Sarajevo - Postzegelblog

Sarajevo

0

Een mooi vakantiekiekje –naar Duitsland verstuurd – uit een stad waarvan de naam na 28 juni 1914 een vaste plaats in de geschiedenisboeken zou krijgen.

Sarajevo

Op die dag pleegde een Bosnisch-Servische extremistische splintergroep een aanslag op Frans Ferdinand en zijn vrouw, op bezoek in Sarajevo.
Frans Ferdinand was de zoon van Frans Jozef I, keizer van Oostenrijk en koning van Hongarije. Hij was de beoogde troonopvolger. Keizer Frans Jozef zien we op de postzegels van Bosnië – Herzegovina afgebeeld.  Ze dragen het inschrift K.u.K Militär Post; die tekst komen we ook in het poststempel tegen. K. u. K staat voor Käiserlich und Königlich: het Oostenrijkse keizerrijk en het koninkrijk Hongarije waren door een personele unie verbonden.
De kaart viste ik voor een paar euro uit een rommelbak. Ik vond hem vooral spannend door de datering: 23 juli 1914. Na de aanslag stelde Oostenrijk – Hongarije Servië voor een onmogelijk ultimatum. Oorlog kon alleen voorkomen worden als het land aan een aantal eisen tegemoet zou komen. Dat ultimatum liep af op 23 juli, de dag dat deze kaart verstuurd werd.

Een week later kwam de oorlogsverklaring en dat was het startsein voor een oorlog die vier jaar lang dood en verderf zou zaaien en miljoenen mensenlevens zou eisen. Aanvankelijk sprak men nog over ‘de derde Balkanoorlog’, maar binnen een week waren praktisch alle Europese landen met elkaar in oorlog. Nederland bleef buiten schot.

 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Duitsland Oostenrijk Eerste WereldoorlogNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (5 stemmen, gemiddeld: 4,40 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)