De naakte waarheid van Mode & Muze-postzegels en nog iets - Postzegelblog

De naakte waarheid van Mode & Muze-postzegels en nog iets

3

De ex-PostNL-medewerker Julius Vermeulen liep al jaren rond met het idee eens postzegels te ontwerpen, waarop de Nederlandse mode centraal zou staan. Aan het einde van zijn PostNL-carrière heeft hij dit toch nog net op tijd weten te realiseren.

Maar hoe pak je zoiets aan? Niet voor ontwerpers of merken aandacht vragen, maar voor mode in algemene zin. Vermeulen kwam daarbij op het idee een model als muze te gebruiken.

Topmodel Douzen Kroes was voor hem de persoon om deze rol te vervullen. Fotograaf Anton Corbijn zou daarvoor de foto’s moeten maken en dan liefst zo naakt mogelijk. Collega’s zagen het niet zitten: “Dat gaat je nooit lukken.”

Vermeulen heeft het weloverwogen aangepakt. Eerst heeft hij fotograaf Corbijn benaderd en gevraagd of die aan zijn plan medewerking zou willen verlenen. Pas toen de fotograaf zijn goedkeuring eraan gaf, heeft Vermeulen contact met Doutzen opgenomen met de vraag of ze door Corbijn voor een serie postzegels gefotografeerd wilde worden. Het topmodel stemde met een fotosessie in.

Naakt!

De instemming van beide partijen heeft er tenslotte toe geleid dat Vermeulen op zeker moment over een serie foto’s van het topmodel beschikte, die hij moest ombouwen voor het postzegelvelletje. De blauwe stippen die in grootte en plaats op de postzegels verschillen, verbeelden mode-onderdelen als jurk, sieraden bril of hoofddeksel. Op een abstracte wijze maken de blauwe stippen dus duidelijk wat mode voor deze schaars geklede dame functioneel zoal betekent.

Naakter!

Als u bladzijde 23 van de afgebeelde januari-editie van het maandblad Filatelie raadpleegt, kunt u het voorontwerp van Vermeulen gedetailleerd bekijken.

In bovengenoemd Filatelie-artikel is een niet-gekozen voorontwerp gereproduceerd, waar meer ‘lijflijkheid’ van Doutzen wordt getoond dan op het goedgekeurde postzegelvel Doutzen mode & muze. Van dit voorontwerp kan met recht gesteld worden dat Doutzen meer vóór dan om het lijf heeft. Haar lichaam wordt gedeeltelijk afgeschermd door geometrische vormen als driehoek, trapezium, vierkant en cirkel in een ‘regenboog-kleurigheid’.

Het naakst!

Het tijdschrift Vogue bestaat vijf jaar. Ter gelegenheid daarvan voert het tijdschrift een aantal Nederlandse topmodellen uit de mode op. Op de oranjekleurige cover van het jubileumnummer staan de schoonheden Doutzen Kroes (links) en Lara Stone (rechts), waarvan de rondingen uitstekend uitkomen.

Het onderschrift bij een foto in het Algemeen Dagblad van 9 maart 2017 met daarop dezelfde Nederlandse schoonheden vermeldt o.a. dat de dames Kroes en Stone elkaar kussen.
Hierbij aansluitend kan vermeld worden dat er ook een aantal Nederlandse postzegels bestaan, die aandacht besteden aan kussende personen.

 • Het beeldhouwwerk ‘De kus’ van Rodin (nvph 1432) verbeeldt in deze Spoorwegen-emissie begroeting en/of afscheid.
 • De EHBO-postzegel (nvph 1548) toont de ‘levenskus’ met een levendig kleurrijk gezicht van de redder en het bleke gezicht van het slachtoffer met daartussen de perforatie als het grensgebied tussen leven en dood.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegelsNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (7 stemmen, gemiddeld: 2,14 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Bate Hylkema schrijft vanaf 1980 artikelen over filatelie en woont in het Friese Beetsterzwaag.

Reacties (3) Schrijf een reactie

 • FrancRossi op 19 maart 2017 om 11:52

  Commercieel een leuke emissie voor PostNL maar 10 zegels Doutzen ???? Als het dan moet liever zonder die blauwe punten, ook de uitleg die er aan gegeven wordt snap ik niet.

 • Stampertje op 19 maart 2017 om 12:33

  De alhier op een oppervlakkige manier keer op keer opgehemelde diepgang van Julius Vermeulen zie ik in deze zegels allerminst. Deze serie heeft wat mij betreft letterlijk weinig om het lijf. Mode – bij uitstek een verschijnsel dat elk jaar opnieuw uitgevonden wordt en daarmee een sterk wegwerpkarakter heeft – leent zich m.i. ook moeilijk voor diepgang. En ja, die stippen… Ik zie de connectie met modeartikelen op de meeste van de zegels ook helemaal niet. Op een ervan moet ik zelfs sterk aan een donzig konijnenstaartje denken. Als dat mode is…

 • Willem op 20 maart 2017 om 07:58

  Wat mij betreft zitten we niet op dergelijke emissies te wachten.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)