85e Boekenweek (7-15 maart 2020) met thema 'Rebellen en dwarsdenkers' - Postzegelblog

85e Boekenweek (7-15 maart 2020) met thema ‘Rebellen en dwarsdenkers’

1

Voor de 85e keer organiseert het CPNB de Boekenweek met als thema ‘Rebellen en dwarsdenkers’.  Dit thema met de schrijvers Annejet van der Zijl (boekenweekgeschenk) en Özcan Akyol (boekenweekessay) gaf zeker bij de tweede schrijver veel commotie voordat de Boekenweek begon. Beschouw maar als gratis reclame voor het Boekenweek en het bijbehorende thema. Elk jaar een mooi thema om boeken en postzegels te combineren.

Thema Rebellen en dwarsdenkers

Özcan Akyol (boekenweekessay)

Özcan Akyol ook wel Eus genoemd is een bekende persoonlijkheid geworden de laatste jaren voor diverse media (TV, radio, sociale media). U kent hem vast wel van de DWDD (tafelheer of reguliere gast), columnist van het Algemeen Dagblad of van de volgende TV-programma’s: De Neven van Eus (2017), Eus in Medialand (2018), Brieven met Eus (2018), Sterren op het Doek (2019), De Geknipte Gast (2020). Verder is hij op de late uurtjes te horen als presentator van het radio 1 programma ‘Onze man uit Deventer’, mijn favoriet tijdens het slapen: https://www.nporadio1.nl/onze-man-in-deventer

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Özcan Akyol gaat er met gestrekt been in. De literaire wereld is ‘een parodie van zichzelf’ geworden, schrijft hij in zijn Boekenweekessay. Het veld lijdt volgens hem aan ‘zelfoverschatting, hardnekkige arrogantie en vooral minachting voor de lezer’. Spelers uit alle lagen van de branche schrijvers, letterkundigen, literair recensenten, uitgevers en boekhandelaren jagen met hun elitaire houding potentiële lezers weg. “De hele keten is verrot”, licht Akyol toe in DWDD. Hij heeft zijn essay ‘Generaal zonder leger’ getiteld, want dat is het beeld dat schrijvers bij hem oproepen als ze weer eens op een podium staan te oreren over de vraag hoe ‘echte literatuur’ eruit hoort te zien. Het publiek is ondertussen allang weggelopen. “De manschappen zijn uit verveling wat anders gaan doen.”

De Plejaden.

 

 

 

 

 

 

 

“Wat ik het kwalijkst vind, is dat sommige groepen lezers steevast worden betiteld als niet-lezers omdat ze ‘inferieure’ boeken zouden lezen. Bijvoorbeeld De zeven zussen’ van Lucinda Riley, of de romans van Griet Op de Beeck, Esther Verhoef, Saskia Noort. Grote groepen lezers halen daar plezier uit, maar de boekenwereld kijkt erop neer en trekt de gevoelswereld van die mensen in twijfel. Dit is geen literatuur, zeggen academici, literair recensenten en docenten die hebben bedacht wat ‘goede smaak’ is. Dat kán niet, vind ik. Als de literaire wereld zich laat voorstaan op zijn progressiviteit en inclusiviteit, dan kun je mensen niet diskwalificeren en buitensluiten alleen omdat ze de verkeerde boeken waarderen. Dat stoort me enorm.”

Intermezzo Lucinda Riley: “Op Nieuwjaarsdag 2012, terwijl ik keek naar de nachtelijke sterrenhemel, kreeg ik ineens inspiratie voor een ambitieuze boekenserie van meerdere boeken die losjes gebaseerd was op de legendes van de zussen van het Zevengesternte of de Plejaden. De verhalen zijn losjes gebaseerd op de Griekse mythen rond de sterrengroep. De boeken zouden de reizen van geadopteerde zussen volgen die de wereld rondtrekken, op zoek naar hun verleden, en de voetstappen volgen van een mysterieuze vader genaamd Pa Salt. En zo was De zeven zussen-serie geboren. Daarnaast hebben we samen zeven kinderen uit een samengesteld gezin”.

 

 

 

 

Het Zevengesternte ofwel de Plejaden is een open sterrenhoop in het sterrenbeeld Stier (Taurus). De sterrenhoop bevindt zich op ongeveer 440 lichtjaren van de aarde. Met het blote oog ziet men in een stedelijke omgeving 5 of 6 sterren, maar in een volledig donkere omgeving zijn met scherpe ogen wel 9 of 10 sterren zichtbaar; door een verrekijker of telescoop zelfs tientallen tot honderden. De Plejaden waren al in de oudheid bekend. Zij worden rond 750 v.Chr. genoemd in de Ilias en de Odyssee van de Griekse dichter Homerus.

