84e Boekenweek (23 t/m 31 maart 2019) met thema 'De moeder de vrouw' - Postzegelblog

84e Boekenweek (23 t/m 31 maart 2019) met thema ‘De moeder de vrouw’

0

Voor de 84e keer organiseert het CPNB de Boekenweek met als thema ‘De moeder de vrouw’.  Dit thema met de gekozen mannelijke schrijvers Jan Siebelink (boekenweekgeschenk) en Murat Isik ((boekenweekessay) gaf veel commotie vooral bij de vrouwelijke auteurs. Vrouwen op postzegels is een belangrijk thema en wordt wereldwijd verzameld. Een selectie van mijn favorieten volgt hieronder.

Thema ‘De moeder de vrouw’

Het thema komt uit het beroemde gedicht van Martinus Nijhoff in gedachten ‘De moeder de vrouw’, waarin een vrouw aan het roer staat van het schip dat de dichter over de Waal ziet varen. Hij stelt zich dan voor, dat het zijn moeder is die daar vaart. Een sterke vrouw aan het roer, dat was het beeld dat het CPNB centraal wilde stellen, in geen enkel opzicht een of ander traditioneel of conservatief idee over de rol van de vrouw.

Zomerpostzegel 1954

De moeder de vrouw is een gedicht van Martinus Nijhoff uit zijn in 1934 verschenen bundel Nieuwe gedichten. Het sonnet verhaalt over een schippersvrouw die over de Waal vaart bij de Bommelse Brug (1933 – 1996).

Het sonnet zou tot stand zijn gekomen na een gesprek tussen Nijhoff en Hans Philips. Deze laatste had samen met een gezamenlijke vriendin, Victorine Hefting, een schip met een stuurvrouw over de Waal zien varen. Philips zou er toen bij hebben gezegd dat Nijhoff over die situatie een gedicht zou kunnen schrijven, al dan niet serieus bedoeld. Nijhoff heeft deze anekdote van Philips gehoord en het gedicht geschreven. Hoewel de dichter de ik-vorm als vertelperspectief hanteert, wordt na de vierde strofe duidelijk dat de schrijver niet per se aanwezig was toen de schippers-vrouw uit het gedicht langs Zaltbommel voer.

Oude brug.

De nieuwe brug werd op 18 januari 1996 geopend door minister Jorritsma van Verkeer en Waterstaat. De brug is de vervanging van de oude en te smalle Bommelse Brug uit 1933, die in april 2007 werd gesloopt.  De nieuwe brug werd op 18 januari 1996 geopend door minister Jorritsma van Verkeer en Waterstaat. De brug is de vervanging van de oude en te smalle Bommelse Brug uit 1933, die in april 2007 werd gesloopt.

Nieuwe brug.

De boekwinkels liggen bezaaid met boeken over de moeder, de vrouw, de dichteres etc. Bij elke aankoop van Nederlandse boeken van meer dan €12,50 ontvangt u het boekenweekgeschenk ‘Jas van belofte’ van Jan Siebelink.  Hiermee kunt u gratis reizen met de trein op zondag 31 maart as.  De animo om gratis met de trein te reizen is groot. Circa 250.000 treinreizigers (dus niet alleen met de NS) maakten hiervan gebruik van in 2018.

Bekende moeders wereldwijd

Annie M.G. Schmidt

Zomerzegel 2010

We kunnen er niet omheen, de grootste moeder voor de Nederlandse kinderliteratuur. Bekende werken: Abeltje, Jip en Janneke, Minoes, Wiplala, Pluk van de Petteflet. Otje.

Kinderpostzegels (1967): bekende figuren getekend door Wim Bijmoer.

Kinderpostzegels (1999): bekende figuren getekend door Fiep Westendorp.

Moeder Teresa

Moeder Teresa (1910-1997) was de moeder van de allerarmsten, was ook katholieke zuster, oprichter van de Missionarissen van Naastenliefde. Ze kreeg de Nobelprijs van de Vrede in 1979.

 

 

Marie Curie

Marie Curie (1867-1934) wordt ook wel de moeder van de moderne natuurkunde genoemd. Ze was een Pools-Frans natuurkundige en pionier op het gebied van radioactiviteit. De eerste Nobelprijs Natuurkunde dateert uit 1903. Zij (eerste vrouwelijke winnaar) deelde deze prijs met haar man Pierre Curie en Antoine Henri Becquerel voor de ontdekking van de spontane radioactiviteit.

 

Zweden (1903): Nobelprijswinnaars 1903

De tweede Nobelprijs Scheikunde kreeg ze voor de ontdekking van de elementen Polonium (Po, atoomnummer 84) en Radium (Ra, atoomnummer 88) in 1911.

 

Ida B. Wells

Ida B. Wells (18beweging. 62 – 1931) was moeder van de Afro-Amerikaanse burgerrechtenbeweging.

USA (1990): Ida B. Wells uit de serie Black Heritage.

Ze is mede-oprichter van de National Association for the Advancement of Colored People. Hun doelstelling is: ‘To ensure the political, educational, social, and economic equality of rights of all persons and to eliminate racial hatred and racial discrimination’. Meer info: https://www.naacp.org/

Cinderella zegel NAACP.

Majoor Bosshardt

Alida Margaretha Bosshardt (8 juni 1913 – 25 juni 2007) was een Nederlands officier van het Leger des Heils. Voor velen was zij in de tweede helft van de twintigste eeuw in Nederland het gezicht van dit kerkgenootschap. Ze verkreeg bekendheid als Majoor Bosshardt, maar haar laatste rang was die van luitenant-kolonel, sinds 1968.  Op 25 juni 2008, een jaar na haar overlijden, herdenkt TNT Post majoor Bosshardt, het levende boegbeeld van het Leger des Heils. TNT Post herdenkt het leven van Majoor Alida Bosshardt met een persoonlijk postzegelboekje.

 

Persoonlijke prestigeboekje Majoor Bosshardt.

Inhoud boekje: negen postzegels van 44 cent met oude foto’s, aangevuld met beschrijvingen van het leven van de majoor. De prijs van het boekje was  € 9,95. Daarvan gaat € 3,50 naar het ‘Majoor-Bosshardt-fonds’. Dit fonds geeft steun aan nationale en internationale projecten voor hulpverlening en evangelisatie. In 2012 werd voor het 125 jarig bestaan van het Leger des Heils een velletje uitgebracht met op de velrand diverse foto’s van hun werkzaamheden.

 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Nederland Auteurs Boeken Bruggen Y.M.C.A. Militairisme Nobelprijswinnaars Religie VredeNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (17 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)