De perfectie tijdens de kerstdagen.
 • Diverse rood en roze gekleurde tinten in de afbeelding verbeelden niet alleen de liefde, maar ook de kerst en feestelijke kerstdagen.

3) Decemberzegels 2017: eenheid in verscheidenheid!

Het overeenkomstige van de Decemberzegels 2017 is niet alleen de plaatsing van de typografie en sorteerhaak, maar ook van de kleurigheid. Alle voorstellingen op de postzegels verwijzen op diverse en individuele manieren naar de kerstdagen.

Zegels identiek aan de wenskaarten

 

Drie postzegelafbeeldingen zijn feitelijk identiek aan de wenskaarten.

Zegels een deel van een groter geheel op de wenskaart

 

Drie postzegelafbeeldingen tonen een deel van een groter geheel op de wenskaart.

Uitlopende lijnen


De postzegel 3 en 6 tonen door de uitlopende lijnen op de achtergrond een deel van een veel groter, niet op postzegel en kaart afgebeeld geheel.

Groter deel

Een postzegelafbeelding toont een groter deel van een postzegelafbeelding.

Witte rand rondom sorteerhaak

Drie sorteerhaken zijn door een witte rand rondom een geïsoleerd onderdeel van de postzegelafbeelding, terwijl de resterende sorteerhaken op zeven postzegels een geïntegreerd onderdeel van de postzegelafbeelding zijn.

Begrenzing achtergrond

De afbeelding op postzegel 2 bezit een onregelmatig geschilderde achtergrond, terwijl de resterende negen postzegels een rechthoekig begrensde achtergrond bezitten. Opvallend daarbij is dat rondom de rechthoekige afbeelding van postzegel 9 een getekende zwarte kaderlijn is aangebracht.

Teer kleurgebruik


Het kleurgebruik bij twee postzegels is teer en gedempt op de achtergrond, terwijl de overige postzegels van meer fellere en heldere kleuren zijn voorzien.

4) Tot slot

Ondanks alle verscheidenheden heeft artistiek MOAM-directeur Martijn Nekoui een homogene en kleurrijke Decemberzegelserie tot stand weten te brengen. Dergelijk samenwerkingsverband tussen NOAM en PostNL is voor herhaling vatbaar.

Over de maximumkaarten

De maximumkaarten zijn alle in Hilversum afgestempeld. Deze stad verwijst middels de stempelafdruk naar de radio- en telvisiewerkplaats van de personen, die op de Decemberzegels 2017 een hoofdrol spelen. In de meest letterlijke zin speelt Lieke van Lexmond deze rol.

Bij de Vereniging voor Kinderpostzegels & Maximafilie kunt u via secretaris(ad)kindmax.nl nadere informatie inwinnen over maximumkaarten.

Beeld: PostNL en B. Hylkema

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Nederland KinderpostzegelsNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (4 stemmen, gemiddeld: 3,50 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Bate Hylkema schrijft vanaf 1980 artikelen over filatelie en woont in het Friese Beetsterzwaag.

Reacties (2) Schrijf een reactie

 • Bate Hykema op 4 februari 2018 om 07:26

  Bij maximumkaarten dient niet alleen de plaats van afstempeling verband te hebben met het postzegelonderwerp, maar ook de datum van afstempeling.
  Bij de Decemberzegels 2017 onderstrepen plaatsnaam Hilversum en datum 24 december deze verbondenheid optimaal.

 • Cees Janssen op 4 februari 2018 om 10:10

  Bate, er is nog iets waaraan de maximumkaart moet voldoen volgens de richtlijn: De prentbriefkaart moet, voor zover mogelijk, te koop zijn vóór de uitgifte van de postzegel. Of, als deze speciaal uitgegeven is, een vooraf bestaand document weergeven.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)