 

 

 

 

 

 

 

 

Met een enorme bestseller was dichter Lévi Weemoedt (71) in 2018 opeens terug. Zijn dichtbundel ‘Pessimisme kun je leren!’ werd samengesteld door net zo’n succesauteur: Özcan Akyol (35). Al is de een twee keer zo oud als de ander, ze voelen zich verwant:  https://www.trouw.nl/cultuur-media/levi-weemoedt-en-ozcan-akyol-zijn-beiden-somber-van-aard-en-allergisch-voor-literaire-pretenties~b5426f83/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Annejet van der Zijl (boekenweekgeschenk)

Annejet van der Zijl is een van de bekendste en meest gelezen schrijvers van ons land. Ze schreef tot dusver zes non-fictieboeken en (samen met Jo Simons) één fictieboek, die allen bestsellers werden. Voor haar totale oeuvre ontving ze onder andere de Gouden Ganzenveer en de Amsterdamprijs voor de Kunst. In 1998 debuteerde ze met Jagtlust, een reconstructie van de gelijknamige, roemruchte kunstenaarskolonie in het Gooi. Vier jaar later volgde Anna, de biografie van Annie M.G. Schmidt, waarvan meer dan 100 000 exemplaren zijn verkocht.

 

 

 

 

 

 

 

Van de liefdesgeschiedenis Sonny Boy (2002) gingen meer dan 600.000 exemplaren over de toonbank en het werd tot nu in acht talen vertaald. Zowel Anna als Sonny Boy werden verfilmd en met diverse prijzen bekroond. Anna werd daarnaast bewerkt tot een musical, die de grote winnaar werd bij de Musical Awards 2018 en nog steeds in het theater te zien is.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In 2009 verscheen Bernhard, een verborgen geschiedenis over de Duitse achtergrond van onze voormalige prinsgemaal. Op dit boek promoveerde Annejet als historica. Ook werd het boek bekroond met de M.J.Brusse-prijs voor beste Journalistieke Boek. Drie jaar later publiceerde Annejet Gerard Heineken over de oprichter van het gelijknamige concern en in 2014 verscheen een selectie van haar misdaadverhalen onder de titel Moord in de Bloedstraat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Intermezzo Heineken Experience is een museum over Heineken gevestigd in de voormalige Heineken Brouwerij in Amsterdam. Het museum geeft een kijk in de geschiedenis van het bierbrouwer en van het brouwproces gedurende de jaren. Bezoekers (vooral toeristen) van het museum krijgen een interactieve multimedia rondleiding. Tevens krijgen ze twee consumpties in de museumcafés. De Heineken Experience  bevindt zich aan de Stadhouderskade in Amsterdam. 

Heineken Experience, gevestigd in de voormalige Heineken Brouwerij.

 

In 2015 verscheen De Amerikaanse prinses, over het veelbewogen leven van Allene Tew, de Amerikaanse peetmoeder van prinses Beatrix. Dit boek bezette wekenlang de eerste positie op de bestsellerlijsten. Inmiddels zijn er meer dan 200.000 exemplaren van verkocht. De filmrechten zijn gekocht door Joop van de Ende als basis voor een internationale televisieserie. Het boek is inmiddels vertaald in het Duits en in het Engels, dat laatste als An American Princess – the many lifes of Allene Tew.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Voor de Boekenweek van 2020 schreef Van der Zijl het Boekenweekgeschenk, Leon & Juliette, over Juliette MacCormick de Magnan en Leon Herckenrath. De plaats was Charleston, het jaar was 1820. Hij was een jonge Nederlander die zijn verarmde vaderland was ontvlucht om fortuin te maken in de Nieuwe Wereld. Zij was een zwart meisje in een samenleving waar iemand zoals zijn niet meer waard was dan een onmondig stuk vee dat naar believen gekocht en gebruikt kon worden.

NS en Boekenweek

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Met het boekenweekgeschenk kunt u op zondag 15 maart 2020 gratis reizen met alle treinen in de 2e klas in Nederland:

https://www.ns.nl/uitgelicht/treinlezer/boekenweek.html

Meer info

85e Boekenweek: https://www.boekenweek.nl/

Annejet van der Zijl: https://www.annejetvanderzijl.com/

Özcan Akyol: https://www.ozcanakyol.nl/

Lucinda Riley: https://www.lucindariley.nl/

Gebruikte bronnen

Interviews van Özcan Akyol en Annejet van der Zijl in diverse media oa. Trouw, DWDD etc.

DWDD Özcan Akyol (2 maart 2020): https://www.youtube.com/watch?v=nq4GGawZqSY

Eerdere blogs Boekenweek

65e Kinderboekenweek 2019: https://www.postzegelblog.nl/2019/10/08/reis-mee-tijdens-de-65e-kinderboekenweek/

84e Boekenweek 2019: https://www.postzegelblog.nl/2019/03/27/84e-boekenweek-23-t-m-31-maart-2019-met-thema-de-moeder-de-vrouw/#more-597092

 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Groot Brittannië Nederland Verenigde staten Auteurs Boeken Films SpoorwegenNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (14 stemmen, gemiddeld: 4,71 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (1)

  • Yvonne Kruse op 10 maart 2020 om 13:05

    Mooi artikel Randy. Ik ben het volledig eens met Özcan Akyol. Eindelijk iemand die zijn mond durft open te trekken. Alleen de lezer bepaalt wat literatuur is,niet de uitgevers, recensenten en boekhandelaren. De boeken van Lucinda Riley bewijzen dit!

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)