De postzegels van Åland in 1999 - Postzegelblog

De postzegels van Åland in 1999

0

In 1999 bestond de Wereldpostvereniging, de UPU, 125 jaar. En Posten Åland kon niet achterblijven met een uitgifte. Maar 1999 was ook het jaar dat de intrede van de euro plaatsvond, de Europazegel met een dubbele waarde aanduiding, in marken en in euro. En 1999 was ook het jaar waarin wederom een postzegelboekje en een velletje zelfklevende postzegels op het programma stond.

 

De eerste twee postzegels van 1999 werden uitgegeven op 1 februari. Het thema was de Bronstijd in de Åland archipel. De Bronstijd wordt verdeeld in drie perioden: de Vroege Bronstijd van 3000 tot 2000  voor Christus, de Midden Bronstijd van 200 tot 1600 voor Christus en de Late Bronstijd van 1600 tot 1200 voor Christus. In Scandinavische landen onderscheidt men ook nog de Noordse Bronstijd ie duurde van 1700 tot 500 voor Christus. Pas in de eerste eeuw voor Christus bereikte het brons de Åland archipel. Op de eerste postzegel zijn twee bronzen siervoorwerpen afgebeeld.

Grafheuvels uit de Bronstijd zijn vooral te vinden op het schiereiland Saltvík. Hier zijn meer dan 80 zogenoemde bootgraven, zoals afgebeeld op de postzegel, uit de tijd van de Vikingen te vinden. De postzegels werden ontworpen door de kunstenares Anna-Maaret Pitkänen-Darmark.

Een postzegelboekje met zegels gewijd aan volkskunst verscheen eveneens op 1 februari 1999. Het postzegelboekje en de zich daarin bevindende twee maal vier postzegels werd ontworpen door Anki Williams. Zij is als vormgever werkzaam bij Strax Kommunikation in Mariehamn.

De vier verschillende postzegels vormen samen een doorloper in blokvorm. De tulp is een geliefd object in haar uitingen. Dit combineerde zij op de postzegels met meubelstukken die binnen plaatselijke tradities zijn beschilderd.

Het zeilschip op de postzegel, uitgegeven op 19 maart 1999, was genaamd ‘Pamir’ en op 29 juli 1905 te Hamburg van stapel gelopen. De stalen bark, een dwarsgetuigde viermaster, was van rederij Ferdinand Laeisz die meer van dergelijke schepen in de vaart had voor het vervoer van Chilisalpeter vanuit Valparaiso naar Hamburg. Een zusterschip was de ‘Pommern’ die als museumschip in Mariehamn te bewonderen is. Het schip is enige tijd in eigendom geweest van de Finse rederij Gustav Erikson. Op 21 september 1957 verging de Pamir in de orkaan Carrie op 500 zeemijlen ten zuidwesten van de Azoren. De postzegel werd ontworpen door Robert Carter.

Gedrukt bij Australia Post Sprintpak werd een velletje zelfklevende postzegels uitgegeven op 28 april 1999. Op de postzegel is een gulden sleutelbloem, de primula veris, afgebeeld. Deze plant is vooral te vinden in boomgaarden, weilanden en de randen van bossen op een zonnige, wat vochtige standplaats.

De sleutelbloem werd vroeger veel in de keuken gebruikt, onder andere in pannenkoeken en cakes. De wortel werd gebruikt in de kruidengeneeskunde en werkt ontstekingswerend. De postzegel werd ontworpen door Paavo Huovinen. De oplage van het velletje was 170.000 stuks.

Het thema voor de Europazegels van 1999 was natuurreservaten en parken. Op de postzegel, met de waardeaanduiding zowel in marken als in euro, werd uitgegeven op 28 april 1999. De afbeelding toont een van de drie Kökar Natuur Reservaten. Het eiland is het meest zuidelijk gelegen gebied van de Åland archipel. Er wonen minder dan 300 mensen op het eiland. De postzegel werd ontworpen door Kjell Ekström.

Een postzegel gewijd aan de zeilsport werd uitgegeven op 5 augustus 1999. Er bestaan vele typen zeilboten. Op de postzegel zijn zogenoemde kielboten te zien maar het zeilteken, de driehoek, geeft geen uitsluitsel welk type het is. De postzegel werd ontworpen door Martin Mörck.

Om de 125ste verjaardag van de Wereldpostvereniging, de UPU, werd door vele postdiensten een of meer postzegels uitgegeven. Ook Posten Åland was daarbij. Op de postzegel is een vliegtuig afgebeeld van Finnair van het type ATR 72. De postzegel werd ontworpen door Peter Bergström.

 

Twee postzegels met afbeeldingen van korstmossen werden uitgegeven op 25 september 1999. Op de eerste zegel een afbeelding van het groot dooiermos, ook wel steenkorstmos genoemd. Het mos komt voor op de schors van boomstammen en op steenachtige ondergrond. Op de tweede zegel het grijsgroene gewoon schorsmos. Deze mossoort is alleen op bomen te vinden. Ontwerper van de postzegels was Erik Bruun, in 1926 geboren in Viipuri, Finland.

Nu eens niet als laatste postzegel van het jaar verscheen op 8 oktober 1999 een postzegel met daarop afgebeeld de kerk van Lemsland op het eiland Söderby. De kerk is gewijd aan de heilige Birgitta van Zweden. De stenen kerk staat op de plaats waar eerst een houten kerk stond en stamt uit de 15de eeuw. De kerk is gebouwd van rode graniet en alleen het middenschip is nog vrijwel in de originele staat. Op een van de muurschilderingen is Sint Nicolaas van Myra te zien. In de kerk staat een van de mooiste beeldhouwwerken op de Åland eilanden, het houten beeld van de Madonna met kind uit 1320. Oorspronkelijk had dit beeld een gouden kroon en was bont geschilderd. Ontwerpster was Pirkko Vahtero.

Als laatste postzegel, die uitkwam op 9 oktober 1999, was gewijd aan het wereldkampioenschap oriëntatielopen. In 1999 hadden deze plaatsgevonden in Aarhus in Denemarken van 19 tot 23 juli. Bij het oriëntatielopen moet een bepaald parcours worden afgelegd waarbij gebruik wordt gemaakt van een speciaal vervaardigde kaart en een kompas. Het ontstond aan het einde van de 19de eeuw in Scandinavië als militaire oefening. De eerste wedstrijd vond in 1897 plaats in Noorwegen. Ontwerper was Juha Pykäläinen die eerder postzegels had ontworpen.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Aland Denemarken Finland Noorwegen Zweden Europa CEPT KerkenNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (2 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)